aparaty do pieczenia chleba

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Beatka i Marek » Wt 08 sie, 2006 11:26

Wychodzi mniej więcej tak samo. Zwłaszcza, że na rynku jest coraz większa oferta pieczywa gotowego różnych firm w różnych konfiguracjach.
Automat ma inna zasadnicza zaletę. "Na gwizdek" można mieć chlebek świeży. Mozna kombinować pod swoje upodobania. MOżna również korzystać z automatu przy wyrabianiu ciasta na bułki (jagodzianki lubv z serkiem i keczupem Mniam)) lub pizzę...
Tak ajest rola automatu.
Ponoć świetny jest Panasonic, lecz dość drogi. My mamy Clatronica i.... nie narzekamy....
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 68
Dołączył(a): Pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Postprzez Anna Frączek » Wt 08 sie, 2006 23:18

Też wydaje mi się, że cenowo jest podobnie. Ja staram się obniżać koszty przez używanie mąki z samodzielnego "przemiału". Razem z mężem dokładnie przebieramy i mielimy ryż, kaszę gryczaną, jaglaną i soję. Potem wypiekam chleb stosując połowę gotowej mieszanki chlebowej i połowę mieszanki domowej. Wykorzystuję przepisy z forum. Mój aparat nie był zbyt drogi, ale jestem z niego bardzo zadowolona. Ja również oprócz wypiekania chleba używam go do wyrabiania ciasta.
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Avatar użytkownika
Anna Frączek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 107
Dołączył(a): So 01 kwi, 2006 22:25
Lokalizacja: Kielce

Postprzez Kama » N 20 sie, 2006 17:44

Czy ktoś z Was używa automatu do pieczenia chleba? Przeraziłam się, gdy przeczytałam, że trzeba w nim piec chleb trzy i pół godziny.Czy nie trzeba szukać sponsora do opłaty za prąd?Czy automant zużywa mniej prądu niż piekarnik, w którym piekę 50 minut :?:
Kama
rozpaczliwy glutek
Kama
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): N 20 sie, 2006 17:17
Lokalizacja: Czernica

Postprzez kabran » N 20 sie, 2006 22:55

Kama napisał(a):Przeraziłam się, gdy przeczytałam, że trzeba w nim piec chleb trzy i pół godziny.
Czas który podałaś (w moim aparacie to równe 3 godziny) obejmuje: wyrabianie ciasta, jego rośnięcie (w ciepełku czyli inkubacja), ponowne wyrabianie i dopiero pieczenie. Fakt, że trwa to dość długo, ale jak się zastanowić... Przecież w takiej maszynie "samo się robi" - na początku wrzucasz wszystko do środka, włączasz odpowiedni program i zapominasz o wszystkim na te 3 godziny. A jak robisz chleb ręcznie? Masz masę zmywania, czasu też traci się dużo więcej... Tak więc rachunek ekonomiczny wcale nie jest taki prosty. :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez elola » Pn 21 sie, 2006 13:12

Ja piekę chlebek w maszynie 1 godz. 20 min., razem z wyrabianiem i wyrastaniem ciasta. Zupełnie nie znam się na elektryce ale wiem, że maszynę do chleba podłączam do zwykłego gniazdka, natomiast do mojej kuchenki elektrycznej musieliśmy doprowadzać specjalną "siłę" (mniemam więc, że mój piekarnik zużywa dużo prądu). Dodatkowo biorąc pod uwagę wszystkie niedogodności związane z tradycyjnym wypiekiem, w moim przypadku rachunek jest prosty.
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez kabran » Pn 21 sie, 2006 13:52

W moim Clatronicu program trwa co prawda 3 godziny, ale to nie ja pracuję tylko maszyna, a poza tym nie pracuje ciągle, tylko co jakiś czas (przerwy na rośnięcie ciasta). A zmywania jest nieporównywalnie mniej. I sprzątania całego... I to jest bardzo istotny dla mnie element całej tej zabawy. :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez kfiatek » Pn 21 sie, 2006 17:56

elola napisał(a): natomiast do mojej kuchenki elektrycznej musieliśmy doprowadzać specjalną "siłę" (mniemam więc, że mój piekarnik zużywa dużo prądu).

Potwierdzam! Pierwszy raz, w nowym mieszkaniu, mam kuchenkę z piekarnikiem elektrycznym, i to draństwo żre tyle prądu, że muszę pamiętać, żeby podczas pracy piekarnika nie włączać do prądu nic więcej. Poważnie, jak włączę piekarnik i np. czajnik elektryczny jednocześnie, to wywala korki ](*,) A już o tym, żeby jednocześnie włączyć piekarnik i pralkę albo zmywarkę to mogę zapomnieć... Ktoś sobie fajnie pomyślał, żeby kupić kuchenkę z piecykiem elektrycznym, tylko nie pomyślał, że blok nienajnowszy i instalacja elektryczna w nim stara i wysłużona, i po prostu tego piekarnika może nie "uciągnąć". My właśnie tej dodatkowej "siły" nie mamy doprowadzonej :(
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 890
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Ainer » Wt 22 sie, 2006 09:39

Mój aparat piecze chlebek 3,5 h. Chlebek wychodzi znakomity, ale ostatnio muszę w ostatniej fazie pilnować chlebka, bo potrafi sobie wyjść z formy. Ciasto pali się na grzałkach i jest potworny zapaszek w domu. Po wielu nieudanych próbach pieczenia chleba w piekarniku z moją maszyną do chleba ciężko byłoby mi się rozstać. Polecam ją zwłaszcza początkującym bezglutką. Człowiek przeżywa wtedy mniej stresu związanego z brakiem chleba. Aha próbowałam piec chleb na czasie 60 min, ale jest wtedy o połowę niższy i bardziej zbity ( zakalcowaty). :wink:
Avatar użytkownika
Ainer
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 89
Dołączył(a): Pt 26 maja, 2006 15:21
Lokalizacja: Słupsk

Postprzez Sheep » Wt 22 sie, 2006 23:20

A ja właśnie dziś nabyłam sobie maszynę Kenwood. Nie mam pojęcia, jak się sprawi, ale ma program Gluten-free :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1513
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Zdzichecki » Śr 23 sie, 2006 12:47

Witam. Własnie kupiłem automat od pieczenia chleba, no i mam problem bo sprzęt jest uzywany i niestety nie posiada instrukcji obsługi. To maszyna SEVERIN. czy ktos mógłby mi pomóc w zdobyciu istrukcji obsługi? Będę bardzo wdzięczny za kazdą pomoc.
Zdzichecki
Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 02:00 przez Zdzichecki, łącznie edytowano 2 razy
Zdzichecki
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt 22 sie, 2006 21:46
Lokalizacja: mazowsze

Postprzez Agniesia » Śr 23 sie, 2006 14:20

Zdzichecki napisał(a):Witam. Własnie kupiłem automat od pieczenia chleba, no i mam problem bo sprzęt jest uzywany i niestety nie posiada instrukcji obsługi. To maszyna SEVERIN. czy ktos mógłby mi pomóc w zdobyciu istrukcji obsługi? Będę bardzo wdzięczny za kazdą pomoc.
Zdzichecki


Wejdź proszę w opcje "szukaj", znajdziesz ją u góry strony i wpisz słowo SEVERIN i kliknij szukaj. Powodzenia.
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Zdzichecki » Śr 23 sie, 2006 16:08

Dziękuje. Skorzystałem z Twojej rady i znalazłem kilka ciekawych rzeczy ale mnie chodziło raczej o instrukcja jak uruchomic to "ustrojstwo". Może jeszcze ktoś sie odezwie kto będzie wiedziałgdzie znaleźć tę instrukcje.
Zdzichecki
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt 22 sie, 2006 21:46
Lokalizacja: mazowsze

Postprzez glutato » Pt 25 sie, 2006 22:25

Kabran, mam do ciebie prosbe... Uzywajac funkcji search :-) znalazlem informacje, ze posiadasz clatronic 2866. Dzis kupilem taki w media markcie za 189zl. I oczywiscie z jezykiem na brodzie polecialem do sklepu po bezglutenowa make. Sciagnalem z tej strony przepis, nacisnalem start i... po 3 godzinach wyszedl smierdzacy, ciezki, zapadniety gniot... Bardzo cie prosze, napisz jak w tym ustrojstwie robisz chleb służący do jedzenia ? Wiesz, ze lubie klarownosc, wiec lopatologicznie prosze, bo jak nie upieke chleba, to mnie rodzina jak kota wystawi za drzwi z ta machna...
glutato
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 83
Dołączył(a): Pn 07 sie, 2006 02:06
Lokalizacja: Kraj

Postprzez kabran » Pt 25 sie, 2006 22:50

No cóż, postaram się pomóc, ale nie bardzo wiem jak. Ja po prostu wrzucam wszystko co trzeba do środka tej machiny piekielnej, zamykam ustroistwo, włączam program normal, 3 godziny, stopień zrumienienia średni... i już. Zawsze piekę z 500g mixu, mleko zawsze wlewam o temperaturze ok. 38-40 st. C (wiem, że aparat je podgrzeje, ale tak wychodzi), do tego drożdże, cukier, ewentualnie jajko (nie koniecznie), jakieś przyprawy... Sól zawsze na końcu, żeby maksymalnie ograniczyć jej kontakt z drożdżami. Wiesz, ważne są proporcje, rodzaj mieszanki... Są osoby, które chwalą mixy z Bezglutenu, ale mnie nigdy się chleb z tego nie udał. Natomiast zawsze wychodzi mi z Glutenexu. Polecam zwłaszcza mix do ciasta - jest dobry nie tylko do pieczenia, ale np. kluski lane czy naleśniki też wychodzą jak... no, jak normalne :wink: Mam wrażenie, że z pieczeniem chleba bezglutenowego wiąże się jakaś metafizyka... I jak wreszcie Ci się uda, uchwycisz to coś, to potem będzie już wychodziło bez pudła... No i co, pomogłam? :lol: Ale będę mocno trzymać kciuki! :D
A tak na podniesienie na duchu - tak wyglądał mój pierwszy chleb, co prawda nie z automatu, ale i tak robi wrażenie, nie? :wink: :D
http://forum.celiakia.pl/album_page.htm?pic_id=13
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez glutato » Pt 25 sie, 2006 23:15

Kabran, twoj pierwszy chlebus to wypas przy moim... Moj byl blady i wygladal jak wulkan. Tzn zapadl sie... Odor byl niemilosierny. Smak drozdzowy i mokry w srodku. Nie napisalas tylko jednego - ile mleka. Przypuszczam ze cos zawalilem z proporcjami. W przepisie ktory znalazlem na forum jest 3 kubki maki i 450mleka, ale... no wlasnie te kubki to mogl nie byc clatronic. Inna maszyna moze miec kubki - wiadra, A nasz model ma inne. Tak wiec ile mleczka do pol kilo maki ? Znasz proporcje do malego chlebusia ? Obczailem ktorym guzikiem sie to wlacza, ale nie wiem ile do tego maki i mleka, bo chyba nie pol kilo... Kurcze, moze trzeba jakies zaklecie wypowiedziec ?
glutato
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 83
Dołączył(a): Pn 07 sie, 2006 02:06
Lokalizacja: Kraj

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość