Ciabatta

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Ciabatta

Postprzez thh-polka » So 26 sty, 2008 20:36

Przepis ze szwedzkiej ksiazki "Glutenfri bakst", autorka Charlotte Andersson.
Najprostrzy w wykonaniu chleb na swiecie, ktory wypelnia kuchnie zapachem, iz zdaje sie ze jest sie na wakacjach nad Morzem Srodziemnym. Tak o tym chlebie pisze autorka ksiazki.

Na trzy ciabatty potrzeba:
25g swiezych drozdzy
200 ml zimnej wody
4 lyzki oleju rzepakowego ( ja uzylam oliwy)
1 lyzeczka soli
500 ml ( pol litra) maki bg na chleb (uzylam Glutenexu z czterema lyzkami maki gryczanej)
bazylia i oregano- suszone lub swieze, mozna pominac

Rozetrzec drozdze z woda. Dodac pozostale skladniki. Wymieszac zeby skladniki sie polaczyly.Wylozyc ciasto na blache ( przykryta papierem do pieczenia ) na trzy kupki. Uformowac podluzne chlebki. Posypac je maka i lekko przyklepac. Zostawic do wyrosniecia na ok. 50 min, przykryte scierka.
Piec 20 min/ 250*C. Ja pieklam w temp. 225*C.

Sa b. pyszne i chrupiace. Nie roznia sie niczym od swiezych chrupiacych bagietek.
Dzisiaj przekonalam sie ze pieczywo bg tez moze byc chrupiace.
Juliuszowi i nam b. smakowaly. Corka myslala, ze sa glutenowe.

[ Dodano: Nie 27 Sty, 2008 20:51 ]
Pomylilam sie, uzylam maki bg z Bezglutenu a nie Glutenexu.
W oryginalnym przepisie bylo podane, ze maka bg moze byc dowolna.
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Postprzez -ania- » So 28 mar, 2009 18:23

Kolejny raz piekłam te bułki i gorąco polecam. Dziś wstawiłam do piekarnika naczynie z wodą i ciabatty wyszły chrupiące.
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 430
Dołączył(a): Pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Postprzez agaolk » Wt 21 kwi, 2009 15:53

czy napewno powinno sie dodawac zimną wodę?
agaolk
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): N 19 kwi, 2009 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez -ania- » Wt 21 kwi, 2009 17:02

Robiłam dokładnie z przepisu thh-polki i bułki wyszły bardzo dobre, więc na pewno należy dodać imną wodę.
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 430
Dołączył(a): Pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Postprzez agaolk » Pt 24 kwi, 2009 15:21

a czy mogę zastosowa mąkę sorgo lub tapioka? Moje dziecko jest na diecie bg i dodatkowo nie może skrobi pszennej
agaolk
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): N 19 kwi, 2009 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Sheep » Pt 24 kwi, 2009 17:15

agaolk napisał(a):a czy mogę zastosowa mąkę sorgo lub tapioka? Moje dziecko jest na diecie bg i dodatkowo nie może skrobi pszennej


Myślę, że najlepiej jako podstawy użyć miksu chlebowego bez skrobi pszennej, teraz już chyba każdy producent ma taki w swojej ofercie, a mąki sorgo lub tapiokowej dodać tylko trochę, np pół szklanki - żeby zapach nie był zbyt intensywny i konsystencja chlebowa.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1433
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Grażyna » Pt 24 kwi, 2009 20:33

agaolk napisał(a):a czy mogę zastosowa mąkę sorgo lub tapioka? Moje dziecko jest na diecie bg i dodatkowo nie może skrobi pszennej


Możesz użyć skrobi z tapioki (skrobi z kukurydzy czy skrobi z ryżu). Możesz sama zrobić sobie mieszankę mączną z różnych mąk i skrobi (np. po 1/3 szkl. skrobi z tapioki, skrobi kukurydzianej, mąki kukurydzianej- pamiętając, żeby dodać gumę guar lub gumę ksantan (pełnią one rolę glutenu w wypiekach, to dzięki nim ciasto jest puszyste i sprężyste). Ja dodaję 1/2 łyżeczki gumy guar na 1 szklankę mieszanki mącznej.
Mąkę z sorgo możesz dodawać do mieszanek (i tych samodzielnie robionych i tych kupnych). Nadaje ciemny kolor, wg. mnie, nie daje żadnego absmaku. Spróbuj maki z Teff (chyba firmy 3paully) - jak dla mnie super - na naleśniki, jako dodatek do chleba i bułek. Niestety droga - ale super.
Avatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 341
Dołączył(a): N 13 lut, 2005 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez agaolk » So 25 kwi, 2009 17:34

Dzięki serdeczne
agaolk
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): N 19 kwi, 2009 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez thh-polka » Cz 30 kwi, 2009 10:06

Agaolk,
Tak, w tym przepisie uzywa sie zimnej wody.
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Postprzez Sheep » N 28 cze, 2009 19:39

A wiecie co, ja mam dość - podjęłam dwie próby i za żadnym razem ciabatki nie chciały wyrosnąć. Za pierwszy razem myślałam, że to przez drożdże (użyłam suchych dr. Oetkera), ale dziś wzięłam drożdże zwykłe, i bułki odrobinę urosły, ale tylko odrobinę. Mąkę wzięłam z Marksa i Spencera przy obydwu próbach, nie używałam jej wcześniej, może to mąka? Ale z drugiej strony niby czemu. I teraz już mam dość i nie wiem, czy podejmować trzecią próbę? Za to teraz może bardziej tradycyjnie dać letniej wody do zaczynu i poczekać aż ruszy? W życiu tak nie miałam z ciastem drożdżowym żeby mi w ogóle nie wyrosło :galy:
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1433
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez thh-polka » Cz 16 lip, 2009 20:31

Sheep, nie poddawaj sie. Daj drozdzom czas, na pewno ciabatty urosna.
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Świetny przepis!

Postprzez zarowka » Pn 23 lis, 2009 12:57

Robiłam ciabatty już 3 razy i za każdym razem wyszły przepyszne.

Najlepiej smakują w chwilę po upieczeniu, później są trochę czerstwe i czuć, że są bezglutenowe. Dzień po upieczeniu bułeczek podgrzewam je w piekarniku: rozgrzewam piekarnik 5 min. w temp. 240 C (nie dogrzewa się do końca) i piekę bułki 10 min. Wychodzą pyszne, chrupiące, niebo w gębie w porównaniu z kupnym pieczywem BG!

A, i nie mam doświadczenia w pieczeniu, ciabatty wyszły za pierwszym razem.

Użyłam Koncentratu mąki domowej bezglutenowej bez skrobi pszennej (Bezgluten).


PYCHA! POLECAM! :-D
zarowka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn 23 lis, 2009 11:08
Lokalizacja: Gdańsk

ciabatty

Postprzez thh-polka » N 31 sty, 2010 20:40

Sheep i inni, ktorym nie udaja sie ciabatty,
Tak, to prawda, ze one b.dlugo wyrastaja. Wszystko przez zimna wode. Kiedys, gdy nie mialam czasu, uzylam letniej wody. Ciabatty rosly duzo szybciej, ok. 30-45 min. Gdy podwoily objetosc upieklam je w temp. 225*C. W wyzszej przypalaly sie.
W tym przepisie nie trzeba robic rozczynu. Tylko wymieszac wszystkie skladniki, az ciasto bedzie odchodzic od miski.
Te ciabatty nam tak smakuja, ze dla pozostalych domownikow pieke je z maki orkiszowej.
Wlasciwie nie wiem dlaczego w oryginalnym przepisie byla zimna woda. Te zrobione z letniej sa tak samo dobre.
Powodzenia
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Re: Ciabatta

Postprzez ElkaBike » So 27 lut, 2010 00:04

thh-polka napisał(a): uzylam maki bg z Bezglutenu a nie Glutenexu.
W oryginalnym przepisie bylo podane, ze maka bg moze byc dowolna.

Witam

Kupiłam mąkę bg firmy Glutenex, ale pisze, że jest to koncentrat? o Tym samym pisze autorka postu?
ElkaBike
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 25 lut, 2010 22:05
Lokalizacja: 3city

Re: Ciabatta

Postprzez Malia » So 27 lut, 2010 00:30

ElkaBike napisał(a):
thh-polka napisał(a): uzylam maki bg z Bezglutenu a nie Glutenexu.
W oryginalnym przepisie bylo podane, ze maka bg moze byc dowolna.

Witam

Kupiłam mąkę bg firmy Glutenex, ale pisze, że jest to koncentrat? o Tym samym pisze autorka postu?

Bezgluten to fima, jak Glutenex: http://www.bezgluten.pl/index.html
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
Avatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 301
Dołączył(a): Śr 10 lut, 2010 19:51
Lokalizacja: Wrocław

Następna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość