aparaty do pieczenia chleba

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez malgosiako » Pt 05 mar, 2004 22:24

Witaj, Mam swoje przepisy .Korzystałam głównie z książek dla celiaków oraz z własnej pomysłowości. Kilka bochenków zmarnowałam , ale teraz doszłam juz do wprawy. Przepis na chlebek:
Składniki:
1 łyżka oleju
1 jajko
1-2 łyżki powideł
szczypta soli
450 ml ciepłego mleka
3 kubki mąki Glutenexu
1 paczuszka drożdzy Oetkera
śmigiełko w aparacie polewam łyżką oleju , następnie dodaję 1 jajko, łyżkę lub dwie powideł ( robi się od nich piękny kolor i wilgotność chlebka jest dłuższa), troszkę soli , 450 ml ciepłego mleka, następnie dwa kubki ( to taka miarka , która była w aparacie) mąki Glutenexu , oraz jeden kubek zmieszanej mąki mlecznej , sojowej , gryczanej , tapioki ale równie dobrze może to być także mąka Glutenexu. Na końcu wsypuję drożdże Oetkera- 1 paczuszkę . W trakcie wyrabiania wsypuję różne ziarna: słonecznik, dynia, siemię lniane,a nawet osączoną kukurydzę z puszki. Piekę to wszystko na pierwszym programie , który trwa 3 godziny. Potem chlebek jest "palce lizać "
Smacznego
malgosiako
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr 03 mar, 2004 20:29
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez Kasia-mama » Śr 10 mar, 2004 23:04

A czy ktoś mógłby mi podać ceny tych wynalazków? Na razie znalazłam Panasonica za niecałe 1000 złotych. Czy te inne są tańsze?
Avatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 136
Dołączył(a): So 17 sty, 2004 18:20
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Marcin » Wt 16 mar, 2004 17:04

Hmm, ja Panasonica nabyłem w sklepie sieci EURO RTV AGD za 899 zł, czyżby podrożały?
Marcin
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 58
Dołączył(a): Pn 19 sty, 2004 15:47
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Aśka » Wt 16 mar, 2004 18:28

ja nabyłam maszynę do piecznia chleba w telezakupach Mango - moim zdaniem chlebek z niej jest dobry - ale nie mam porównania do chlebka z innych maszyn.
cena ok 350 zł
http://www.mango.pl/shop.html?akcja=spd ... d=135&poz=
Obrazek
>>pozdrawiam<<
Avatar użytkownika
Aśka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 41
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 00:29
Lokalizacja: Pruszków

aparat dwumieszadłowy

Postprzez JoannaW » Pt 02 kwi, 2004 23:24

mam pytanie czy ktokolwiek z Was Drodzy Forumowicze nabył aparat do pieczenia chlebka ale z dwoma mieszadłami???? No i czy ewentualni posiadacze są z niego zadowoleni? :?:
Avatar użytkownika
JoannaW
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 127
Dołączył(a): N 18 sty, 2004 19:40
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez Marcin » Pn 05 kwi, 2004 14:55

Z dwoma mieszadłami??? Merdedesa się zachciało :lol:

Ja używam Panasonica i uważam że jest świetny, nawet - wbrew ostrzeżeniom z instrukcji - udaje mi się robić chleb bezglutenowy (z mieszanki Glutenexu) z użyciem timera. Nastawiam tak, aby wyjąć gotowy rano. Rewelacja! Drogi ale wart swojej ceny.
Marcin
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 58
Dołączył(a): Pn 19 sty, 2004 15:47
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Kuba » Cz 08 kwi, 2004 12:50

właśnie, zapomniałem wcześniej napisać, ja również nie mam problemów z timerem, rano pyszny chlebek:), jeszce tylko nie mam pomysłu jak zmienić przepis żeby dodać ziaren np. słonecznika itp. bo do standardowego raczej nie beda pasowały
Avatar użytkownika
Kuba
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 54
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 21:28
Lokalizacja: Lublin

