aparaty do pieczenia chleba

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Rafal_tata » N 24 lut, 2008 14:30

...aczkolwiek znalazłem w necie pozytywne informacje nt. tego aparatu, tyle, że na forach o zwykłym pieczywie.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez studentka_hope » Pn 07 kwi, 2008 01:25

Też kupowałam bułki kukurydziana do czasu...Poznałam właścicielkę piekarni, której mąż od kilku lat jest na diecie bezglutenowej. I powiedziała mi iż nie ma bułek czystko kukurydzianych. Zawsze dodają mąkę pszenno, w innym wypadku bułka by się "nie trzymała" rozkruszyłaby się od razu. A te bułki potem są twarde. Sama ta kobieta ma sieć piekarni w Warszawie, i mówiła iż pisze się że są to bułki kukurydziane, ale jednak nie tylko z tej mąki są zrobione.
W sumie logiczne. Nie wiem, ktoś z Was próbował kiedyś zrobić naleśnik z mąki razowej? Ja tak. I chcąc nie chcąc trzeba było dodać trochę mąki pszennej, gdyż ciało by się nie zbiło. Nie wierzcie w sklepie iż są to bułki kukurydziane, jak już to zadzwońcie od razu do pośrednika aby się upewnić.
Ja też na początku dobrze się po nich czułam, do czasu gdy nie zaczęłam się nim objadać i zaczęły się problemy. Wtedy próbowałam jak więcej o nich się dowiedzieć.

"be smile"
Anna
studentka_hope
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2008 11:34
Lokalizacja: Racibórz/Warszawa

Postprzez Wilow » Pt 20 cze, 2008 21:05

Ja jestem 3 dni po zakupie wypiekacza do chleba Moulinex OW5000 za 309,00 PLN z funkcją chleba dietetycznego i bezglutenowego (czas pieczenia 2,5 h). Panasonic wydawał mi się za drogi. I już po udanych próbach. Piękę chleb ryżowy Celiko z dwóch torebek i dokładnie tak jak napisane na opakowaniu. I wygląda lepiej niż z piekarnika i rzeczywiście jest smaczniejszy. No i piekłam chlebek dla męża zwykły pszenny i też jest zachwycony. Polecam :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano Pt 20 cze, 2008 21:10 przez Wilow, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Wilow
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr 13 lut, 2008 18:17
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Candy » Wt 17 mar, 2009 15:37

glutato napisał(a):Tak wiec przepis na moj chleb, wypieczony w Clatronic BBA 2866
- Wlewam do maszyny 200ml plynu (100mleka i 100wody) w temperaturze ok 35-40 stopni (sprawdzam palcem, jak jest delikatnie cieply, to jest ok)
- Wsypuje niepelna plaska lyzeczke soli
- Wsypuje niepelna plaska lyzke cukru
- Wlewam zmieszne jajko
- Zasypuje to wszystko maka -300gr (dzis wsypalem 200maki bezglutenu i 100kukurydzianej i tez wyszedl (choc zolty)
- wsypuje szczypte wiecej niz polowa paczki drozdzy oetkera albo innych w proszku.
- Zamykam klape
- Wypowiadam: "Gus kus, bez dobrego chleba ani rus"
- Wlaczam start (ustawienia: skorka srednia, chleb duzy)
- Odczekuje 3godz
- Po dzwonku odczekuje 5-10 minut zanim wyjme chlebek
- Wyjmuje chlebek przekrecajac do gory forme
- Odczekuje ok 20-30 min az wystygnie.
- Kroje
- Smaruje maslem
- Posypuje sola
- Jem
- Trawię
- .....


Sprawdziłam przepis wczoraj, chlebek się rzeczywiście udał :-)
Mam ten sam automat i jestem zadowolona.
Bedę dale eksperymentować!
Avatar użytkownika
Candy
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 55
Dołączył(a): Pn 16 mar, 2009 12:15
Lokalizacja: Poznań

Postprzez jaszi2 » Cz 24 gru, 2009 22:54

Witam wszystkich
Mam prosbe do osob,ktore uzywaja automatu do chleba Clatronic-mianowicie jakie zabarwienie ma gora chlebka-biale czy brazowe?(prosze o podanie symbolu). Nosze sie z zamiarem zakupu,jednak po moim wczesniejszym nabytku(innej firmy) mam watpliwosci-tu na 3 stopniu zabarwienia,chleb po upieczeniu byl prawie bialy.Szczęscie,ze moglam go zwrocic.
Z gory dziekuje za odpowiedz,Wesołych Świąt :)
jaszi2
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr 23 gru, 2009 18:13
Lokalizacja: opole

Postprzez Cecylia » Pt 25 gru, 2009 14:16

Niestety automaty mają chyba to do siebie, że upieczony w nich chlebek nie ma złocistego koloru i chrupiącej skórki...
Obrazek
Avatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 368
Dołączył(a): Cz 05 cze, 2008 10:12
Lokalizacja: Wschowa

Postprzez jaszi2 » Pn 28 gru, 2009 17:10

Czy mozna prosic o zdjecie chlebkow upieczonych w automacie Clatronic 2866.Z gory dziekuje :)
jaszi2
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr 23 gru, 2009 18:13
Lokalizacja: opole

Postprzez ania22 » So 02 sty, 2010 13:56

ja od 6 lat piekę chleb w piekarniku ;] czy ktoś ma porównanie, czy z takiego automatu chleb jest dużo lepszy od takiego upieczonego w piekarniku?
ania22
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 53
Dołączył(a): Wt 10 lis, 2009 15:34
Lokalizacja: Lipsk

Postprzez Cecylia » So 02 sty, 2010 16:02

Wydaje mi się, że to rzecz gustu... ja po warsztatach przerzuciłam się z chlebków z automatu na chlebki z piekarnika. Z piekarnika chlebek ma chrupiącą skórkę w automacie wychodzi nieco bielszy i bez skórki. Patrząc na czas pieczenia to w piekarniku piekę około 40 min. w automacie program jest na około 3 godz. Dla mnie to jedynie takie są różnice.
Obrazek
Avatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 368
Dołączył(a): Cz 05 cze, 2008 10:12
Lokalizacja: Wschowa

Postprzez ania22 » So 02 sty, 2010 16:57

dziekuje za odpowiedz. W takim razie ja tez chyba pozostane przy piekarniku, tym bardziej, ze chleb który robie (a raczej robi mi go moja mama :D ) jest calkiem smaczny ;] pozdrawiam!
ania22
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 53
Dołączył(a): Wt 10 lis, 2009 15:34
Lokalizacja: Lipsk

Postprzez Cecylia » So 02 sty, 2010 17:00

Aniu jeśli chcesz mogę na pw podać Ci zmodyfikowany przepis na chlebek, który nawet się zbytnio nie kruszy. ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 368
Dołączył(a): Cz 05 cze, 2008 10:12
Lokalizacja: Wschowa

Postprzez ania22 » So 02 sty, 2010 19:59

byłabym wdzięczna za przepis :) z góry dziękuję i pozdrawiam!
ania22
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 53
Dołączył(a): Wt 10 lis, 2009 15:34
Lokalizacja: Lipsk

Postprzez Sheep » N 03 sty, 2010 11:37

Chyba każdy będzie wdzięczny za taki przepis :) Cecylio, jeśli możesz - daj ten przepis tuna forum :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1433
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Cecylia » N 03 sty, 2010 12:27

Praktycznie wyniosłam to z warsztatów a dodatkowo wypróbowałam na klejeniu pierogów, jak dziewczyny pokazały do wyrobienia ciasta chlebowego dodawane jest siemię lniane około łyżeczki zaparzone wrzątkiem. Po ostygnięciu chleb kroję i zamrażam. W pracy już nie muszę tak uważać bo po zjedzeniu chlebka żaden ptaszek nie naje się gdyż okruszków nie ma poza tym szykując kanapki do pracy smaruję i częściowo obkładam zamrożone kromki chleba do śniadania rozmrażają się i są naprawdę świeżutkie.
Obrazek
Avatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 368
Dołączył(a): Cz 05 cze, 2008 10:12
Lokalizacja: Wschowa

Postprzez ania22 » N 03 sty, 2010 13:43

ja tez po upieczeniu i przestygnieciu kroje chleb na kromki i od razu do zamrazarki, zawsze jak mam ochote, wyjmuje jedna kromke, ale nie czekam, az odejdzie troche, tylko wrzucam na pare i po kilku minutach mam mieciutka kromke. przy nastepnym przygotowaniu chlebka dodam siemie :) dziekuje za radę! pozdrawiam
ania22
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 53
Dołączył(a): Wt 10 lis, 2009 15:34
Lokalizacja: Lipsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości