Chleb - jak najtaniej

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez dorota krypa » Wt 18 sie, 2009 11:13

Dla dorosłych może nie ma znaczenia czy jedzą chleb , ale dla dziewczynki która ma 12 lat i rośnie chleb jest bardzo ważny i inne produkty też. Ma duży apetyt.
Chleb w tym wypadku musi być.
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 227
Dołączył(a): Wt 04 paź, 2005 12:15

Postprzez Sheep » Wt 18 sie, 2009 11:37

Ja nie mówię, że chleb musi lub nie musi :)
Mówię, że sama nie odczuwam potrzeby jedzenia chleba codziennie ani nawet raz na tydzień. Albo obywam się bez, albo robię kanapki z chlebem ryżowym czy chrupkim.
Latem jest więcej możliwości fajnych śniadań - np. rano ostatnio jadłam borówki amerykańskie wymieszane z serkiem typu ricotta (fajny ma smak, a serek polskiej produkcji jest znacznie tańszy niż włoski), amarantusem i ziarnami słonecznika. Na drugie śniadanie często biorę do pracy jogurt naturalny i mieszankę amarantusa, orzechów, rodzynek czy suszonych żurawin, bardzo pożywne. Czasem jem po prostu kilka plasterków żółtego sera, pomidor, ogórek i na deser kółko ryżowe z grubą warstwą masła orzechowego. Tylko zaraz nam się zrobi offtopik, a chyba gdzieś już na forum był temat "co jeść zamiast chleba", tylko go teraz nie mogę odszukać.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1433
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez agotka_dzemik » Śr 19 sie, 2009 16:44

Ja ostatnio dostałam ksiązkę kucharską dla bg i tak jest super przepis na chleb bg już wypróbowany właśnie dziś go kolejny raz zrobiłam. Ja nie kupuje mieszanek gdyż mi ten chleb nie smakuje a po drugie są jak na razie za drogie jak dla mnie więc szukam przepisów na chleb z mąki gryczanej, ziemniaczanej, ryżowej i kukurydzianej. Mąki gryczaną i ryżową robię sama reszta jest dostępna w sklepie u mnie w miasteczku. A oto przepis:
6 jaj o temperaturze pokojowej
2,5 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki zamiennika jaj ( ja nie dodaje bo nie mam a i tak jest bez tego super)

Oddzielamy białka od żółtek. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy po trochu cukier ciągle ubijając. W drugiej misce ubijamy żółtka na gładką masę przez ok. 5 minut na wysokich obrotach. Mąki lączymy z solą i proszkiem do pieczenia i zamiennikiem jaj( ja nie dodaje). Jedna trzecią tej mieszanki łączymy z białkami dokładnie mieszając. W ten sposób dodajemy resztę mąki. Do ciasta dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Wlewamy do dużej keksówki i pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 150 stopni . Przed wyjęciem z blachy studzimy 1 godzinę a chleb można kroić po 3 godzinach. Ważne aby się nie popsuł. Z chleba można robić kanapki a najlepsze są tosty.
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 56
Dołączył(a): Wt 09 gru, 2008 10:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Postprzez Sheep » Śr 19 sie, 2009 17:01

Hmm biorąc pod uwagę ilość jaj, to chyba raczej wychodzi biszkopt, niż chleb ;) Ale może właśnie dzięki temu wychodzi smaczny.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1433
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez agotka_dzemik » Cz 20 sie, 2009 22:48

Glutkowi mówią że coś podobnego do biszkopta ale taki trochę tostowy jest też. Mnie smakuje bardzo. Bo drożdży nie mogę, na zakwas trzeba długo czekać a ten robi się szybko.
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 56
Dołączył(a): Wt 09 gru, 2008 10:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Poprzednia strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości