Składniki na całą blachę „skrzydełek”:
1 główka kalafiora
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 ¼ szklanki wody lub mleka roślinnego (niesłodzonego)
2 ½ łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki wędzonej papryki
opcjonalnie ½ łyżeczki pieprzu cayenne
kilka garści płatków kukurydzianych
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Kalafiora obierz z liści i ponacinaj główki na średniej wielkości kawałki, takie w sam raz na jeden gryz.
Ugotuj je na parze bądź w wodzie, aż będą miękkie – ale nadal lekko al dente.
2. Do mąki z ciecierzycy dodaj przyprawy oraz wodę i wymieszaj na gładkie ciasto.
Odstaw na kilka chwil i nagrzej piekarnik na 220 stopni.
3. Płatki kukurydziane przesyp do szerokiej, płaskiej miski i gnieć je w palcach aby się pokruszyły na mniejsze kawałki.
Kalafiory zamaczaj najpierw w cieście z ciecierzycy, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Tak opanierowane skrzydełka piecz w piekarniku aż będą złociste i chrupiące, średnio 15 – 20 minut, lecz wszystko zależy od wielkości kawałków. Można piec na termoobiegu dla skrócenia czasu.
5. Gotowe! Podawaj z ulubionym sosem i smacznego!
źródło:
http://ervegan.com/2015/05/pieczone-skr ... kalafiora/
KFC z kalafiora
Moderator: Moderatorzy