aparaty do pieczenia chleba

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez wieczorynka » N 29 maja, 2011 17:43

Jutro będzie w Lidlu aparat do pieczenia chleba z funkcją bg. Zastanawiam się nad zakupem tej maszyny :) może wreszcie się uda wypiek
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 435
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez olku » Pn 20 cze, 2011 14:50

czy ktoś z Was posiada może taki automat jak ten na załączonym zdjęciu marki Moulinex (na tabliczce znamionowej jest numer 573801 i nic więcej) - pożyczyłam go od znajomych i nie mam instrukcji a i w necie nic nie mogę znaleźć, a nie chciałabym w ciemno korzystać z instrukcji do innych modeli, bo może nie będą się zgadzać numery programów.

Będę wdzięczna za podpowiedzi. Nie mam pojęcia jak w tym upiec chleb, a bardzo mi się chce, a że nie mam chwilowo piekarnika, to pomyślałam, że automat to świetne wyjście. Tylko jak to zrobić?
Ostatnio edytowano Pn 20 cze, 2011 14:59 przez olku, łącznie edytowano 1 raz
olku
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 40
Dołączył(a): Śr 22 lip, 2009 10:32
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez olku » Pn 20 cze, 2011 15:16

chyba nie umiem dodać zdjęcia, ale zrobiłam galerię na Picassie:

https://picasaweb.google.com/113262164392

z góry dziękuję za wszelką pomoc ;)
olku
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 40
Dołączył(a): Śr 22 lip, 2009 10:32
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez adukan » Cz 03 maja, 2012 21:56

Odswiezam temat...

Od tygodnia jestem szczesliwym posiadaczem automatu do pieczenia chleba: SILVERCREST MODEL SBB 850 EDS A1.

Kosztowal mniej wiecej ok. 200zl, posiada specjalny program do pieczenia bez glutenu.
Program ten niestety jest czasochlonny dla cierpliwych - wypiek chleba bezglutenowego trwa niecale 4h. Ale oplaca sie czekac, chleb jest wysmienity. Oczywiscie wszystko zalezy od przepisu, ale nie ma porownania do tych wszystkich gotowych chlebow bezglutenowych pakowanych z dlugim terminem waznosci, ktore sa twarde, suche, gumiaste i bardzo niedobre.


Narazie jestem w fazie testowania roznych mak bezglutenowych/mieszanek/proporcji/przepisow.

Polecam!

Obrazek
Ostatnio edytowano Cz 03 maja, 2012 22:31 przez adukan, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
adukan
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 62
Dołączył(a): Pt 20 kwi, 2012 01:57
Lokalizacja: Lublin

Postprzez MagdalenaSz » Śr 16 sty, 2013 22:04

A ja dalej nie wiem jaki kupić :oops: czas mnie nagli, a chcę taki co robi i chleb i bułki i bagietki i dżemy. Do weekendu muszę go mieć bo mi zakwas się zmarnuje ;(
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
MagdalenaSz
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 225
Dołączył(a): Pn 02 lip, 2012 01:25
Lokalizacja: Lubin

Postprzez osia » Cz 17 sty, 2013 01:44

Ja mam prosty automat do pieczenia chleba z Lidla. Pierwsze wypieki były w kratkę, raz dobre, następnym razem już mniej. Chleb za mocno wyrastał i wychodził z foremek (mój ma dwie małe foremki) albo robił się zakalec. Potem przerzuciłam się na pieczenie w piekarniku i jestem bardzo zadowolona.

Piekę chleby bezglutenowe na zakwasie i czasami chleb na drożdżach. W automacie piekłam chleby na drożdżach z gotowych mieszanek bezglutenowych, czasami dodawałam trochę jakieś mąki z np. amarantusa czy gryki. Teraz nie używam mix-ów, tylko mieszam, mielę mąki naturalnie bezglutenowe + siemię lniane.

Według mnie automat do pieczenia bezglutenowego jest mało przydatny. Mój automat służy teraz do wypieków glutenowych, wszystkie zawsze udane. Irytują mnie trochę dziury w chlebie jakie pozostawiają mieszadła.
Wypieki glutenowe szczególnie z dużą zawartością mąki pszennej wymagają długiego wyrabiania - tu właśnie doskonale przydaje się automat lub jakiś robot.

Ciasto bezglutenowe nie wolno długo wyrabiać, zamieszać do połączenia składników i już. Naprawdę wystarczy łyżka, nawet nie trzeba używać miksera. :) - tylko radzę przesiać wcześniej mąkę.

Pieczenie w piekarniku daje też większą kontrolę nad pieczeniem. Można wydłużyć lub skrócić czas pieczenia- to się przydaje. Mąki bezglutenowe czy mieszanki są różne i jak z jednej chleb piecze się 1 godzinę to wcale nie znaczy ze tak będzie przy następnym.

Jeszcze jedno, automat nie nadaje się do pieczenia na zakwasie! Można ewentualnie spróbować upiec chleb na drożdżach z dodatkiem zakwasu, ale bez gwarancji sukcesu. Zakwas to żywy organizm on potrzebuje czasu (4-6h na rośnięcie chleba) i bywa kapryśny.

Eksperymentuję z pieczeniem od pół roku, ale bardzo intensywnie.
osia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz 17 sty, 2013 00:27
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez MagdalenaSz » Cz 17 sty, 2013 09:01

Osoba od której kupiłam zakwas piecze w automacie i się udaje.
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
MagdalenaSz
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 225
Dołączył(a): Pn 02 lip, 2012 01:25
Lokalizacja: Lubin

Postprzez johndunbar » Cz 17 sty, 2013 11:40

@ osia

podzielisz się przepisami na chleby na zakwasie pieczone w piekarniku z mąk naturalnie bezglutenowych?
johndunbar
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr 17 sie, 2011 19:20
Lokalizacja: Rzeszów

Postprzez Justyna1982 » Cz 17 sty, 2013 13:51

osia ale to chyba dużo zależy od automatu bo mój ma opcji tyle, że i na zakwasie można. Tj ustawiasz czy chcesz samo mieszanie, czy też mieszanie i wyrastanie itp. Do tego trzy rodzaje przyrumienienia i do tego opcja wydłużania lub skrócenia pieczenia nie każdy automat taki zły. Ja cały czas piekłam w piekarniku ale od kiedy dostałam na urodziny automat nie ma takiej opcji piekarnik a ciasto np na pizzę ech wychodzi pyszne do tego u mnie można piec bułeczki i bagietki ;) a i chyba dżemy robić ale w to na razie się nie bawię
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez Ola_la » Cz 17 sty, 2013 14:07

johndunbar napisał(a):@ osia

podzielisz się przepisami na chleby na zakwasie pieczone w piekarniku z mąk naturalnie bezglutenowych?


ja wprawdzie nie osia, ale od zawsze polecam - bo i sama piekę - chleb na zakwasie wg Atelier Smaku:

http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przep ... wasie.html

w przepisie jest wprawdzie tylko z mąki gryczanej, ale ja mieszam różne mąki - większość z kasz, które sama zmielę. do tego np. popping, mielone i niemielone siemię lniane, czarnuszka, jakaś gotowa mąka (ale nie mix) - co mi się tam sypnie do uzyskania właściwej konsystencji.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1253
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez MagdalenaSz » Cz 17 sty, 2013 16:53

Justyna1982 napisał(a):osia ale to chyba dużo zależy od automatu bo mój ma opcji tyle, że i na zakwasie można. Tj ustawiasz czy chcesz samo mieszanie, czy też mieszanie i wyrastanie itp. Do tego trzy rodzaje przyrumienienia i do tego opcja wydłużania lub skrócenia pieczenia nie każdy automat taki zły. Ja cały czas piekłam w piekarniku ale od kiedy dostałam na urodziny automat nie ma takiej opcji piekarnik a ciasto np na pizzę ech wychodzi pyszne do tego u mnie można piec bułeczki i bagietki ;) a i chyba dżemy robić ale w to na razie się nie bawię


Podawajcie nazwy, plisssssssssssssss
bo ja naprawdę muszę szybko kupić :)
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
MagdalenaSz
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 225
Dołączył(a): Pn 02 lip, 2012 01:25
Lokalizacja: Lubin

Postprzez johndunbar » Cz 17 sty, 2013 21:06

ja bym polecał ci jakiś na 2 mieszadła, np Moulinex 5020. Jest o tyle fajny że piecze duże bochenki, chyba ok. 1,5 kg. Piekłem też w takim z Lidla (jest na fotce parę postów wyżej, też jest na 2 mieszadła) i w niczym nie ustępował Moulinexowi, a był o połowę tańszy.

wybierz taki do którego możesz na Allegro kupić mieszadła jak ci zejdzie silikon.


@ Ola_la

Dzięki za przepis
Ostatnio edytowano Cz 17 sty, 2013 22:11 przez johndunbar, łącznie edytowano 1 raz
johndunbar
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr 17 sie, 2011 19:20
Lokalizacja: Rzeszów

Postprzez Justyna1982 » Cz 17 sty, 2013 22:20

Ja już odpisałam ja mam moulinex bagietki i co tak jakoś pisze na nim drogi ale ma tyle opcji i kombinacji, że można go na wiele sposobów wykorzystać
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez MagdalenaSz » Cz 17 sty, 2013 23:31

A taki ktoś z Was ma? http://allegro.pl/automat-do-chleba-sil ... 98689.html
fajny jest ten moulinex OW 6000, piecze i bułki i bagietki, ma 2 mieszadła, foremki w zestawie, no fajny, drogi ino :))))))))))))
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
MagdalenaSz
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 225
Dołączył(a): Pn 02 lip, 2012 01:25
Lokalizacja: Lubin

Postprzez osia » Cz 17 sty, 2013 23:34

@johndunbar

Przepis chętnie podam tylko musisz troszkę poczekać. Nie umiem podać dokładnych proporcji użytej wody. Podawanie przepisu na oko, to bez sensu.

Przy najbliższym pieczeniu pomierzę i zrobię notatki.

@MagdalenaSz
Co do automatów to może ten link ci pomoże
ranking automatów do pieczenia
są ceny i dodatkowe funkcje wyszczególnione
osia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz 17 sty, 2013 00:27
Lokalizacja: Wrocław

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron