Chleb Nie Zawierajacy Mleka??
Moderator: Moderatorzy
Chleb Nie Zawierajacy Mleka??
Czy ktos zna przepis na chlebek bez mleka? O ile jak narazie wiem to kazdy chleb zawiera mleko A moze to nie prawda?? Czy mozna zastapic w chlebie mleko-woda?? Doswiadczonych i tych mniej prosze o rade:)
(Przypomne iz moj organizm nietoleruje laktozy)
(Przypomne iz moj organizm nietoleruje laktozy)
Bardzo proszę o używanie funkcji Szukaj zanim założysz nowy wątek.
Na forum jest sporo przepisów na chleb, również taki bez zawartości mleka - zamiast mleka można użyć wody. Zobacz choćby tu:
topics15/przepisy-na-chleb-z-aparatu-vt136.htm
topics15/ubogi-chlebek-dla-alergika-vt1128.htm
Na forum jest sporo przepisów na chleb, również taki bez zawartości mleka - zamiast mleka można użyć wody. Zobacz choćby tu:
topics15/przepisy-na-chleb-z-aparatu-vt136.htm
topics15/ubogi-chlebek-dla-alergika-vt1128.htm
Nie, nie każdy. W ofercie Bezglutenu i Glutenexu są chleby bezglutenowe i bezmleczne.O ile jak narazie wiem to kazdy chleb zawiera mleko
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Ewelinecka,
Tak, mozna piec chleb bg bez mleka. Mleko zastepuje sie woda. Ja dodaje olej i jajka, ale jajka tez mozna pominac. Z moich doswiadczen chleb wychodzi najlepszy, gdy zmieszasz dwa rodzaje maki na chleb od roznych producentow. Mozna dodac tez troche maki gryczanej, najlepiej takiej z pelnego przemialu. W dziale chleb podawalam przepis na chleb bg.
Powodzenia
Tak, mozna piec chleb bg bez mleka. Mleko zastepuje sie woda. Ja dodaje olej i jajka, ale jajka tez mozna pominac. Z moich doswiadczen chleb wychodzi najlepszy, gdy zmieszasz dwa rodzaje maki na chleb od roznych producentow. Mozna dodac tez troche maki gryczanej, najlepiej takiej z pelnego przemialu. W dziale chleb podawalam przepis na chleb bg.
Powodzenia
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 448
- Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
- Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Dzisiaj wypróbowałam przepis na chleb ziemniaczany z mąki firmy Schar.
Wyszedł przepyszny.
składniki
500 g mieszanki Mix B
250 g ugotowanych i przetartych ziemniaków
50 g masła lub margaryny
1 jajko
10 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży(świeże należy rozpuścić z łyżeczką cukru w pół szklanki letniej wody)
300 ml wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w misce i rozrobić. Ostrożnie z wodą.Masę nałożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, przykryć ściereczką i pozostawić, aby masa zwiększyła dwukrotnie swoją objętość . Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni celcjusza, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni celcjusza i piec przez następne 30 minut. Podczas pieczenia w piekarniku można postawić miseczkę żaroodporną z wodą.
Wyszedł przepyszny.
składniki
500 g mieszanki Mix B
250 g ugotowanych i przetartych ziemniaków
50 g masła lub margaryny
1 jajko
10 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży(świeże należy rozpuścić z łyżeczką cukru w pół szklanki letniej wody)
300 ml wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w misce i rozrobić. Ostrożnie z wodą.Masę nałożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, przykryć ściereczką i pozostawić, aby masa zwiększyła dwukrotnie swoją objętość . Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni celcjusza, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni celcjusza i piec przez następne 30 minut. Podczas pieczenia w piekarniku można postawić miseczkę żaroodporną z wodą.