przepis na chleb
Moderator: Moderatorzy
Przepraszam, że dopiero dziś, ale może zdążyłam:)
500g mieszanki mąki
2 łyżki oleju
450g ciepłej wody
1-2 łyżeczki cukru
1 opakowanie drożdży Oetker
1 łyżeczka soli
Zasad jest taka, że najpierw do formy wlewasz wodę, olej cukier mąkę, sól a na końcu drożdże, nie wiem dlaczego ale nie mogą dotykać soli.
Ten przepis stosuję jako podstawowy. Modyfikuję go dodając mąkę kukurydzianą lub ciemną. A już naprawdę uwielbiam dodawać suszki zamiast cukru. I tak szaleję z rodzynkami, wiórkami, orzechami i morelami.
Jak upiekę chleb, wystudzę kroję go na krajalnicy, pakuję do woreczków po 2 kromy i do zamrożenia. Przed śniadaniem wyjmuję i jest pyszota!!!
Smacznego
500g mieszanki mąki
2 łyżki oleju
450g ciepłej wody
1-2 łyżeczki cukru
1 opakowanie drożdży Oetker
1 łyżeczka soli
Zasad jest taka, że najpierw do formy wlewasz wodę, olej cukier mąkę, sól a na końcu drożdże, nie wiem dlaczego ale nie mogą dotykać soli.
Ten przepis stosuję jako podstawowy. Modyfikuję go dodając mąkę kukurydzianą lub ciemną. A już naprawdę uwielbiam dodawać suszki zamiast cukru. I tak szaleję z rodzynkami, wiórkami, orzechami i morelami.
Jak upiekę chleb, wystudzę kroję go na krajalnicy, pakuję do woreczków po 2 kromy i do zamrożenia. Przed śniadaniem wyjmuję i jest pyszota!!!
Smacznego
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
Chleb robię w maszynie, jeszcze nigdy nie próbowałam piec w piekarniku.
Dziś mi odbiło i do wody dodałam resztę powideł co dziś robiłam i mam chleb w lekko różowym kolorze ze świetnym aromatem, tylko jeden felef strasznie latały owocówki podczas pieczenia. Dwie wpadłu do środka i jak mój synek mówił chlebek z władką mięsną
Dziś mi odbiło i do wody dodałam resztę powideł co dziś robiłam i mam chleb w lekko różowym kolorze ze świetnym aromatem, tylko jeden felef strasznie latały owocówki podczas pieczenia. Dwie wpadłu do środka i jak mój synek mówił chlebek z władką mięsną
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Ja czasem do takiej bazy dodaję słonecznik łuskany. Robiłam też z pokrojoną w kostkę cebulką i miałam chleb cebulowy. Ja nie mam maszyny. Wyrabiam ręcznie, przekładam do foremki, odstawiam do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję wierzch oliwą z oliwek - wtedy mam ładną rumianą skórkę
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Ostatnio znalazlem fajny przepis i naprawde chleb jest rewelacja!! Do tego "gotowego" ze sklepu ktory smakuje jak piasek w zyciu nie wroce.
Przepis:
1. 1 jajko
2. paczka drozdzy Dr.O
3. 450ml mleka
4. 600g mixu bezglutenowego
5. 1-2 lyzki powidla lub dzemu
6. Szczypta soli
7. Łyżka oleju
8. Niekoniecznie ale moze byc: co tam chcecie (slonecznik czy dynie czy cos)
Ja bede robil chlebek mniejszy ok 600g wiec musze sobie proporcje przygotowac ale to dopiero dzisiaj
Ustawiam program bezglutenowy. Podobno mozna jakis zwykly ale nie wiem i uwazajcie bo moze nie wyjsc.
Polecam jak macie jakies pytania piszcie na priva/maila/gg.
Przepis:
1. 1 jajko
2. paczka drozdzy Dr.O
3. 450ml mleka
4. 600g mixu bezglutenowego
5. 1-2 lyzki powidla lub dzemu
6. Szczypta soli
7. Łyżka oleju
8. Niekoniecznie ale moze byc: co tam chcecie (slonecznik czy dynie czy cos)
Ja bede robil chlebek mniejszy ok 600g wiec musze sobie proporcje przygotowac ale to dopiero dzisiaj
Ustawiam program bezglutenowy. Podobno mozna jakis zwykly ale nie wiem i uwazajcie bo moze nie wyjsc.
Polecam jak macie jakies pytania piszcie na priva/maila/gg.
Należę do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
[quote="arczi07"]Ja bede robil chlebek mniejszy ok 600g wiec musze sobie proporcje przygotowac ale to dopiero dzisiaj
Arczi07 daj znać jak wyszedł Ci ten chlebek z przepisu który podałeś? czy nie kruszy się po 2, 3 dniach czy jest "zwięzły" niczy glutenowy? ja do chleba nie dadaję jaj? i może to jest powód że moje chlebki mimo że smaczne, są bardzo delikatne i kruszą się po jakimś czasie.
pozdrawiam
Monika
Arczi07 daj znać jak wyszedł Ci ten chlebek z przepisu który podałeś? czy nie kruszy się po 2, 3 dniach czy jest "zwięzły" niczy glutenowy? ja do chleba nie dadaję jaj? i może to jest powód że moje chlebki mimo że smaczne, są bardzo delikatne i kruszą się po jakimś czasie.
pozdrawiam
Monika