Postprzez JoannaW » Pn 12 kwi, 2004 16:51

No nic... Panasonica na razie nie kupuję... Jeszcze . Zdecydowałam sie na "mercedesa" /hihihihi/ zamówiłam sobie dwumieszadłowy aparat firmy AFK. Mam nadzieję że będę sobie chwalić ten zakup! Odezwę się po pierwszym zakalcu! :P
Avatar użytkownika
JoannaW
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 127
Dołączył(a): N 18 sty, 2004 19:40
Lokalizacja: Bydgoszcz

aparat do pieczenia chleba

Postprzez Dominika » Cz 15 kwi, 2004 22:58

Ja mam aparat firmy clatronic i też jest niezły. Tylko może ma ktoś pomysł na chlebek ryżowy Celiko z tego aparatu (konkretnie chodzi mi o proporcje składników)??? Narazie tylko taki jest mi dozwolony :(
Dominika
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): Cz 19 lut, 2004 23:35
Lokalizacja: Wrocław/Dzierżoniów

Postprzez Magdalaena » Pt 16 kwi, 2004 09:31

Powoli przymierza się do zakupu aparatu do pieczenia i chciałabym się upewnić na czym polega ch działanie - czy automat tylko piecze (jak prodiż) czy takze wyrabia ciasto - tzn. wsypujesz skąłdniki włączasz maszynę i po pewnym czasie wyjmujesz chrupiace pieczywo ?
I jeszcze jedno - jaka ilośc pieczywa moze byc wypiekana na jeden raz ? Chleb z połowy paczki glutenexu starcza mi na 4 dni i dobry jest w zasadzie tylko pierwszego i drugiego dnia, a z drugiej strony nie chce mi sie piec w tradycyjny sposób z 1/4 opakowania co dwa dni.
Chętnie bym wiec wypiekała w automacie porcje na jeden czy dwa dni - i jadła świeże
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1397
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez JoannaW » Pt 16 kwi, 2004 12:19

ja dopiero co kupiłam aparat na aukcji na allegro. Jest to automat firmy AFK z dwoma mieszadłami. Jestem jeszcze przed pierwszą próbą wypieku chlebka, ale juz niedługo ZROBIĘ swój pierwszy zakalec.

Maszyny do wypieku chlebka są fajne bo same wyreabiają ciasto- Ty musisz tylko wrzucić składniki. Maszyna którą kupiłam piecze chlebki w dwóch "wielkościach" 700g i 1300g /według instrukcji/ ale jak wychodzi to w praktyce? nie mam pojęcia. Kupiłam i będę piec. Tyle na temat
Avatar użytkownika
JoannaW
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 127
Dołączył(a): N 18 sty, 2004 19:40
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez Kuba » Pt 16 kwi, 2004 18:33

moj aparat standardowo piecze z 450g maki + dodatki, ostatnio zmniejszylem proporcje do 300g maki, chlebek wyszedl tak samo dobry jak z zalecanych 450g, oczywiscie w parametrach pieczenia zmienilem wielkosc na "mały"
Avatar użytkownika
Kuba
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 54
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 21:28
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Kuba » Pn 19 kwi, 2004 07:50

nie mam bladego pojecia czy to sie uda, nigdy czegos takiego nie robilem choc mysle ze mozesz miec problem. Przepraszam a ile placisz za make?
Avatar użytkownika
Kuba
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 54
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 21:28
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Marcin » Pn 19 kwi, 2004 12:23

Energetyk napisał(a):Za mąke MIX w Opolu płacę 13,50 zł.

No to "drogawo"... Ja we Wrocławiu płacę 10-10,50 (oczywiście w niektórych sklepach jest drożej, ale tam nie kupuję ;) )
To już lepiej kupić wysyłkowo w Glutenexie. Przy dużej, 10 kg paczce cena 1 kg MIXu z kosztami przesyłki wyniesie ok. 9 zł.
Tyle że trzeba więcej wydać na raz.
Marcin
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 58
Dołączył(a): Pn 19 sty, 2004 15:47
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Kuba » Pn 19 kwi, 2004 17:55

:shock: ojjj, no to faktycznie lekkie przegięcie, ja płacę 8 zł w TPD , w inne miejsca nawet nie zaglądam, o ile dobrze pamietam to 11 czy 12 zł płace za super make Dr Schaer-a
Avatar użytkownika
Kuba
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 54
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 21:28
Lokalizacja: Lublin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość