Chleb bezglutenowy - pilne!

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Chlebek bezglutenowy-pilne

Postprzez EdwardV » Pt 08 lut, 2013 14:24

Justyna1982 napisał(a):np 400 miks plus 100 amarantus,


Przy 50g amarantusa chleb robi się twardszy i dla mnie pogarsza się jego smak w stosunku do mąki bazowej (mąki białe), piekę w automacie. A przy 100? . Próbowałaś 50/50 ? Żurawina suszona? Ten temat zaczyna mnie bardzo interesować :)
EdwardV
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 51
Dołączył(a): Pt 11 sty, 2013 20:06
Lokalizacja: lubuskie

Postprzez herbiness » Pt 08 lut, 2013 22:52

Ostatnio dodałam do chleba z automatu kulki kolendry i liście musztardowca (z chińskiego sklepu). Zmieliłam je przed dodaniem do mieszanki. Pycha posmak.
herbiness
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt 02 lis, 2012 21:07
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Postprzez justynapawlowska155 » N 10 lut, 2013 08:41

No i upiekłam wczoraj pierwszy chlebek bg wyszedł super nawet muj mąż zajadał się nim tylko jedna wada co zrobić żeby skórka była cieńiutko jak w sklepowym
justynapawlowska155
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 77
Dołączył(a): Pn 04 lut, 2013 19:27
Lokalizacja: kielce

Postprzez gonzaga123 » N 10 lut, 2013 19:25

Przepis na chleb, szczególnie dla osób, którym też nie smakuje 'papierowy' gotowiec z mieszanek :)
-150 g mąki kukurydzianej
-70 g mąki gryczanej
-100 g mąki ziemniaczanej
-25 g drożdży świeżych
-300 ml letniego mleka
-jajko
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru

1. Mieszamy: mąki, drożdże pokruszone, sól, cukier
2. Dolewamy letnie mleko i dalej mieszamy
3. Dodajemy jajko i znowu mieszamy ;d
4. Przykrywamy i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia
5. Przekładamy do foremki i zostawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia
6. Pieczemy 30-40 min w temp. 130 (tak było przynajmniej w moim szalonym piekarniku). warto sprawdzić po prostu wykałaczką czy czymś.

Chleb się nie kruszy, więc znowu można jeść kanapkę z wędliną, a nie wędlinę z chlebem ;d Przepis z http://smakowitychleb.pl/chleb-bezglutenowy/. Zmieniłam tylko mąkę ryżową na kukurydzianą, bo ryżowej nie miałam w domu. Smacznego! :)
gonzaga123
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pn 04 lut, 2013 23:55
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez tareczka » Wt 09 kwi, 2013 20:56

gonzaga123 napisał(a):Przepis na chleb, szczególnie dla osób, którym też nie smakuje 'papierowy' gotowiec z mieszanek :)
-150 g mąki kukurydzianej
-70 g mąki gryczanej
-100 g mąki ziemniaczanej
-25 g drożdży świeżych
-300 ml letniego mleka
-jajko
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru

1. Mieszamy: mąki, drożdże pokruszone, sól, cukier
2. Dolewamy letnie mleko i dalej mieszamy
3. Dodajemy jajko i znowu mieszamy ;d
4. Przykrywamy i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia
5. Przekładamy do foremki i zostawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia
6. Pieczemy 30-40 min w temp. 130 (tak było przynajmniej w moim szalonym piekarniku). warto sprawdzić po prostu wykałaczką czy czymś.

Chleb się nie kruszy, więc znowu można jeść kanapkę z wędliną, a nie wędlinę z chlebem ;d Przepis z http://smakowitychleb.pl/chleb-bezglutenowy/. Zmieniłam tylko mąkę ryżową na kukurydzianą, bo ryżowej nie miałam w domu. Smacznego! :)


znowu się zapytam o przepis i zastępnik,tzn jajko,oczywiście chodzi o całe a gdybym dała samo żółtko ? a zamiast tego białka z jaja np.trochę oliwy ?

i oczywiście w czym piekłaś ten chleb,w piekarniku ?
tareczka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Śr 27 mar, 2013 21:04
Lokalizacja: Ruda Śląska

Postprzez tareczka » Pt 19 kwi, 2013 10:45

no to zrobiłam ten chleb bo paczkowany się skończył
zamiast mąki kukurydzianej dałam ryżową i nie dałam jajka

Efekt taki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i zadowolona buźka

Obrazek
Ostatnio edytowano Pt 19 kwi, 2013 10:51 przez tareczka, łącznie edytowano 2 razy
tareczka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Śr 27 mar, 2013 21:04
Lokalizacja: Ruda Śląska

Postprzez Ola_la » Pt 19 kwi, 2013 11:10

Śliczne!
i chlebuś, i buźka.
Gratulacje :)
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Katarzyna35 » Śr 01 maja, 2013 19:25

A smarujecie czymyś jeszcze foremke do pieczenia chleba , czy tylko olejem?
Bo mi za każdym razem przywiera i oprócz tego że i tak wypiek się nie udaje , to wogole nie mogę tego wyjąć :(
Czy jeszcze czymś posypujecie foremkę?
Ostatnio edytowano Śr 01 maja, 2013 19:27 przez Katarzyna35, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Avatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 297
Dołączył(a): N 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Postprzez Ola_la » Śr 01 maja, 2013 20:01

Ja po wielu próbach i obskrobanych foremkach już zawsze smaruję masłem i posypuję mąką kukurydzianą (akurat tą mi najwygodniej, ale pewnie może być każda inna b/g).
Też najpierw smarowałam tylko olejem i była masakra. Myślałam, że to albo sprawa blaszki, albo specyfika ciasta bezglutenowego. Aż upiekłam w tej samej blaszce ciasto b/g Z MASŁEM i okazało się, że samo wypadło z formy. Choć jej nawet nie smarowałam.
I to chyba to - masło jednak inaczej zachowuje się niż olej i w sumie do wypieków glutenowych też smaruje się blachy masłem (jak mi się wydaje).
W każdym razie - polecam tę metodę. Wreszcie przestałam niszczyć foremki :).
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Justyna1982 » Cz 02 maja, 2013 13:40

Spróbujcie z papierem do pieczenia ja kiedy jeszcze nie miałam maszyny do pieczenia to zawsze wykładałam papierem
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 520
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez Ola_la » Cz 02 maja, 2013 13:53

Justyna1982 napisał(a):Spróbujcie z papierem do pieczenia


Też się sprawdza.
Ale opcja masło+mąka wychodzi chyba taniej :)
No chyba, że ktoś nie może masła.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Halina24 » Cz 02 maja, 2013 21:12

Foremki spód oraz boki nacieram olejem za pomocą pędzelka .Wychodzi z niej chleb bez problemu :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano Cz 02 maja, 2013 22:03 przez Halina24, łącznie edytowano 1 raz
Halina24
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 43
Dołączył(a): Wt 07 gru, 2010 23:12
Lokalizacja: Jaslo

Postprzez Ola_la » So 04 maja, 2013 19:43

Halina24 napisał(a):Foremki spód oraz boki nacieram olejem za pomocą pędzelka .Wychodzi z niej chleb bez problemu


a jaka to foremka?
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Halina24 » So 04 maja, 2013 21:10

Foremki metalowe :)
Halina24
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 43
Dołączył(a): Wt 07 gru, 2010 23:12
Lokalizacja: Jaslo

Postprzez Katarzyna35 » N 05 maja, 2013 21:17

Ola_la, i Halina24, dzięki za podpowiedzi, wlasnie posmarowalam olejem i jeszcze troche posypalam maką, choc troche sie "zwałkowala" na oleju , no i ciasto zrobiłam gęstsze. Na razie udało się wyjąć w calości z foremki :053: stygnie , mam nadzieje że w końcu będzie dobrze, bo o mało znowu się nie poddałam.
Obrazek
Avatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 297
Dołączył(a): N 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron