Problem chleba

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Problem chleba

Postprzez Zdzislawa Michałowska » Wt 27 lis, 2007 23:02

Mam wiele pytań,a nie bardzo wiem gdzie szukac pomocy. niedawno okazało się że mój trzyletni Grześ jest bezglutenowy nie może też spożywac białka mleka krowiego. Kupiłam chleb ale on nie chce go jeśc.inne produkty wcina. Proszę napiszcie czy można jakoś zmiękczyc chleb albo kupic bardziej przyjazny dla podniebienia?
Zdzislawa Michałowska
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt 27 lis, 2007 22:32
Lokalizacja: Cibórz, Lubuskie

Postprzez Otik » Wt 27 lis, 2007 23:27

Hmmm.... Moi rodzice kiedy byłem mały i nie chciałem jeść stosowali drastyczną metodę zamykania mnie w kuchni i nie pozwalali wyjść dopóki wszystkiego nie zjem. Co prawda specjalnej traumy nie odczułem, ale i tak jakoś tego sposobu nie polecam. ;)

A może, zamiast męczyć małego czymś czego nie lubi, spróbować zastąpić chleb waflami ryżowymi? Niektórym (np. mnie ;)) smakują bardziej od chleba, a cenowo wychodzi podobnie.
Avatar użytkownika
Otik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt 23 paź, 2007 23:50
Lokalizacja: Kielce/Lublin

Postprzez Rafal_tata » Wt 27 lis, 2007 23:32

Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez mamamaria3 » Śr 28 lis, 2007 09:44

Mój trzylatek jest wstanie przełknąć tylko te bułeczki http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... cts_id/143
ewentualnie ten chlebek http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... cts_id/147
mamamaria3
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): Wt 03 lip, 2007 13:23
Lokalizacja: Skierniewice

Postprzez kabran » Śr 28 lis, 2007 10:28

Jak chleb, to tylko z Bezglutenu. Ostatnio zajadamy się wiejskim. Moje glutenowe dziecko uwielbia też grzanki z chleba amarantusowego. Ciągle mi podjada. :D W ogóle - jak chleb bezglutenowy, to toster obowiązkowy... :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1839
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Magdalaena » Śr 28 lis, 2007 21:20

A ja ostatnio porzucam Bezgluten na rzecz Smaku Życia. Owszem drogi, ale jaki smaczny (szczególnie ciemny wiejski)
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1368
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez GosiaM » Pt 30 lis, 2007 12:32

Zdzisława Michałowska a w jaki sposób podajesz dziecku chleb? Bezpośrednio z opakowania? Jeśli tak, to wcale się nie dziwię, że nie chce jeść.
Spróbuj użyć tostera (tylko pamiętaj, że taki toster nie może być używany do zwykłego glutenowego chleba) - wtedy wyjdą grzanki, albo może spróbuj odparować chlebek nad wodą na gazie - wtedy kromeczka będzie mięciutka. Polecam obydwa sposoby, popróbuj, może któryś przypadnie Twojemu dziecku. Moja córka je chlebek i z tostera i odparowany, w zależności od tego na jaki ma w danej chwili ochotę. Najbardziej lubi chleb z Bezglutenu, ale Smak Życia też jej smakuje. Glutenxu nie polecam.
Ostatnio edytowano Pt 30 lis, 2007 12:39 przez GosiaM, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 866
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez katarzynak81 » Pn 03 gru, 2007 21:47

Ja już od daaawna jem chlebek właśnie z GLUTENEXu ( 300 g za 4,50 zł ) maślany i (oczywiście po odparowaniu) bardzo mi smakuje. Prosto z opakowania też jest zjadliwy.
katarzynak81
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 21
Dołączył(a): Wt 15 maja, 2007 13:54
Lokalizacja: sosnowiec

Postprzez GosiaM » Wt 04 gru, 2007 14:14

katarzynak81 napisał(a):Ja już od daaawna jem chlebek właśnie z GLUTENEXu ( 300 g za 4,50 zł ) maślany

co racja to racja maślany z Glutenexu jest faktycznie pyszny...
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 866
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez BuenaDzidzia » Śr 05 gru, 2007 07:56

Wczoraj kupiłam chlebek amarantusowy z Bezglutenu (na Bielanach gdzie mieszkam kosztuje 5.60zł)-zgodznie z waszymi radami zjadłam go podgrzanego (w piecyku z opcją grill dosłownie na niecałą minutę). Była mięciutki i delikatny. Chyba się przekonam.
P.S. Dzięki Agniesiu za zachętę.
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
BuenaDzidzia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 86
Dołączył(a): Cz 12 lip, 2007 22:49
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez ruda52 » Śr 05 gru, 2007 21:20

Zdzisławo, a spróbuj podać dziecku bułki powszednie z Bezglutenu, oczywiście z tostera. Mnie również smakuje chleb wiejski-też Bezglutenu i gryczany z Glutenexu. Dzisiaj otworzyłam skrobiowy, ale chyba się do niego nie przekonam. Pozdrawiam :)
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 274
Dołączył(a): So 14 lip, 2007 10:48
Lokalizacja: Włocławek

schar

Postprzez Kasia22 » Śr 29 wrz, 2010 16:48

Nic innego jak Schar nie przejdzie mi przez gardło.
Poki co, nie mam czasu piec chleba samodzielnie, ale moze kiedys.

szkoda tylko, ze schar jest drogi, ale ciabatta rustica po prostu pycha.
24 lata byłam na zwykłej diecie, tzn prawie zwykłej, bo mam crohna. do tego dołozyli mi celiakie i swiat przestał byc sympatyczny.
zwykłego chleba sie nie zapomina, ale chyba nie mam wyjscia.

aha, najlepiej zamawiac w necie na bezgluten.pl tam wychodzi najtaniej. w sklepie ze zdrowa zywnoscia zaplaciłam ponad 50% wiecej :(
Kasia22
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): Cz 15 kwi, 2010 10:27
Lokalizacja: PORONIN/WARSZAWA

Postprzez krystna » Śr 29 wrz, 2010 18:56

Nie wiem czy próbowałaś chleby z firmy Smak Życia ? Mają swoją stronę i sklep internetowy.
Dla mnie i mojego syna ich pieczywo (nie wiem jak bułki) są naprawdę dobre.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 449
Dołączył(a): So 09 kwi, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Postprzez polla2 » Śr 29 wrz, 2010 22:04

też jestem zdania, że chleb Schara jest najlepszy, co najważniejsze można go spokojnie jeść bez odświeżania, a ciabaty po prostu super, jedyny minus-cena
Obrazek
polla2
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 68
Dołączył(a): Cz 30 paź, 2008 20:13
Lokalizacja: warszawa

Postprzez Kasia22 » Śr 29 wrz, 2010 23:01

ja kupiłam dzisiaj chlebek wieloziarnisty i otwieram i smaruje maselkiem i klade wedlinke i jem ;-) a ciabatte wsadzam na 5 min do piekarnika i za 3 dni jest tak samo pyszna. cena zabojcza, ale jak sobie policzyłam ile kosztowało kiedys jedzenie na miescie to i tak dieta wyjdzie taniej :D
Kasia22
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): Cz 15 kwi, 2010 10:27
Lokalizacja: PORONIN/WARSZAWA

Następna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości