Chleb bezglutenowy - pilne!

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sunlit
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: pt 16 kwie, 2004 13:06
Lokalizacja: Gdańsk

Chleb bezglutenowy - pilne!

Post autor: Sunlit »

Prosze o sprawdzony przepis na dobry chlebek bezglutenowy pieczony w piekarniku, nie automacie.
Niedawno dowiedzialam sie, ze moj synek (17 m-cy) musi byc na takiej diecie i chcialabym sama piec mu chleb - ten kupny, mrozony jest paskudny (albo ja go nie potrafilam wlasciwie rozmrozic?!)
Widze tu tylko przepisy na chlebek z automatu, a czy ktos moze piecze jeszcze w piekarniku i moglby sie podzielic przepisem, czy rada w tym temacie?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za szybki odzew.

Monika - mama Miloszka
Agnieszka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 17:23
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Agnieszka »

Ja już od wielu lat jem chleb ten właśnie kupny i mrożony. Na początku rzeczywiście był okropny, ale kiedyś spróbowałam go podpiec w zwykłym tosterze i teraz już nie potrafię jeść inaczej. Tak średnio co 3 lata zużywam jeden toster, a potem kupuje nowy za 20 zł. Nie muszę się męczyć z żadnym pieczeniem.
Awatar użytkownika
cam
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: ndz 11 sty, 2004 12:19
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: cam »

ja piekłam co prawda nie chleb, ale bułki - gotowych mieszanek Glutenexu...ale chlebek tez mozna:)) W zasadzie na opakowaniu jest cały przepis krok po kroku co zrobić...jedyne "urozmaicenia" jakie czyniałm, to:

- drożdzę rozpuszczalam w niewielkiej ilości ciepłej wody (nie za zimnej, nie za goracej), przykrywałam folią i czekałam, az urosną (spienią się:)

-wyrzucałam łyzkę stołową (a czasem i dwie) tego mixu i na to miejsce dodawałam dwie łyżki mąki gryczanej; chelbek wychodził smaczniejszy i bardziej ciemny:)

Życze pwoodzonka w pieczeniu

aha, dodawałam też ziaren słonecznika i sezamu i pestek dyni:))))

Pozdrawiam
Kamila
jezyk żyrafy, nie szakala
Dominika
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: czw 19 lut, 2004 22:35
Lokalizacja: Wrocław/Dzierżoniów

Post autor: Dominika »

Ja piekę w piekarniku chlebek ryżowy Celiko (z błonnikiem lub bez). Wersja dla mąki chleba z błonnikiem:Wsypuje do miski, dodaje 300 ml ciepłej wody, pół łyżki stołowej oleju (z pestek winogron/z oliwek). Rozrabiam robotem około 5 min. Dodaję pestki dyni lub słonecznika i wkładam tak rozrobione ciasto do foremek (takie średniej długości; piszę o tym dlatego że początkowo moja foremka była trochę dłuższa i chlebek nie wychodzi, teraz już wiem :) trzeba było dość do wprawy). No i ciasto sobie rośnie jakieś 40 min, następnie smaruję górę olejem (żeby po upieczeniu chlebek był zarumieniony)i wkładam do piekarnika na 40 minut na 220 stopni. Dla mąki bez błonnika- mniej wody, bo tylko 200 ml. wszystko inne tak jak w poprzedniej wersji. Aaaa no i to jest przepis bez mleka i jajek. Ale dobry!:) Smacznego!
Awatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 132
Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Kasia-mama »

Ja piekę od paru lat właśnie w piekarniku, do mieszanek gotowych dodaję czasem słonecznik, czasem mąkę gryczaną(otrzymuję ją mieląc kaszę gryczaną), albo po prostu "tylko" wg przepisu na opakowaniu. Aha, czasem dosypuję łyżkę żelatyny, nie jest taki bardzo kruchy. Ostatnio moje dzieci gustują w chlebie firmy "Ania"( tel.do nich:12-422 21 89, e-mail: fph.ania@interia.pl ), jest to koncentrat w proszku, wychodzi mi lepszy, niż Glutenexowy. Warunkiem dobrych wypieków jest cierpliwość, bowiem zawsze musi dobrze wyrosnąć przed włożeniem do piekarnika. Każdy chleb można zamrażać, ten kupowany gotowy również, a potem wyjmuję kromkę i prosto z zamrażalnika wkładam do tostera. Dzieci mówią, żę pycha. Życzę wytrwałości i sukcesów kulinarnych.
rjack

Chleb bezglutenowy - pilne!

Post autor: rjack »

Witam,

Jeśli ktoś chce przepis na chleb kukurydziany to proszę pisać na rjack1(malpka)poczta.fm albo na GG 6659432 - proszę pisać, że w sprawie diety bezglutenowej bo inaczej nie odpowiem.

Chleb moze nie rewelacja ale mi bardzo smakuje ten swojego wypieku. Chociaż moim domownikom/znajomym nie smakuje.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
rjack

Post autor: rjack »

Witam,

W związku z prośbą skierowaną do mnie o podanie przepisu na chleb kukurydziany, chcialem go przedstawić tutaj. Może komuś się przyda.

Chleb kukurydziany - przepis oryginalny na małą blaszkę
-----------------------
300g mąki kukurydzianej
20g drożdży
2 jajka
400g mleka (o temperaturze pokojowej)
sól (osobiście nie używam)
Masło albo margaryna (do wysmarowania formy)
Kaszka kukurydziana (do wysypania formy)

Chleb kukurydziany - przepis zmodyfikowany na dwie blaszki, ewentualnie jedną dużą
-----------------------
700g mąki kukurydzianej
50g drożdży
4-5 jajek
1litr mleka (o temperaturze pokojowej)
sól (osobiście nie używam)
Masło albo margaryna (do wysmarowania formy)
Kaszka kukurydziana (do wysypania formy)


Przygotować rozczyn z drożdży, cukru, kliku łyżek mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Białka jajek ubić na pianę. Do przesianej mąki kukurydzianej dodać rozczyn i pozostałe składniki - wyrobić ciasto. Napełnić wysmarowaną foremkę. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w tem. 200 stopni C przez ok. 40 minut.

Uwagi:
1) Rozczyn stawiam w ciepłym miejscu. Zimą niedaleko kaloryfera, latem by szybciej podrósł podgrzewam nieco wodę w dużym garnku i stawiam do niego mniejsze naczynie w którym jest rozczyn.

2) Podobnie z ciastem - wiadomo drożdże lubią ciepło. Ogrzewam delikatnie piekarnik i stawiam do niego ciasto by wyrosło. Z tym, że nie zamykam w tym czasie piekarnika aby był dostęp powietrza. Za pomocą ścierki robię kurtynę by ciepło nie uciekało z uchulonego piekarnika. Wtedy ciasto szybciej rośnie.

3) Niestety ciasto podczas pieczenia opada nieco, ale nie robi się zakalec.

4) Chlebek jest najlepszy na słodko z dżemem, kremem czekoladowym, ale też dobrze smakuje z żółtym serem lub tylko z masłem z mleka. Nie znalazłem jeszcze nikogo komu by smakował ten chleb... co nie oznacza, że jest niedobry. Ja bardzo go lubię. Bardziej niż np. chleby z Glutenexu, które oczywiście mi smakują, ale kiedy są jeszcze świeże.

5) Trzymam go w blaszce w lodówce. Spokojnie wytrzymuje 4 dni - jest nadal świeży. Jednak im dłużej przetrzymywany tym jest bardziej kruchy.

6) Lepiej zrobić chleb na 2 małych (keksowych) blaszkach niż na jednej dużej.

Życzę smacznego i udanych wypieków.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
Sunlit
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: pt 16 kwie, 2004 13:06
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Sunlit »

Robercie! Bardzo dziekuje za tak dokladny przepis. Mam nadzieje, ze tym razem uda mi sie upiec taki chlebus, coby nie byl zakalcem albo kamieniem:) no i zeby zasmakowal mojemu dziecku, bo gotowy kukurydziany glutenexu jakos mu nie podchodzi (zreszta mi tez, wole gruboziarnisty).
Pozdrawiam slonecznie! Oby w koncu zawitala ta przepiekna wiosna:)))

MONIKA (mama Miloszka 24/11/2002)
Awatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 133
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
Lokalizacja: LUBLIN

Post autor: Jola-Gabrysia »

Co to za firma Ania :?: i co ma w swojej ofercie .
Awatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 132
Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Kasia-mama »

"Ania" Firma Produkcyjno-Handlowa, 31-532 Kraków, ul. Chodkiewicza 8, tel./fax (12)422-21-89, e-mail: fph.ania@interia.pl . Nie wiem niestety, co oni mogą zaoferować w tej chwili, kiedyś z wyrobów bezglutenowych mieli tylko ten koncentrat do wypieku chleba. Składniki(spisuję z opakowania):skrobia kukurydziana, mąka ziemniaczana, cukier, sól, pektyna, białko jaja kurzego w proszku.
Można go piec bez mleka, na samej wodzie, zapewniam, że niczym się nie różni, już wypróbowałam.
Małgorzata Jasińska
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: pt 16 sty, 2004 06:56

Post autor: Małgorzata Jasińska »

Ja jestam mamą rocznego Grzesia piekłam mu ostatnio chleb bezglutenowy z "ANI" na mleku Bebilon pepti wyszedł całkiem niezły ,nie dawałam też jajka (wg przepisu mabyć).Piekę w automacie do chleba ,musze jeszcze wypróbować te przepisy na chleb z mąki kukurydzianej,upiekę też w automacie .Podaję chleb bezglutenowy bo starszy syn był jakiś czas na diecie bezglutenowej ,teraz jest wszystko dobrze ale jaszcze się nie cieszę.W tej hrtowni kupuję (kupowałam)chleb bezgutenowy ,chrupki kukurydziane,chleb chrupki kukurudziany,skrobie kukurudziana ,ziemniaczaną,kasze kukurudzianą (chleb chrupki podawalam starszemu zawsze był w rezerwie bardzo go lubiał ,jadł go tez w żłobku).Jest tam też dużo wyrobów sojowych (ja ich nie kupowałam bo Adas był uczulony).Pozdrawiam.
Malgosia Ciesla
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: wt 20 lip, 2004 18:48
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Malgosia Ciesla »

Witam wszystkich,
prosze podac przepis na chleb bez nastepujacych skladnikow:
mleko, cukier, drozdze, maka pszenna, zytnia
moje dziecko nie moze jesc tych skladnikow
Gosia
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

http://www.bajaderki.pl/

to stronka z zakwasami do robienia chlebusia,polecam.
Można również znaleść inne przepisy. :)
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
monika 77
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: wt 17 lis, 2009 11:32
Lokalizacja: Nieznamierowice

chleb bezglutenowy w piekarniku

Post autor: monika 77 »

Witam. Ja od pięciu lat piękę sama mojemu synkowi chlebek bezglutenowy w piekarniku. Kiedyś kupowałam koncentrat mąki bezglutenowej w BEZGLUTENIE a teraz od jakiegoś czsu kupuję mąkę która zwie się PIEKARZ z BALVITENU. Biorę jedno opakowanie tej mąki 500 dag , pół litra ciepłej wody nie za gorącej , jedną saszetkę drożdży trochę oleju około 3 - 4 łyżek stołowych, 1 płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyzeczki cukru. Wszystkie te składniki mieszam w misce do wyrabiania ciast z firmy TUPPERWARE i zostawiam do wyrośnięcia. następnie przekładam ciasto do foremek i też odstawiam w ciee miejsce do wyrośnięcia. Piekę w 180 stopniach ok. 45 min. Wychodzą dwa pycha chlebki.
Mój syn nie chce jeść innego pieczywa z firm z których zamawiam produkty bezglutenowe bo mu nie smakują i nie są zbyt świeże.
Mama bezglutenowego Dawida
peligrosa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 43
Rejestracja: pn 20 gru, 2010 23:03
Lokalizacja: Jn

Post autor: peligrosa »

Czy ktoś ma może przepis na chleb bezglutenowy i bez mleka? Czy piekąc chleb w automacie mogę zastąpić zwykłe mleko sojowym? Wolałabym jednak jakąś opcję z wodą, na pewno na dłuższą metę wyszłaby ekonomiczniej :) z góry dziękuję za propozycje :)
ODPOWIEDZ