aparaty do pieczenia chleba

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez MagdalenaSz » Cz 17 sty, 2013 23:59

Dziękuję! bardzo przydatny link:)
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
MagdalenaSz
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 225
Dołączył(a): Pn 02 lip, 2012 01:25
Lokalizacja: Lubin

Postprzez MagdalenaSz » Pt 18 sty, 2013 09:01

Własnie zamówiłam swój automat- padło na moulinex OW6000 :) dziękuję za pomoc, będę opisywała moje zmagania z kuchnią.
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
MagdalenaSz
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 225
Dołączył(a): Pn 02 lip, 2012 01:25
Lokalizacja: Lubin

Postprzez MagdalenaSz » Pt 25 sty, 2013 17:38

Nie wychodzi mi chleb na zakwasie w tym automacie

:|

są jakieś gotowe mieszanki an chleb bg??????????? :)
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
MagdalenaSz
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 225
Dołączył(a): Pn 02 lip, 2012 01:25
Lokalizacja: Lubin

Postprzez Justyna1982 » Pt 25 sty, 2013 21:34

Spróbuj na początek na miksie np z bezglutenu na drożdżach na pewno wyjdzie. Ja robiłam też na zakwasie z quinoa ale takim suszonym gotowym wyszedł ale mi w smaku nie pasował za to mąż zachwycony
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez MagdalenaSz » So 26 sty, 2013 14:12

Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
MagdalenaSz
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 225
Dołączył(a): Pn 02 lip, 2012 01:25
Lokalizacja: Lubin

Postprzez osia » So 26 sty, 2013 19:54

tak, tylko że mieszanki są różne, różne składy. Niektóre zawierają skrobię pszenną bezglutenową inne nie.
Producenci bezglutenowych mieszanek: bezgluten, Schar, balviten, Doves Farm , BAUCKHOF i pewnie parę innych.
Do pieczenia chleba nadają się uniwersalne mixy albo mieszanki do wypieku chleba. Trzeba czytać żeby nie kupić mix na naleśniki ;)

Ja wypróbowała z bezglutenu, jedną uniwersalną, drugą wieloziarnistą (ta mi lepiej podeszała) i schare mix B (do wypieku chleba.). Ta z schare nie zawiera skrobi pszennej i ma w składzie mąkę z grochu czy cieciorki. Chleb z schare był smaczniejszy. Tylko, ze ja mało piekłam z mieszanek, więc moja opinia nie jest miarodajna.

Zanim zamówisz w internecie wypróbuj jakieś. Najlepiej znajdź w swoim mieście sklep ze zdrową żywnością i tam kup paczkę czy 2. Na mieszankach jest zawsze przepis jak piec chleb. Drożdże musisz dokupić - suche Dr. Oetker, w spożywczy znajdziesz. Najwygodniej kupić opakowanie 450g czy 500g, bo tyle idzie na 1 chleb, nie trzeba się męczyć z dzieleniem paczki 1kg.
Dodam tylko, żeby trzymać się przepisu. Nie dodawać innych mąk czy ziaren- grozi klapą.
Zmiany w przepisie wprowadzać powoli.
osia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz 17 sty, 2013 00:27
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Justyna1982 » Pn 28 sty, 2013 23:15

magda wkleiłaś link do uniwersalnego miksu ale jest taki na chleb:
http://bezgluten.pl/sklep/produkt,99,ko ... enowy.html
to akurat kilogramowa paczka są też 500 g ale to parę groszy drożej a przy diecie bg każdy grosz się liczy bo to wszystko drogie :(
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez Marie » Cz 11 lip, 2013 23:11

Wiadomość dla Osi i wszystkich mających problemy z dziurami po mieszadłach :)


Podaję radę jak się pozbyć dziur po mieszadłach.
Należy przypilnować kiedy maszyna miesza ostatni raz, to jest najczęsciej po czasie odpoczynku, gdzieś mniej więcej po 1-1,5 godzinie (zależy to oczywiście od programu).
Gdy zamiesza, otwieramy pokrywę, drewnianą łyżką (najlepiej, ja tak robię od lat) odgarniamy ciasto, wyjmujemy mieszadła, wyrównujemy ciasto i zamykamy...
Ot problem z głowy. Polecam!!!
Nie ma to wpływu na "kondycję" wypieku, gdyż maszyna jeszcze nie zaczęła podgrzewać ciasta i chleb nie zaczął rosnąć. Musicie to zrobić nie później niż 5 minut po mieszaniu - a najlepiej zaraz. Wiadomo, że nie robimy tego w ekstremalnie zimnych warunkach :)

Pozdrawiam
Marie
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz 11 lip, 2013 22:31
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez lenka » N 14 lip, 2013 18:32

witam
własnie zakupiłam wypiekacz.
Bardzo chciałam Moulinexa ale niestety czas oczekiwania ponad miesiac (jakieś braki) a na taki okres oczekiwania nie moglam sobie pozwolić.
Zatem stalam się właścicielką http://www.oleole.pl/wypiekacze-chleba/ ... 1000.bhtml
nie wiem czy to dobry wybor pewnie wkrótce się zobaczę
lenka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): N 14 lip, 2013 18:08
Lokalizacja: K-ce

Re: aparaty do pieczenia chleba

Postprzez Majka1234 » So 26 kwi, 2014 12:11

Witam, macie jakieś sprawdzone przepisy na chleby z automatu? najlepiej na chleb 750g :)
Majka1234
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 21
Dołączył(a): Cz 29 sie, 2013 19:34
Lokalizacja: Rzeszów

Re: aparaty do pieczenia chleba

Postprzez sejwi » N 27 kwi, 2014 18:18

Też bym prosiła o przepisy!
Avatar użytkownika
sejwi
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): N 27 kwi, 2014 17:59

Re: aparaty do pieczenia chleba

Postprzez Marigold » Cz 01 maja, 2014 16:08

Przepis na najlepszy chleb bg z automatu jaki jak dotąd udało mi się upiec:

200 g mąki gryczanej
100 g mąki amarantusowej
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki jaglanej
4 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych
½ łyżeczki soli
szczypta cukru
500 ml wody
ok. 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
dodatki alternatywnie: słonecznik, sezam, orzechy, pestki dyni (mogą być zmielone lub w całości)

Z tych proporcji wychodzi ok. 900 g bochenek (przy ustawieniu programu na chleb średni).
Avatar użytkownika
Marigold
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): Cz 29 lis, 2012 16:04
Lokalizacja: Kielce

Re: aparaty do pieczenia chleba

Postprzez Anula80 » Cz 01 maja, 2014 22:36

Ciekawe, czy wyjdzie w piekarniku. Nie mam automatu do pieczenia
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: aparaty do pieczenia chleba

Postprzez Leeloo » Pt 02 maja, 2014 00:01

brzmi super i przepis prosty, a zarazem chleb na wypasie dzięki różnym mąkom. dzięki Marigold :)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: aparaty do pieczenia chleba

Postprzez Marigold » Pt 02 maja, 2014 12:43

Dajcie znać czy Wam wyszedł i jak smakował.
A jeśli chodzi o pieczenie w piekarniku to polecam chleb bananowy. Z konfiturami, powidłami itp. pyyyyyyycha!!!
Avatar użytkownika
Marigold
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): Cz 29 lis, 2012 16:04
Lokalizacja: Kielce

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości