Bezdrozdzowe buleczki

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
promyczek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: pt 04 sty, 2008 13:58
Lokalizacja: Berlin

Bezdrozdzowe buleczki

Post autor: promyczek »

Witam wszystkich na wstepnie.Ani ja ani nikt z mojej rodziny nie ma celiakii, alemoj synek nie toleruje glutenu i zaczynam korzystac z waszych przepisow. Mam tez juz troche wlasnych i bede sie nimi Wami dzielic.Moze ktos znajdzie cos dla soebie.(jestem z sasiedniego forum (AUTYZM).

Bezdrozdzowe buleczki.
250 gr bezglutenowej jasnej maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
0,5 lyzeczki soli
150 gr twarogu dobrzezmielonego
6 lyzek mleka
1 male jajko
6 lazek oleeju rzepakowego

Make wymieszac z proszkiem i sola.
Twarog wymiszac z mlekiem jajkiem i olejem. Wszystkorazem zagniesc. W razie potrzeby dodac moke. Zawinac w folie i wrzucic do lodowki na pol godziny. Piekarnik rozgrzac, ciasto pociac na 10 czesci i formowac w bulki wilgotnymi rekami. Naciac krzyz ostrym nozem,mozna je posmarowac bialkiem i posypac makiem lub slonecznikiem.
Piec w temp. ok 180-200 Stopni C okolo 20-25 minut(sprawdzac zarumienienie na zyczenie)
Bulki mozna zrobir na slodko (zamiast soli dac cukier), z rodzynkami.
Smacznego.
ODPOWIEDZ