aparaty do pieczenia chleba

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez dmx » Wt 12 gru, 2006 12:19

Agniesia napisał(a):Ja kupiłam w Media Markt ale chyb już ich nie można kupić na naszym rynku.

Nie ma go (Panasonica) na Allegro, ale na eBayu jest za ok. 80 funtów i wydaje mi się że jest to korzystna cena. Kenwood z programem gluten-free (model 350 ma go na bank, co do 250-ki nie jestem pewien) kosztuje mniej więcej połowę tego co Panasonic.
Cena przemawia na korzyść Kenwooda...
Avatar użytkownika
dmx
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 163
Dołączył(a): Wt 14 wrz, 2004 13:15

Postprzez Sheep » Wt 12 gru, 2006 18:58

Ja mam piekarnik Kenwooda właśnie, dokładnie to nazywa się Kenwood Rapid Bake, BM210, a wygląda tak:
Obrazek.
Kosztował chyba 180 zł w Electro World. Prawdę powiedziawszy chleb porządnie mi w nim wyszedł ze 3 razy, a potem jakoś nie chciał, ale raczej rzecz tkwiła w niedobrym przepisie. Piecyk ma program gluten free.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1433
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Ola » Wt 12 gru, 2006 20:22

Panasonica nie ma obecnie w sprzedazy, ale firma obiecała, że jak znajdą się chętnie, to sprowadzi.
Ola
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 63
Dołączył(a): Pt 16 sty, 2004 11:52
Lokalizacja: Bla

Postprzez dmx » Pn 18 gru, 2006 12:44

Drogie Panie, a możecie mi podać wymiaru waszych urządzeń do pieczenia chleba?
Będę bardzo wdzięczny :D
Avatar użytkownika
dmx
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 163
Dołączył(a): Wt 14 wrz, 2004 13:15

Postprzez kabran » Pn 18 gru, 2006 14:15

Do usług! :D Aczkolwiek podanie dokładnych wymiarów jest dość trudne z tego powodu, że mój aparat jest raczej obły (patrz zdjęcie w linku powyżej), dlatego poniższe wartości są trochę orientacyjne:
wymiary zewnętrzne: wys. 32 cm x dł. 30 cm x szer. 24 cm,
wymiary formy wewnątrz: wys. 18 cm x dł. 14 cm x szer. 14 cm.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1839
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez elola » Pn 18 gru, 2006 20:18

Panasonic SD-253: 37,0 x 34,0 x 26,0 cm; 7,5 kg :D
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 214
Dołączył(a): Pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez thh-polka » Wt 06 lut, 2007 05:24

Zeby chleb ladnie urosl potrzeba mala drozdzy. Zawsze biore mniej niz polowe zalecanych w przepisach. Potrzebny tez dlugi czas rosniecia. Ja zostawiam chleb na 3 do 3,5 godz. Wstawiam chleb do nie nagrzanego piekarnika, chleb wtedy ma jeszcze szanse dodatkowo urosnac. Wyrastaja pieknie nawet razowe. Nie lubie piec w automacie. Pieczony w piekarniku jest wykonalny dla niezaawansowanych.
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

optimum

Postprzez paweł39 » N 11 lut, 2007 02:16

Witam. tez mam aparat Optimum. Piekę nie tylko chleb bezglutenowy i aparat jest super. No i tani ok 200zł. niestety, z wszystkich polskich mieszanek mąk chlebowych-bezglutenowych nie udało mi się upiec ani jednego normalnego chleba:( zawsze upada i wychodzi do kitu. Jest też suchy i kruszy się. Ale, w tutejszym sklepie internetowym znalazłem mieszankę GLUTANO "Bread & Cake Mix" oraz "High-Fibre Bread Mix". Ta druga jest zdecydowanie smaczniejsza. Zawiera też odpowiednią ilość drożdży. A dokładnie robię to tak:
Woda jeden kubek (z zestawu, odp jednej szklanki)
3/4 kubka mleka
olej 3 łyzki stołowe
Cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
do tego całe op mąki i na to całą dołączoną paczuszkę drożdży
Wszystko wlewamy i sypiemy w kolejności jak napisałem.
Nie rośnie duży jak ze zwykłej mąki ale jest naprawdę super. Jest wilgotny, nie kruszy się i smaczny. Ten pierwszy mix robi się podobnie tyle że jest to biały chleb, drugi jest z otrębami sojowymi.
Kosztuje prawie 10zł za 500g ale z niczego innego nie udało mi się upiec tak pysznego bezglutenowego chlebka:)

A może ktoś wie, dlaczego z polskich mieszanek wychodzi zakalec? Naprawdę próbowałem już różnych sposobów łącznie ze zwykłymi drożdżami. Na początku zawsze ślicznie rośnie a pod koniec pieczenia zapada się.
Czyżby nasza stala zasada: "dobre bo polskie" :028:

Pozdrawiam i życzę smacznego.

[ Dodano: Nie 11 Lut, 2007 01:29 ]
Aha. Ważne.
Do tego mixu bez otrębów daje 1 i 3/4 łyżeczki drożdży w proszku.
oba chleby to przepisy z 500g mąki i jest to duży bochenek w ustawieniu automatu.
Chleb pieczcie na najjaśniejszą skórkę, nie wysusza się wtedy.
Po upieczeniu otwórzcie zaraz pokrywę ale nie wyjmujcie formy. Jednak nie dłużej jak 10 min. Potem trzeba odstawić w formie na pół godziny i dopiero z niej wyjąc.
Schować albo kroić można dopiero jak całkiem ostygnie. Inaczej będzie za mokry i może szybko spleśnieć.
No, teraz już chyba wszystko :okulary2:
Ostatnio edytowano N 11 lut, 2007 02:46 przez paweł39, łącznie edytowano 3 razy
paweł39
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): N 26 lis, 2006 20:19
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez sisi » N 11 lut, 2007 07:18

Ja kupiłam na allegro automat do wypieku bifinett zapłaciłam za niego całe 101zł z przesyłką i powiem szczerze że nie mam mu nic do zarzucenia :D
Piecze śliczne chlebki glutenowe (w większości) bo odkąd go mam nie mam serca kupić w piekarni! ale też bardzo ładnie wyrastają te bezglutenowe dla córki!!
Polecam tą maszynerię w 100%
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
sisi
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 02 lis, 2006 22:21
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Mona » N 11 lut, 2007 10:12

My mamy AFK i wypiekamy z MIX'a, razowego i koncentratu chlebowego krakowskiej firmy BEZGLUTEN. I chleb wychodzi zawsze dobrze - nie osiada, zawsze wyrasta. Przepis według ich receptury z opakowania (dla maszynki) z tym, że dodajemy ciut więcej wody z 380 na 420-440 (około) - patrzę na konsystencję ciasta. :okulary:
Mona
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz 11 mar, 2004 20:42

Postprzez Patka » N 11 lut, 2007 11:28

słuchajcie coraz częsciej zastanawiam sie nad kupnem aparatu dla mojego męża uczulonego na pszenice i jęczmień - je bułki kukurydziane 1 sztuka kosztuje 90 groszy ... słabo opłacalne ;) powiedzcie jak odczuwalnie zwiększyły sie wam rachunki za prąd i z jaką częstotliwością w miesiącu pieczecie chlebek ...
dziękuję :)
Avatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 530
Dołączył(a): N 28 lis, 2004 18:31
Lokalizacja: Toruń

Postprzez Magdalaena » Śr 14 lut, 2007 02:11

Patka napisał(a):dla mojego męża uczulonego na pszenice i jęczmień - je bułki kukurydziane 1 sztuka kosztuje 90 groszy ...
czy one na pewno są kukurydziane ?
Ja w pierwszych tygodniach diety natknęłam się na takie w osiedlowej piekarni, ale bliższe śledztwo wykazało, że są pszenno - kukurydziane. Generalnie upieczenie bułki z samej mąki kukurydzianej jest bardzo trudne - dlatego Meksykanie wymyślili płaską tortillę ;-)
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1368
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Patka » Śr 14 lut, 2007 12:07

taak mają dodatek i mam tego świadomość, ale mój TZ ma uczulenie skórne ... i chciałabym piec mu czysty bez alergenów ... są przepisy na forum :)
Avatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 530
Dołączył(a): N 28 lis, 2004 18:31
Lokalizacja: Toruń

Postprzez krystna » So 23 lut, 2008 20:08

Dzisiaj w Lidlu zauważyłam aparat do pieczenia chleba Bifinett 2232 z funkcją pieczenia bezglutenowego za jedyne 169 zł. czy ktoś ma doświadczenie z wypiekaniem chleba w tym automacie i czy opłaca się go kupić.
Tutaj podaję link do instrukcji tego modelu.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 449
Dołączył(a): So 09 kwi, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Postprzez Magdalaena » N 24 lut, 2008 03:05

Nie znam tego aparatu, ale znam LIDL. Nic z towarów przemysłowych, które tam kupiłam nie okazało się dobre, skuteczne. Większość rzeczy to buble, źle zaprojektowane, źle działające. W dodatku droższe niż w innych sklepach.

Polecam natomiast chemię gospodarczą z Lidla (seria W5)
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1368
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości