aparaty do pieczenia chleba

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

aparaty do pieczenia chleba

Postprzez cam » N 11 sty, 2004 13:21

Witam wszytskich!
Chciałabym po raz kolejny podjąć ten temat; na starym forum jest wiele wątków w tym temacie, ale pomysałam, że na nowym forum tez sie przyda cos na ten temat. Ja osobiście przymierzam się do zakupu takiego aparatu, al nie wiem co wybrać, a potem gdzie to kupić. Na Panasonica mnie nie stać, chociaż wygląda fantastycznie. Czy możecie mi coś polecić, podac info gdzie znajde to na intercencie? No i co z tym aparatem z Mango? Pozdrawiam
jezyk żyrafy, nie szakala
Avatar użytkownika
cam
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 21
Dołączył(a): N 11 sty, 2004 13:19
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez imka3 » Pt 16 sty, 2004 14:03

ja kupiłam niedawno automat Severin i jestem z niego BARDZO zadowolona. jest dużo tańszy od Panasonica (kupiłam w MediaMarkt). można w nim używać mąk bezglutenowych. w instrukcji nie ma niestety przepisów na bezglutenowe pieczywo, ale znalazłam kilka w internecie i w książce Dieta bezglutenowa i bezmleczna dla dzieci i dorosłych.
imka3
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 20:21
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Aśka » Pt 16 sty, 2004 19:38

cam napisał(a): No i co z tym aparatem z Mango?

przyznam bez bicia że ja go kupiłam...
nie jest to może rewelacja... ale ja jestem zadowolona - uprzedzam iż nie mam porównania z chlebami pieczonymi w innych automatach...
piekę w nim chleb bezglutenowy mleczny ( często z dodatkami - pestki słonecznika, lub siemię lniane, lub podsmażona cebulka) - chleb wyrasta mi do wysokości 3/4 foremki.

Foremka jest wyjmowana – chleb wychodzi bez problemu. Trochę trzeba się nagimnastykować by wyjąć to śmigiełko - gdyż jest obrośnięte ciastem. Piekę na 3 programie "Whole Wheat" z przyrumienieniem skórki na : Dark
Do pieczenia na zmianę używam mąki : Piekarni Fundacji "Przekreślony kłos" (bezglutenowa mleczna) oraz „Koncentratu Ciasta Chlebowego” – „Glutenexu”
oraz stosuje "sztuczki" :wink: aby poprawić proces rośnięcia:
- drożdże rozrabiam z cukrem ( tym z przepisu) i małą ilością ciepłego mleka - do foremki dodaje takie już rosnące,
- dodawane płyny (tj. mleko woda) nie powinny być wyjęte prosto z lodówki tylko w temperaturze pokojowej lub ciut cieplejsze,
- sól hamuje proces rośnięcia nie można solą posypywać drożdży.
Obrazek
>>pozdrawiam<<
Avatar użytkownika
Aśka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 41
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 00:29
Lokalizacja: Pruszków

Postprzez mamimo » Cz 22 sty, 2004 10:43

Mam do Was pytanie: czy warto kupić to urządzenie? Chodzi mi o wydajnosc pieczenia a kupienia chlebka w sklepie. Mieszkam w Tarnowie, gdzie nie ma Media Markt czy innych takich (macro cash), ale jeżdżę do Rzeszowa i ewentualnie tam mogłabym kupić. Jaki polecacie? Jakie są ceny? Czy rzeczywiscie taniej, albo chociaż w cenie wychodzi upieczenie chlebka? (za 400gram płacę 6,00). I czy można w tym upiec niskobiałkowy, bezmleczny? No i jak z serwisowaniem tego urządzenia?
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Monika, mama Kubusia (06.02.2008), Michałka (ur. 26.03.2002) i Maksia (ur. 14.02.2000)
mamimo
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 137
Dołączył(a): Śr 21 sty, 2004 21:03
Lokalizacja: Tarnów

Chleb pieczony czy kupowany?

Postprzez lotsy » Cz 22 sty, 2004 16:24

Po zdiagnozowaniu, w szpitalu po raz pierwszy dostałem chleb ze sklepu (Glutenex?). Jadłem ale ... :? Po wyjściu ze szpitala zaczęliśmy sami piec z koncentratu PKU i stwierdziłem, że nie kupię gotowego, chyba, że będę musiał. Cenowo nie wyjdzie drożej niż kupić gotowy a bez porównania smaczniej.
Druga sprawa to dostępność gotowego chleba - w Krakowie (leżałem na Klinice) jest sklep ze zdrową żywnością gdzie można kupić chleb 2 razy w tygodniu ale trzeba kilka dni wcześniej zamówić. W porównaniu do tego, w Tarnowie na ul. Narutowicza wchodzisz i kupujesz i to jeszcze w różnych wersjach. Tutaj też po raz pierwszy udało się kupić skrobię pszenną - bezglutenową.
Teraz usiłujemy opanować wypieki w automacie - na razie kiepsko.

Pozdrawiam.
lotsy
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz 22 sty, 2004 14:53

automacik

Postprzez Kuba » Cz 22 sty, 2004 16:35

juz od ponad pol roku uzywam aparacik Panasonica, fakt byl drogi ale to naprawde rewelacja. Daje sie piec wszystko i ze wszystkiego :D , w zestawie jest bardzo pomocna instrukcja ktora dziala!!, jesli macie jakies pytanka to chetnie pomoge gdyz udalo mi sie zglebic kilka sztuczek dzieki ktorym lepiej wychodzi pieczywko
Avatar użytkownika
Kuba
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 54
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 21:28
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Danusia » Cz 22 sty, 2004 20:43

Kuba, to podaj te sztuczki. Może się przydadzą wszystkim, nie tylko tym, co mają aparaty. :lol:
Danusia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 13:32
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Kuba » So 24 sty, 2004 12:14

tak naprawde to nic zmyslnego, podstawa to cieple mleko i mieszanka mak np. PKU i mix B drschar-a w proporcji 1/2 1/2 lub 2/3 PKU i 1/3 mixB w wersji oszczedniejszej. chlebek jest wtedy smaczniejszy a nawet pyszny :D , nie przypomina "kukurydzianki" - ma konsystencje prwdziwej bułki.
Powodzenia
Avatar użytkownika
Kuba
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 54
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 21:28
Lokalizacja: Lublin

Postprzez JoannaW » Śr 28 sty, 2004 10:46

jejku! a co to jest mix B drschar-a? no i gdzie się w to mozna zaopatrzyc?

bede wdzieczna za odpowiedz
Avatar użytkownika
JoannaW
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 127
Dołączył(a): N 18 sty, 2004 19:40
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez Kuba » Śr 28 sty, 2004 13:39

Mix B to nazwa produktu firmy Dr. Schar. Jest to firma która produkuje delicje dla bezglutenów, sama zobacz http://www.schaer.com/ . Dość często jestem poza krajem wiec kupuje sobie ich produkty we wloszech, austrii czy niemczech. Jestesmy chyba jedynym krajem w europie ktory nie ma przedstawiciela, a nawet w rosji jest kilku :cry:
Avatar użytkownika
Kuba
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 54
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 21:28
Lokalizacja: Lublin

SEVERIN ?!?

Postprzez Rafal_tata » Śr 28 sty, 2004 14:18

Mam prośbę do użytkowników automatów Severin: na którym programie pieczecie swój chleb ??? Mnie jeszcze nie wyszedł, zawsze jakiś zakalec albo twardziel i nie wiem co robię źle...
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez JoannaW » Śr 28 sty, 2004 16:20

dzięki Kuba!- jesteś szczęściarzem- ja nie wyjezdzam za granice... no coz pozostaje mi zawsze MIX PKU. lepsze to niż nic!
pozdro
Avatar użytkownika
JoannaW
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 127
Dołączył(a): N 18 sty, 2004 19:40
Lokalizacja: Bydgoszcz

SEVERIN ?!?

Postprzez imka3 » Śr 28 sty, 2004 20:19

Rafał, ja mojej córce piekę w Severinie na Vollkornbrot. Poza tym polecam książkę Dieta bezmleczna i bezglutenowa dla dzieci i dorosłych - jest w niej parę przepisów (m.in. na Severina). Wypróbowałam kilka. Polecam chałkę (chyba jest błąd, radzę pominąć 300 ml mleka pełnotłust.)i babkę piaskową (robiąc w Severinie, najpierw ręcznie ubiłam jajka z cukrem). powodzenia :wink:
imka3
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 20:21
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez malgosiako » Śr 03 mar, 2004 20:33

Witam ,
Ja uzywam automatu do pieczenia Optimum , zakupionego w Selgrosie. koszt 220, 00 zł . Jestem bardzo zadowolona. Piekę tylko swoje pieczywo , które jest bardzo smaczne. Nareszcie jestem niezależna od chleba , który mogłam kupować na zmówienie tylko raz w tygodniu.
malgosiako
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr 03 mar, 2004 20:29
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez Rafal_tata » Cz 04 mar, 2004 00:54

a z jakich przepisów korzystasz? masz swoje? to wrzuć, proszę, na forum :)
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Następna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość