Z czego upiec?

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mata_Hari
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr 05 kwie, 2006 15:53
Lokalizacja: Łódź

Z czego upiec?

Post autor: Mata_Hari »

Chciałabym upiec chleb mojemu synkowi, ale mam problem, bo nie bardzo wiem, z czego. Dziecko jest uczulone m.in. na: białko mleka, pszenicę, żyto (innych zbóż nie sprawdzałam), gluten, kukurydzę, ryż i możliwe, że drożdże.
Czy możliwym jest w ogóle upieczenie chleba dla takiego dziecka? Czytając składy różnych mieszanek zaczynam wątpić, że istnieje jakaś, której mogłabym użyć.
A może ktoś z Was zna takową? Z czego piec chleb w takim przypadku?
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Z czego upiec?

Post autor: Magdalaena »

Tak na pierwszy rzut oka bezpieczne są jaja i amarantus
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Mata_Hari
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr 05 kwie, 2006 15:53
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Mata_Hari »

Owszem, tylko że chyba z nich samych chleba się raczej nie upiecze. Tak mi się przynajmniej wydaje. Nie wiem, może się mylę.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Szukam dla Ciebie jakiegoś przepisu "z licencją na udanie", ale sama wiesz, że nie jest to proste.... Z samego amarantusa nawet nie próbuj... Ale możesz spróbować zrobić placuszki z mąki gryczanej, poszukaj przepisów na Forum. Pozdrawiam.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Mata_Hari
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr 05 kwie, 2006 15:53
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Mata_Hari »

Tak, przepis na placuszki mam.
Dzięki za szukanie [-o<
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Na razie znalazłam kilka propozycji, żebyście mieli co jeść. :D Może coś wybierzesz dla siebie. A przepisu na chleb szukam dalej...
biszkopt bezglutenowy:
http://www.malyalergik.pl/baza_pokaz_pr ... ite&id=142
zamiast jajka użyj białek lub substytutu jajek;
http://www.malyalergik.pl/baza_pokaz_pr ... lite&id=31
placuszki gryczane:
http://www.malyalergik.pl/baza_pokaz_pr ... ite&id=139
jeżyki z mięsa i tapioki:
http://www.malyalergik.pl/baza_pokaz_pr ... ite&id=115
knedle śliwkowe:
http://www.malyalergik.pl/baza_pokaz_pr ... lite&id=17
kulki z amarantusa:
http://www.malyalergik.pl/baza_pokaz_pr ... lite&id=56
kulki z kaszy gryczanej i warzyw
http://www.malyalergik.pl/baza_pokaz_pr ... ite&id=140
makaron gryczany:
http://www.malyalergik.pl/baza_pokaz_pr ... ite&id=103
mleczko jaglane:
http://www.malyalergik.pl/baza_pokaz_pr ... ite&id=105
omlet z płatków jaglanych:
http://www.malyalergik.pl/baza_pokaz_pr ... ite&id=145
inny omlet:
http://www.malyalergik.pl/baza_pokaz_pr ... lite&id=64
placki gryczane:
http://www.malyalergik.pl/baza_pokaz_pr ... lite&id=13
popping z sokiem:
http://www.malyalergik.pl/baza_pokaz_pr ... ite&id=120
szarlotka z kaszy jaglanej:
http://www.malyalergik.pl/baza_pokaz_pr ... lite&id=26
tapioka gotowana:
http://www.malyalergik.pl/baza_pokaz_pr ... ite&id=112
W dziale Kuchnie/Inne umieściłam kilka przepisów na dania z amarantusa.
Ostatnio zmieniony wt 18 kwie, 2006 11:34 przez kabran, łącznie zmieniany 1 raz.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Mata_Hari
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr 05 kwie, 2006 15:53
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Mata_Hari »

Jejciu, dziękuję Ci bardzo. Jesteś nieoceniona. :=D>:
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Szukajcie, a znajdziecie...
Chleb z quinoa
Skladniki:
1500 g Quinoa lub make z Quinoa
250 g topionego masla (margaryny bezmlecznej)
1250-1400 ml wody mineralnej
4-5 lyzeczek soli
Mielic Quinoa, mieszac make z sola, topionym maslem i woda (ta woda musi miec
duzo babelkow) i zrobic z tego geste ciasto. Wlozyc do duzej natluszczonej
foremki (podluznej lub okraglej). Piec przy 180 stopni (piekarnik z nagrzewaniem
gornym i dolnym) 2,5 do 3 godzin (zalezy od ilosci uzywanej wody i gustu). Gdy
zostaje ciasto mozna zrobic mufinki - przy 180 stopni 100 minut. Chleb od razu
wyjac z foremki do wychlodzenia.
Makę z quinoa widziałam w internecie.

Buleczki ziemniaczane
Skladniki:
500g ziemniakow
szczypta soli
1/2-1 filizanki wody
5 lyzek maki ziemniaczanej
5 lyzek maki z prosa (lub kukurydzy)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka olej lub 2 lyzki ztopione maslo
troche wody mineralnej

Obrane i pokrojone w kawalki ziemniaki gotowac w malej ilosci wody (15 minut) i
razem z woda ugniatac. Mieszac proszek do pieczenia z sola i makami, mieszac z
ziemniakami i zrobic z tego ciasto (ma miec konsystencje ciast drozdzowego), ew.
dodajac troche wody mineralnej. Wlozyc ciasto do pojemnikow na mufinki, piec w
nagrzanym piekarniku 15-20 minut przy 200 stopni.

Placek
Skladniki:
120g Quinoa lub amarantus lub kukurydza (mielic na make)
1/4 lyzeczki soli
60 ml wody
troche maki
2 lyzeczki oleju
Olej i sol dodac do maki i zrobic z tego ciasto, zostawic na ok. 20 minut. Z
ciasto robic 4-6 kulki i rozwalkowac. Okragle placki piec w piekarniku na
papierz do pieczenia 10-15 minut przy 175 stopni lub smazyc na patelni z obu
stron (do tego trzeba uzywac olej, o ile nie macie superpatelni).

Wafle jaglane
Skladniki:
750g kaszy jaglanej
1 1/2 l wody
3/4 l wody mineralnej
200g miekkie maslo
550g platki jaglane
1-2 lyzeczek soli
Umyc kasze pod goraca woda, wsypac do gotujacej sie wody, gotowac ok. 20 minut.
Potem mieszac z woda mineralna, sola, maslem i platkami, ew. zmiksowac. Ciast
dac do gofrownicy, piec ok. 7-10 minut.
Daje ok. 20-25 wafli, mozna zamrozic.

Chleb z Quinoa
Skladniki:
500g maki z Quinoa
1 lyzka maki z amarantus
300g skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 opakowanie drozdzy
troche cieplej wody
1 lyzeczka soli
200ml wody mineralnej
3 lyzki oleju
200ml wody mineralnej
Maki i skrobie wszystkie mieszac, 200g mieszanki zostawic na pozniej. Pozostala
czesc dac do miski, zrobic dolek w srodku. Drozdzy rozpuscic w cieplej wodzie,
dac do dolka i mieszac z mala iloscia maki. Zostawic na wyrosniecie.
Potem dodac olej, mieszac. Ciasto bedzie dosc plynne. Jeszcze raz zostawic na
wyrosniecie. Potem dodac druga czesc maki (200g) i ugniatac ciasto. Jesli jest
za suche dodac wode mineralna. Uformowac chleb, dac do podluznej foremki.
Jeszcze raz czekac 30 minut az wyrosnie. Nagrzac pierkarnik, ciasto postawic na
dolna polke piekarnika, na samym dole miseczke z woda. Piec przy 250 stopni 15
minut, dalsze 30 minut przy 200 stopni. Po pieczeniu wyjac z foremki.
Wszystkie chleba bezglutenowe najlepiej smakuja swieze. Zapasy najlepiej
zamrozic, gdy jest pokrojone. Kromki mozna szybko rozmrozyc w tosterze.

Chleb gryczano-jaglany
Skladniki:
300g maki gryczanej
300 maki jaglanej
100g skrobii ziemniaczanej
1/2 l wody
kostka drozdzy
2 lyzeczki soli
Mieszac maki i sol, rozpuscic w malej ilosc wody drozdzy. Dac rozpuszczone
drozdzy i pozostala wode do mak, ugniatac ciasto, wlozyc do natluszczonej
foremki. Zostawic w cieplym miejscu ciasto 30 minut. Upiec chleb w nagrzanym
piekarniku 10 minut przy 225 stopni, potem 40 minut przy 200 stopni. Wstawic
wode do piekarnika.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Anna Frączek
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 104
Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
Lokalizacja: Kielce

Post autor: Anna Frączek »

Wszystko to pięknie brzmi, ale gdzie można kupić nasiona lub mąkę z Quinoa??? Bo nie widziałam jej w ofercie ani Bezglutenu,ani Glutenexu. Szukałam dodatkowych informacji w sieci i na jakiejś anglojęzycznej stronie wyczytałam,że to jest raczej rzadko używane ze względu na wysoką cenę. Więc chyba raczej te przepisy gryczano-jaglane będą bardziej odpowiednie na naszą polską kieszeń. Pozdrawiam :)
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
ODPOWIEDZ