jak pieczemy chleb w panasonicu:))))
Moderator: Moderatorzy
jak pieczemy chleb w panasonicu:))))
No dobrze, mam kilka problemów i potrzebuję pomocy. Właśnie zakupiłam panasonica i:
- nie moge ustawić wielkości chleba. Dlaczego? Czy to jest dla bezglutenowego chleba ustawione odgórnie?
-czy mozna upiec bezglutenowy chleb z ziarnami, a jeśli tak, w jaki sposób to zrobić?
-czym tak naprawdę (poza czasem) róznią się programy basic a gluten-free? W którym lepiej piec bezglutenowe pieczywo?
Bardzo prosze o pomoc
pozdrawiam
Kamila
- nie moge ustawić wielkości chleba. Dlaczego? Czy to jest dla bezglutenowego chleba ustawione odgórnie?
-czy mozna upiec bezglutenowy chleb z ziarnami, a jeśli tak, w jaki sposób to zrobić?
-czym tak naprawdę (poza czasem) róznią się programy basic a gluten-free? W którym lepiej piec bezglutenowe pieczywo?
Bardzo prosze o pomoc
pozdrawiam
Kamila
jezyk żyrafy, nie szakala
Zrobilam chlebek już dwa razy - raz na gluten-free, wyszedl super duzy i super pyszny...drugi raz nastawilam timer i dodalam ziaren slonecznika...wyszedl pycha, po prostu miód...żałuję, że ustawiłam wielkość na M a nie conajmniej L...a jutro eksperymentuje z ciastem drożdżowym, kto wie? Może wyjdzie:)
Pozdrawiam
PS> Z mąką gryczana tez chcę poeksperymentowac tylko musze ja najpierw kupić (co mi nie wychodzi od kilku dni). podejrzewam, że nie mozna jej dodac za wiele, wtedy chleb nie będzie smaczny. Ale jak tylko coś zrobie, dam znak...pozdr
Pozdrawiam
PS> Z mąką gryczana tez chcę poeksperymentowac tylko musze ja najpierw kupić (co mi nie wychodzi od kilku dni). podejrzewam, że nie mozna jej dodac za wiele, wtedy chleb nie będzie smaczny. Ale jak tylko coś zrobie, dam znak...pozdr
jezyk żyrafy, nie szakala
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Są też oczywiście tańsze aparaty, np. ostatnio pojawiły się w Makro (Kraków) ok. 200zł, ale już podobno nie są takie dobre.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Pewnie to żadna rewelacja, ale upiekłam chlebek w Panasonicu z przepisu Panasonica (ten pierwszy z koncentratu glutenexu) tylko nieco go zmodyfikowałam, dodając 3 łyżki cukru, skórkę pomarańczy i rodzynki. Wyszedł (od biedy) trochę podobny do ciasta drożdżowego a trochę do chałki. Dla mnie bomba. Cały czas przymierzam sie do upieczenia ciasta drożdżowego z gotowej mieszanki Glutenexu. Chyba, że Tobie udało się coś w tym temacie?? Chętnie skorzystam :roll:
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
cam pisze:Zrobilam chlebek już dwa razy - raz na gluten-free, wyszedl super duzy i super pyszny...drugi raz nastawilam timer i dodalam ziaren slonecznika...wyszedl pycha, po prostu miód...żałuję, że ustawiłam wielkość na M a nie conajmniej L...a jutro eksperymentuje z ciastem drożdżowym, kto wie? Może wyjdzie:)
Pozdrawiam
PS> Z mąką gryczana tez chcę poeksperymentowac tylko musze ja najpierw kupić (co mi nie wychodzi od kilku dni). podejrzewam, że nie mozna jej dodac za wiele, wtedy chleb nie będzie smaczny. Ale jak tylko coś zrobie, dam znak...pozdr
Celiakia - zdiagnozowana w marcu 2003 r.
Kupiłam Panasonica na raty w Media kosztował 879 zł czyli płace (jeszcze nie zaczęłam) po 87,90 x 10 rat.
Pierwszy chleb piekłam na programie gluten-free i zamieniłam 2 łyżki koncentratu na 2 łyżki mąki gryczanej ale mi osobiście nie bardzo odpowiadał.
Następny za rada Kuby, piekłam z ustawieniami BAKE i z ustawieniem czasowym. Kochani rewelacja rano wstaje i cieplutki pachnący chlebek miałam na śniadanie.
Kolejny piekłam na tym samym programie tyle ze nie na czas bo to było w dzień :-)
W czasie tego programu słychać jak się otwiera klapka od dozownika na ziarenka :-)
Po upieczeniu i przestudzeniu cały chlebek kroje na kromki i zamrażam pakując w woreczki po dwie. Potem nie rozmrażając wkładam do tostera (Philips z możliwością rozmrażania) ustawiam na 4 min i kromeczki wyskakują cieplutkie i naprawdę smaczne, jak chcecie zrobić grzanki to trzeba ustawic na więcej minut :-).
Powiem wam, że nawet polubiłam już ten nasz bezglutenowy chleb :-) A ten kupny może się schować :-)
Pierwszy chleb piekłam na programie gluten-free i zamieniłam 2 łyżki koncentratu na 2 łyżki mąki gryczanej ale mi osobiście nie bardzo odpowiadał.
Następny za rada Kuby, piekłam z ustawieniami BAKE i z ustawieniem czasowym. Kochani rewelacja rano wstaje i cieplutki pachnący chlebek miałam na śniadanie.
Kolejny piekłam na tym samym programie tyle ze nie na czas bo to było w dzień :-)
W czasie tego programu słychać jak się otwiera klapka od dozownika na ziarenka :-)
Po upieczeniu i przestudzeniu cały chlebek kroje na kromki i zamrażam pakując w woreczki po dwie. Potem nie rozmrażając wkładam do tostera (Philips z możliwością rozmrażania) ustawiam na 4 min i kromeczki wyskakują cieplutkie i naprawdę smaczne, jak chcecie zrobić grzanki to trzeba ustawic na więcej minut :-).
Powiem wam, że nawet polubiłam już ten nasz bezglutenowy chleb :-) A ten kupny może się schować :-)
Eksperymentowałam trochę z programami do pieczenia w moim Panasonicu i takie mam uwagi :-)
Nie pieczcie chleba na programie expresowym, wychodzi mniejszy, bardziej zbity a przy jedzeniu “rośnie w buzi” przykleja się do zębów, ogólnie mówiąc klucha się robi :-)
Najlepszy jest program 4 godzinny, wielkość XL a skórka jak można to mocno przyrumienioną a jak nie to średnio. Gdy skórka jest ustawiona na mocno zrumienioną to góra chlebka też się lekko przyrumienia. Przy ustawiniu na średnio, góra chleba jest bardzo jasna.
Jak coś znowu przetestuję to napisze jaki był tego rezultat :-)
Nie pieczcie chleba na programie expresowym, wychodzi mniejszy, bardziej zbity a przy jedzeniu “rośnie w buzi” przykleja się do zębów, ogólnie mówiąc klucha się robi :-)
Najlepszy jest program 4 godzinny, wielkość XL a skórka jak można to mocno przyrumienioną a jak nie to średnio. Gdy skórka jest ustawiona na mocno zrumienioną to góra chlebka też się lekko przyrumienia. Przy ustawiniu na średnio, góra chleba jest bardzo jasna.
Jak coś znowu przetestuję to napisze jaki był tego rezultat :-)