Chleb Nie Zawierajacy Mleka??

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Evelinecka

Chleb Nie Zawierajacy Mleka??

Post autor: Evelinecka »

Czy ktos zna przepis na chlebek bez mleka? O ile jak narazie wiem to kazdy chleb zawiera mleko ;( A moze to nie prawda?? Czy mozna zastapic w chlebie mleko-woda?? Doswiadczonych i tych mniej prosze o rade:)
(Przypomne iz moj organizm nietoleruje laktozy)
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

Bardzo proszę o używanie funkcji Szukaj zanim założysz nowy wątek.

Na forum jest sporo przepisów na chleb, również taki bez zawartości mleka - zamiast mleka można użyć wody. Zobacz choćby tu:
topics15/przepisy-na-chleb-z-aparatu-vt136.htm
topics15/ubogi-chlebek-dla-alergika-vt1128.htm
O ile jak narazie wiem to kazdy chleb zawiera mleko ;(
Nie, nie każdy. W ofercie Bezglutenu i Glutenexu są chleby bezglutenowe i bezmleczne.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Evelinecka

Post autor: Evelinecka »

Alez oczywiscie ze uzylam... :/ i zaden post jakoś mnie nie zafascynował.
kfiatek pisze:Nie, nie każdy. W ofercie Bezglutenu i Glutenexu są chleby bezglutenowe i bezmleczne.
Chociaz tyle dobrze :) choc przyznam iz sama chcialabym piec...ale na kazdego przyjdzie czas :mikolaj:

Wesolych Swiat :mikolaj: :mikolaj: :mikolaj: :mikolaj:
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

Ewelinecka, ja używam mleka sojowego, może być z kartonu lub też sojowe w proszku.
Obrazek
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Post autor: thh-polka »

Ewelinecka,
Tak, mozna piec chleb bg bez mleka. Mleko zastepuje sie woda. Ja dodaje olej i jajka, ale jajka tez mozna pominac. Z moich doswiadczen chleb wychodzi najlepszy, gdy zmieszasz dwa rodzaje maki na chleb od roznych producentow. Mozna dodac tez troche maki gryczanej, najlepiej takiej z pelnego przemialu. W dziale chleb podawalam przepis na chleb bg.
Powodzenia
Evelinecka

Post autor: Evelinecka »

Dziekuje Bardzo Za Dobre rady:)Swoja droga Nastka nie slyszalam o mleku sojowym :D bynajmniej nigdy nie probowalam:D Mam nadzieje ze jest dobre :) Pozdrawiam
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Dzisiaj wypróbowałam przepis na chleb ziemniaczany z mąki firmy Schar.
Wyszedł przepyszny.
składniki
500 g mieszanki Mix B
250 g ugotowanych i przetartych ziemniaków
50 g masła lub margaryny
1 jajko
10 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży(świeże należy rozpuścić z łyżeczką cukru w pół szklanki letniej wody)
300 ml wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w misce i rozrobić. Ostrożnie z wodą.Masę nałożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, przykryć ściereczką i pozostawić, aby masa zwiększyła dwukrotnie swoją objętość . Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni celcjusza, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni celcjusza i piec przez następne 30 minut. Podczas pieczenia w piekarniku można postawić miseczkę żaroodporną z wodą.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
ODPOWIEDZ