Kalafior po indyjsku

Wszystko co zielone, kolorowe i fajnie doprawione - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Kalafior po indyjsku

Postprzez Leeloo » Cz 21 maja, 2015 21:49

Składniki:

1 duży kalafior
0,75 szklanki fasoli mung lub wybranej soczewicy (wedle uznania)
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 pomidory
zioła i przyprawy: suszony imbir, kurkuma, kumin (tj. kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!), sól himalajska lub morska, ostra papryka, pęczek zielonej pietruszki
olej kokosowy nierafinowany

Przygotowanie:

Gotujemy do miękkości fasolę mung/soczewicę.

W woku lekko podduszamy (używając oleju kokosowego z odrobiną wody), a następnie podsmażamy kalafior aż będzie rumiany. W razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Finalnie kalafior powinien być lekko twardawy i nieco zbrązowiony.
Po podsmażeniu przerzucamy wszystko do dużego garnka.

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i rozdrobnić.

Na patelnię wrzucamy olej kokosowy, posiekaną cebulę oraz imbir. Szklimy cebulę, a po 2-3 minutach dorzucamy kurkumę, ostrą paprykę, kumin (bardzo niewiele gdyż nadaje bardzo charakterystycznego aromatu), pomidory i wodę.
Całość dusimy kilka minut, w razie potrzeby dolewając wodę.

Na koniec dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę mung lub soczewicę.
Doprawiamy całość solą, łączymy z posiekaną pietruszką i uprzednio przygotowanym kalafiorem.

Tak powstałą potrawkę podajemy z kaszą lub ryżem (basmati najlepszy)


źródło:
http://agamasmaka.blogspot.com/2015/05/ ... yczny.html
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7313
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Powrót do Surówki, sałatki i inne jarzyny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron