Chleb bezglutenowy - pilne!

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Halina24 » N 05 maja, 2013 21:46

chleb robię z mąki schara chlebowej według przepisu na opakowaniu, dodaję słonecznik, pestki dyni, płatki lnu .Foremkę smaruję tylko olejem :)
Halina24
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 43
Dołączył(a): Wt 07 gru, 2010 23:12
Lokalizacja: Jaslo

Postprzez noodle » Pn 27 maja, 2013 20:55

Wypiekam chleb w maszynie, dziś według przepisu mieszanki z Bezglutenu. Dałam wypiek na 750 g i ciemny kolor. Myślałam, że wyrośnie mały chleb, a on wyrósł na całą foremkę O.o Jak powinno się ustawiać wielkość? Od czego to zależy?
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Avatar użytkownika
noodle
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 559
Dołączył(a): Pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Postprzez lenka » N 14 lip, 2013 18:44

witam
czy któraś z Was probowała zastąpić mąkę pszenną skrobią pszenną bezglutenową przy pieczeniu chlebka?
szczerze chleb kukurydziany mi nie przypadł do gustu, z mąki z Amarantusa również (był bardzo wilgotny) i zastanawiam sie nad tą skrobią.

Mam jeszcze pytanko w jakim sklepie dostanę tą mąkę o której piszecie Piekarz Balvitenu?
lenka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): N 14 lip, 2013 18:08
Lokalizacja: K-ce

Postprzez Ola_la » Śr 17 lip, 2013 09:54

Udało mi się wreszcie dostać mąkę teff (z miłki abisyńskiej) i okazało się, że jest idealna na zakwas chlebowy - zakwas fermentuje już po jednym dniu, wystarczy wymieszać mąkę z wodą i nie trzeba dodawać żadnych "przyspieszaczy", jak cukier czy cytryna.
Nadal jestem w szoku, upiekłam już drugi chleb i zakwas udaje się niezmiennie.

Bardzo fajna mąka, tak swoją drogą, szkoda że tak trudno dostępna i przeważnie droga. Ale warto.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez sagadka » Wt 30 lip, 2013 14:02

Nie wiem czy ktoś już o tym pisał ale chciałabym pochwalić nowy chleb wyprodukowany przez firmę Bezgluten : Bochenek szlachecki jasny i Bochenek szlachecki ciemny. Trafiłam na niego przypadkiem w Almie i okazał się rewelacyjny. Chleby które próbowałam (jestem na diecie kilka miesięcy) były niestety ogólnie mówiąc średnie i już nie wierzyłam, że kiedyś poczuje znów smak prawdziwego chleba (nie mam narazie możliwości piec sobie w domu własnego). W/w szlachecki jest SUPER. Oczywiście wróciłam do Almy i kupiłam wszystkie jakie były na półce (4szt) :) potem zjeździłam pozostałe Almy w Warszawie ale nigdzie go nie było i wreszcie w sklepie EKO Młociny udało mi się powiększyć zapasy. POLECAM GORĄCO!!!
sagadka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): N 14 kwi, 2013 14:27
Lokalizacja: warszawa

Postprzez Celiac » Pt 13 wrz, 2013 15:06

Jeśli chodzi o chleb to ja polecam z mąki Provena mieszanka do wypieku chleba owsianego. Przepis bardzo prosty. Z jednego kilograma otrzymuję 2 duże chleby.

Jeśli chodzi o mąkę to link do mojego sklepu: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/pro ... ,id51.html

Napisałam też artykuł na temat producenta, myślę, że miło Was zaskoczy: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/provena,p19.html

Zdjęcia chleba na moim facebooku: https://www.facebook.com/media/set/?set ... 220&type=3

Ja osobiście jestem zauroczona produktami marki Provena.
Celiac
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 25
Dołączył(a): Śr 19 cze, 2013 23:37
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość