Dla dorosłych może nie ma znaczenia czy jedzą chleb , ale dla dziewczynki która ma 12 lat i rośnie chleb jest bardzo ważny i inne produkty też. Ma duży apetyt.
Chleb w tym wypadku musi być.
Chleb - jak najtaniej
Moderator: Moderatorzy
Ja nie mówię, że chleb musi lub nie musi
Mówię, że sama nie odczuwam potrzeby jedzenia chleba codziennie ani nawet raz na tydzień. Albo obywam się bez, albo robię kanapki z chlebem ryżowym czy chrupkim.
Latem jest więcej możliwości fajnych śniadań - np. rano ostatnio jadłam borówki amerykańskie wymieszane z serkiem typu ricotta (fajny ma smak, a serek polskiej produkcji jest znacznie tańszy niż włoski), amarantusem i ziarnami słonecznika. Na drugie śniadanie często biorę do pracy jogurt naturalny i mieszankę amarantusa, orzechów, rodzynek czy suszonych żurawin, bardzo pożywne. Czasem jem po prostu kilka plasterków żółtego sera, pomidor, ogórek i na deser kółko ryżowe z grubą warstwą masła orzechowego. Tylko zaraz nam się zrobi offtopik, a chyba gdzieś już na forum był temat "co jeść zamiast chleba", tylko go teraz nie mogę odszukać.
Mówię, że sama nie odczuwam potrzeby jedzenia chleba codziennie ani nawet raz na tydzień. Albo obywam się bez, albo robię kanapki z chlebem ryżowym czy chrupkim.
Latem jest więcej możliwości fajnych śniadań - np. rano ostatnio jadłam borówki amerykańskie wymieszane z serkiem typu ricotta (fajny ma smak, a serek polskiej produkcji jest znacznie tańszy niż włoski), amarantusem i ziarnami słonecznika. Na drugie śniadanie często biorę do pracy jogurt naturalny i mieszankę amarantusa, orzechów, rodzynek czy suszonych żurawin, bardzo pożywne. Czasem jem po prostu kilka plasterków żółtego sera, pomidor, ogórek i na deser kółko ryżowe z grubą warstwą masła orzechowego. Tylko zaraz nam się zrobi offtopik, a chyba gdzieś już na forum był temat "co jeść zamiast chleba", tylko go teraz nie mogę odszukać.
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.
Ja ostatnio dostałam ksiązkę kucharską dla bg i tak jest super przepis na chleb bg już wypróbowany właśnie dziś go kolejny raz zrobiłam. Ja nie kupuje mieszanek gdyż mi ten chleb nie smakuje a po drugie są jak na razie za drogie jak dla mnie więc szukam przepisów na chleb z mąki gryczanej, ziemniaczanej, ryżowej i kukurydzianej. Mąki gryczaną i ryżową robię sama reszta jest dostępna w sklepie u mnie w miasteczku. A oto przepis:
6 jaj o temperaturze pokojowej
2,5 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki zamiennika jaj ( ja nie dodaje bo nie mam a i tak jest bez tego super)
Oddzielamy białka od żółtek. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy po trochu cukier ciągle ubijając. W drugiej misce ubijamy żółtka na gładką masę przez ok. 5 minut na wysokich obrotach. Mąki lączymy z solą i proszkiem do pieczenia i zamiennikiem jaj( ja nie dodaje). Jedna trzecią tej mieszanki łączymy z białkami dokładnie mieszając. W ten sposób dodajemy resztę mąki. Do ciasta dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Wlewamy do dużej keksówki i pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 150 stopni . Przed wyjęciem z blachy studzimy 1 godzinę a chleb można kroić po 3 godzinach. Ważne aby się nie popsuł. Z chleba można robić kanapki a najlepsze są tosty.
6 jaj o temperaturze pokojowej
2,5 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki zamiennika jaj ( ja nie dodaje bo nie mam a i tak jest bez tego super)
Oddzielamy białka od żółtek. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy po trochu cukier ciągle ubijając. W drugiej misce ubijamy żółtka na gładką masę przez ok. 5 minut na wysokich obrotach. Mąki lączymy z solą i proszkiem do pieczenia i zamiennikiem jaj( ja nie dodaje). Jedna trzecią tej mieszanki łączymy z białkami dokładnie mieszając. W ten sposób dodajemy resztę mąki. Do ciasta dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Wlewamy do dużej keksówki i pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 150 stopni . Przed wyjęciem z blachy studzimy 1 godzinę a chleb można kroić po 3 godzinach. Ważne aby się nie popsuł. Z chleba można robić kanapki a najlepsze są tosty.
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.