Wypiekacz Optimum TV
Moderator: Moderatorzy
Wypiekacz Optimum TV
Osobom poszukującym wypiekacza do chleba polecam, jako całkiem przyzwoity, Optimum TV. Nabyłam go w Makro Cash`u za niecałe 300 zł. Jest prosty w obsłudze i programowaniu, Latwo się czyści, nie ma kłopotu z wydobyciem chleba z formy, ma 12 programów( w tym osobny na mieszanie ciasta i robienie dżemu), 13 godz. opóźnienia startu, 3 stopnie wypieczenia chleba, 2 rozmiary bocheka (w praktyce więcej), sygnał na dosypywanie ziaren itp, 60 min. utrzymywania ciepła po zakończeniu pieczenia.
Wada: w instrukcji nie ma przepisu na chleb bezglutenowy. Mimo to piecze dobre chlebki bezglutenowe - zastosowałam przepis z opakowania mąki Schar "Mix B", zachowując kolejność wsypywania składników do formy zgodną z rygorystycznymi zaleceniami producenta maszynki i dodając cukier oraz żelatynę w ilościach jakie wcześniej sprawdzały się przy pieczeniu w piekarniku. Jakość chlebka porównywalna do "piekarnikowego", a dużo łatwiej, czyściej i mniej pilnowania.
Chleb bezglutenowy w wypiekaczu Optimum
Składniki:
Woda o temp. nieco pon. 40 st.C 400 ml
olej rzepakowy 1i 1/2 łyżki
sól 3/4 łyżeczki
cukier (opcjonalnie) 1 łyżeczka
mąka bezglutenowa Schar "mix B" 400g
drożdże instant 1 niepełna łyżka (3/4 większej miarki z zestawu)
żelatyna wieprzowa 1 niepełna łyżeczka (3/4 mniejszej miarki)
Wykonanie:
Składniki umieścić w formie w kolejności jak powyżej. Programatorem wybrać maksymalny stopień wypieczenia, rozmiar bochenka duży, program 1, wcisnąć "start" i czeeekać...
Aśka P.
Wada: w instrukcji nie ma przepisu na chleb bezglutenowy. Mimo to piecze dobre chlebki bezglutenowe - zastosowałam przepis z opakowania mąki Schar "Mix B", zachowując kolejność wsypywania składników do formy zgodną z rygorystycznymi zaleceniami producenta maszynki i dodając cukier oraz żelatynę w ilościach jakie wcześniej sprawdzały się przy pieczeniu w piekarniku. Jakość chlebka porównywalna do "piekarnikowego", a dużo łatwiej, czyściej i mniej pilnowania.
Chleb bezglutenowy w wypiekaczu Optimum
Składniki:
Woda o temp. nieco pon. 40 st.C 400 ml
olej rzepakowy 1i 1/2 łyżki
sól 3/4 łyżeczki
cukier (opcjonalnie) 1 łyżeczka
mąka bezglutenowa Schar "mix B" 400g
drożdże instant 1 niepełna łyżka (3/4 większej miarki z zestawu)
żelatyna wieprzowa 1 niepełna łyżeczka (3/4 mniejszej miarki)
Wykonanie:
Składniki umieścić w formie w kolejności jak powyżej. Programatorem wybrać maksymalny stopień wypieczenia, rozmiar bochenka duży, program 1, wcisnąć "start" i czeeekać...
Aśka P.
Już od dawna używam tego aparatu i może to nie rewelacja ale jest OK (no i cena jest rozsądna). Na początku testowałam różne opcje z różnym powodzeniem. Piekąc chleb bezglutenowy trzeba się trzymac jednej zasady: bez względu na to jaką mąkę wrzucę (piekłam też razowy) zawsze trzeba piec chleb na najkrótszym programie. Dokładnie tak jak pisze Janina P. Można zmniejszyć stopień wypieczenia ale na największym jest nieźle. Inne programy skończyły się klapą a raczej niejadalnym chlebkiem.
Mąkę razową bezglutenową dostaniesz np. tu:
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... cts_id/106
Albo tu:
http://www.glutenex.com.pl/sklep/pods.p ... 0b6009f30a
Możesz dodatkowo mieszać ją z mąką gryczaną albo z amarantusa. Byle nie za dużo, bo wyjdzie cegła! A przepisów na dobry chlebek jest na Forum całkiem sporo. Podstawą zawsze jest ciepłe mleko lub inne płyny.
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... cts_id/106
Albo tu:
http://www.glutenex.com.pl/sklep/pods.p ... 0b6009f30a
Możesz dodatkowo mieszać ją z mąką gryczaną albo z amarantusa. Byle nie za dużo, bo wyjdzie cegła! A przepisów na dobry chlebek jest na Forum całkiem sporo. Podstawą zawsze jest ciepłe mleko lub inne płyny.
-
- Nowicjusz
- Posty: 7
- Rejestracja: śr 04 sie, 2010 20:10
- Lokalizacja: Radziejów
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Tu są wątki o aparatach do pieczenia:
viewtopic.php?t=11
viewtopic.php?t=567
viewtopic.php?t=632
i jeszcze parę innych...
viewtopic.php?t=11
viewtopic.php?t=567
viewtopic.php?t=632
i jeszcze parę innych...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 7
- Rejestracja: śr 04 sie, 2010 20:10
- Lokalizacja: Radziejów
-
- Nowicjusz
- Posty: 7
- Rejestracja: śr 04 sie, 2010 20:10
- Lokalizacja: Radziejów