Wypiekacz Optimum TV

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Wypiekacz Optimum TV

Postprzez Joanna P. » Cz 09 mar, 2006 14:05

Osobom poszukującym wypiekacza do chleba polecam, jako całkiem przyzwoity, Optimum TV. Nabyłam go w Makro Cash`u za niecałe 300 zł. Jest prosty w obsłudze i programowaniu, Latwo się czyści, nie ma kłopotu z wydobyciem chleba z formy, ma 12 programów( w tym osobny na mieszanie ciasta i robienie dżemu), 13 godz. opóźnienia startu, 3 stopnie wypieczenia chleba, 2 rozmiary bocheka (w praktyce więcej), sygnał na dosypywanie ziaren itp, 60 min. utrzymywania ciepła po zakończeniu pieczenia.
Wada: w instrukcji nie ma przepisu na chleb bezglutenowy. Mimo to piecze dobre chlebki bezglutenowe - zastosowałam przepis z opakowania mąki Schar "Mix B", zachowując kolejność wsypywania składników do formy zgodną z rygorystycznymi zaleceniami producenta maszynki i dodając cukier oraz żelatynę w ilościach jakie wcześniej sprawdzały się przy pieczeniu w piekarniku. Jakość chlebka porównywalna do "piekarnikowego", a dużo łatwiej, czyściej i mniej pilnowania.

Chleb bezglutenowy w wypiekaczu Optimum

Składniki:
Woda o temp. nieco pon. 40 st.C 400 ml
olej rzepakowy 1i 1/2 łyżki
sól 3/4 łyżeczki
cukier (opcjonalnie) 1 łyżeczka
mąka bezglutenowa Schar "mix B" 400g
drożdże instant 1 niepełna łyżka (3/4 większej miarki z zestawu)
żelatyna wieprzowa 1 niepełna łyżeczka (3/4 mniejszej miarki)

Wykonanie:
Składniki umieścić w formie w kolejności jak powyżej. Programatorem wybrać maksymalny stopień wypieczenia, rozmiar bochenka duży, program 1, wcisnąć "start" i czeeekać...

Aśka P.
Joanna P.
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 166
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2005 11:25
Lokalizacja: Słupsk

Postprzez Sylwia » Cz 06 kwi, 2006 11:41

Już od dawna używam tego aparatu i może to nie rewelacja ale jest OK (no i cena jest rozsądna). Na początku testowałam różne opcje z różnym powodzeniem. Piekąc chleb bezglutenowy trzeba się trzymac jednej zasady: bez względu na to jaką mąkę wrzucę (piekłam też razowy) zawsze trzeba piec chleb na najkrótszym programie. Dokładnie tak jak pisze Janina P. Można zmniejszyć stopień wypieczenia ale na największym jest nieźle. Inne programy skończyły się klapą a raczej niejadalnym chlebkiem.
Sylwia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 65
Dołączył(a): Pn 14 cze, 2004 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Joanna P. » Pn 10 kwi, 2006 19:07

Poza tematem wypiekacza: Czy ten chlebek razowy był bezglutenowy? jeśli tak, to skąd pochodziła mąka i czy można prosić o recepturę?
Aśka P.
Joanna P.
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 166
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2005 11:25
Lokalizacja: Słupsk

Postprzez kabran » Pn 10 kwi, 2006 21:24

Mąkę razową bezglutenową dostaniesz np. tu:
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... cts_id/106
Albo tu:
http://www.glutenex.com.pl/sklep/pods.p ... 0b6009f30a
Możesz dodatkowo mieszać ją z mąką gryczaną albo z amarantusa. Byle nie za dużo, bo wyjdzie cegła! :wink: A przepisów na dobry chlebek jest na Forum całkiem sporo. Podstawą zawsze jest ciepłe mleko lub inne płyny.
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1839
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez przemus013 » N 22 sie, 2010 12:19

Mam dylemat chce kupić wypiekacz chleba i niewiem jakiej firmy jest najlepszy tak do 300zł poradzcie mi ??
przemus013
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr 04 sie, 2010 20:10
Lokalizacja: Radziejów

Postprzez Rafal_tata » Pn 23 sie, 2010 13:33

Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez przemus013 » N 29 sie, 2010 16:00

Mam pytanko. Mam wypiekacz alaska BM 2600 czy po wypieczeniu wyciąga sie mieszadło z formy??? prosze o pomoc dopiero kupiłem ten produkt i po przeczytaniu instrukcji dokładnie nie wiem czy mam wyciągnąć po wymieszaniu czy po upieczeniu chleba?????? :< :< :< :<
przemus013
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr 04 sie, 2010 20:10
Lokalizacja: Radziejów

Postprzez Cecylia » N 29 sie, 2010 19:44

Mieszadła wyjmuje się po upieczeniu chlebka, po całym przejściu programu.Może się zdarzyć, że mieszadełka zostaną w formie a mogą zostać w chlebku wtedy należy je wyciągnąć z ciepłego chleba. :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 368
Dołączył(a): Cz 05 cze, 2008 10:12
Lokalizacja: Wschowa

Postprzez przemus013 » N 29 sie, 2010 22:23

dzięki bardzo :> :> :> ;) ;) :)
przemus013
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr 04 sie, 2010 20:10
Lokalizacja: Radziejów


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości