Moj chlebek

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Olka

Moj chlebek

Post autor: Olka »

Wlasnie zakonczylam eksperymentalne (juz ktores z kolei :wink: ) pieczenie chlebka, oto on:

500g skrobii kukurydzianej
250 g maki ziemniaczanej
a drugie 250 g to mieszanka np: maki kukurydzianej, ryzowej, amarantusowej, sojowej (lub innych jakie mam pod reka w mniej wiecej rownych ilosciach)
niecala plaska lyzka guaru
2 saszetki suszonych drozdzy.
sol do smaku
Na koniec 2 lyzki siemienia lnianego i slonecznika
Do tego mniej wiecej litr wody, robie to na oko , zeby ciasto nie bylo zbyt suche.
Zostawiam na 30 min do wyrosniecia.
Pieke ok 1,5 godziny na srednim ogniu ale to czas na moim lekko zdezelowanym piekarniku :)

Wyszedl tak pyszny ze sama z checia zjadlam- choc ja moge jesc normalny.
Olka

Post autor: Olka »

... zapomnialam dodac ze ciasto wyrabiam mikserem, na najwyzszych obrotach takimi lopatkami w ksztalcie lekko rozciagnietej sprezynki podwinietej na koncu(sa przeznaczone do wyrabiania ciasta drozdzowego)
Malgosia Ciesla
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: wt 20 lip, 2004 18:48
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Malgosia Ciesla »

czy ktos z Was moze poradzic, jak przygotowac chleb dla dziecka ktore nie moze jesc: produktow mlecznych, drozdzy, cukru, maki pszennej i zytniej
bede wdzieczna - Gosia
ODPOWIEDZ