Ciabatta

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Sheep » So 27 lut, 2010 10:40

Koncentrat (albo mix) to właściwie to samo, co mąka - tylko koncentrat jest przygotowywany z różnych typów mąk/skrobii, plus ma zazwyczaj gumę guar lub inne dodatki, polepszające właściwości piekarnicze, a mąka to zazwyczaj np. mąka ziemniaczana czy kukurydziana - jednoskładnikowa. Ale na forum często używa się tych określeń wymiennie.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1433
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez ilmar8312 » So 14 wrz, 2013 22:56

Ciabatta wyszła do bani :-( wogóle nie urosła, nawet się nie zarumieniła, z zakalcem. Ciasto było bardzo zbite. Użyłam tej mąki http://www.hollandandbarrett.ie/pages/p ... 08&cid=432 Jak wyrabiałam ciasto, po dodaniu wszystkich składników, wyszła z tego kruszonka, więc musiałam dodać więcej wody. Proszę mi powiedzieć ile to jest 500 ml mąki? (odmierzyłam wg miarki chociaż było to dla mnie dziwne, że jest w ml) Dlaczego ilość mąki nie została podana w gramach? Co mam zrobić, żeby coś z tego wyszło. Z góry dziękuję.
ilmar8312
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): So 14 wrz, 2013 22:45
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez thh-polka » Pn 18 lis, 2013 21:46

Odpowiedz:

500 ml to to samo co 0,5 litra.

Jezeli ktos nie ma wagi to moze uzyc miarki objetosciowej. Sa takie w sklepach z gospodarstwem domowym.

W tym przepisie nie wyrabia sie ciasta, a tylko krotko miesza wszystkie skladniki.

Swego czasu pieklam chleby bg przez 8 lat i ten przepis jest najlepszy.
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Re: Ciabatta

Postprzez Borówka » Pt 09 maja, 2014 09:36

Próbę podjęłam dwa razy.

Za pierwszym użyłam mąki Schar (brot-mix, dunkel). Ciasto zupełnie nie wyrosło, wyszedł zakalec. Pokusiłam się i spróbowałam kawałek (w myśl zasady: może tylko źle wygląda, a smakuje znośnie..?), co niestety mocno odchorowałam.

Za drugim razem do drożdży dolałam jednak ciepłą, nie zimną wodę i użyłam polecanej przez Grażynę mąki 3Pauly (teff mehl). Niestety, znów pudło. Ciabatty nie mogłam nawet przekroić, tak się rozpadała, a w środku - znów zakalec.

Gdzie tkwi mój błąd? Czy to, że używam "ciemnej" mąki..?
Będę Wam bardzo wdzięczna za radę.

Jak na razie nie wyszedł mi jeszcze żaden chleb, poza przepisem z "moich wypieków"

http://www.mojewypieki.com/przepis/chle ... ajprostszy

Powoli tracę nadzieję.
A przyznam, że chętnie spróbowałabym czegoś nowego...
Borówka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 41
Dołączył(a): Śr 01 maja, 2013 11:25
Lokalizacja: Poznań

Re: Ciabatta

Postprzez Anula80 » Pt 09 maja, 2014 10:12

Kilka razy robiłam pieczywo w przepisów z tego bloga. Może spróbuj:
http://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe ... -rogaliki/
Zrobiłam te rogale i wyszły świetne :) Tylko nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła :D Dodałam 10g mąki z amarantusa, pominęłam karob, kminek, słonecznik i sezam (syn nie lubi "orzeszków" w wypiekach).

Wczoraj robiłam z tego przepisu (zmodyfikowanego) bułki i chleb. Mogę się podzielić tymi przepisami, ale odpowiedzialności nie biorę, czy wyjdzie :D , bo nie zapisywałam dokładnie podczas robienia. Dziś postarałam się to odtworzyć.

Baza:
500 g mąki (370g Bread Mix Schaer, 50g mąki prażonej z amarantusa, 80g mąki kukurydzianej Balviten)
20g drożdży świeżych (rozpuściłam je z cukrem, łyżką mąki Schaer i paroma łyżkami ciepłej wody - gramy mąki i wody odliczyłam od reszty z przepisu)
ok 400 ml letniej/ciepłej wody (minus te łyżki dodane do drożdży, ok 30ml)
2 łyżeczki cukru
6 łyżek oleju
trochę soli
4 łyżki śmietany 16% Pilos z Lidla
Z ponad połowy tego ciasta uformowałam 8 bułek.
Okazało się, że się rozpłynęły na blaszce i wyszły płaskie, ale w smaku bardzo dobre. Tak myślałam, że trochę to ciasto za rzadkie, jak lepiłam. Następnym razem posłucham intuicji :) Młody zjadł całą bułę (jak mu nie smakuje, to ugryzie i resztę oddaje), mąż też jedną.

Do reszty ciasta dodałam ok 2 łyżki słonecznika, dolałam 50ml letniej wody, wyszło za rzadkie, więc dosypałam 25g mąki Brot Mix Schaer. To do keksówki i wyszedł z tego pyszny chleb :) Lekko mokry w środku z chrupiącą skórką. Wydaje mi się, że konsystencja na chleb była prawie idealna, może odrobinę tej mąki więcej ewentualnie.
Jak dla mnie amarantusa mogłoby być więcej, ale moi panowie nie przepadają, jak go za bardzo czuć. Mąż nawet nie wiedział, że tu jest :P

Powodzenia i smacznego :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3652
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Ciabatta

Postprzez Borówka » Pt 09 maja, 2014 11:51

Dzięki Anula,

zupełnie zapomniałam o tym blogu, a miałam z niego przepis na pączki. Wyszły wyśmienicie. Nic innego stamtąd nie próbowałam, więc chętnie się skuszę.

Dzięki raz jeszcze! Dam znać, jak rezultaty.
Borówka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 41
Dołączył(a): Śr 01 maja, 2013 11:25
Lokalizacja: Poznań

Re: Ciabatta

Postprzez uniaczek » Pt 09 maja, 2014 19:53

Borówka "chleb bezglutenowy najprostszy" potwierdzam jest przebojem i codziennością nie tylko w moim domu. Faktycznie to jedyny chleb, który tak smakuje i jednocześnie tak prosto się go robi
Avatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 501
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Ciabatta

Postprzez Anula80 » N 11 maja, 2014 10:14

Poszukuję przepisu na chleb na zakwasie. Zakwas już mam, ale przepisu brak :)
Chciałam zrobić z tego, co zamieścił Darek15, ale wszystkie jego posty zniknęły :/ Może ktoś sobie go zdążył zapisać i mógłby się podzielić? ;) Chleb na zdjęciach wyglądał super
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3652
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Ciabatta

Postprzez Leeloo » N 11 maja, 2014 10:32

co powiesz na taki?:

http://www.olgasmile.com/chleb-bezglute ... wasie.html

olga ma całkiem ogarnięte przepisy
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7553
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Ciabatta

Postprzez kat40 » N 19 paź, 2014 11:35

uniaczek, a mogę prosić o przepis na ten chleb bezglutenowy najprostszy, bo jestem na etapie szukania dobrych przepisów na chleb bg, a zwykle najprostsze jest najlepsze
kat40
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): So 04 paź, 2014 20:34
Lokalizacja: okolice Wieliczki

Re: Ciabatta

Postprzez Leeloo » N 19 paź, 2014 11:39

Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7553
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Ciabatta

Postprzez kat40 » N 19 paź, 2014 14:03

Dzieki.Uwielbiam ten blog, a nie wpadłam na to, że są tam i takie przepisy
kat40
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): So 04 paź, 2014 20:34
Lokalizacja: okolice Wieliczki

Re: Ciabatta

Postprzez uniaczek » Pn 20 paź, 2014 18:36

Dla spoistości tego chleba warto dodać
1 łyżkę nabiału ( śmietana ukwaszona lub jogurt )
ok. 150 g ugotowanych ziemniaków ( jak zostają z obiadu 2 szt rozdusić i zmiksować z wodą, która jest potem składnikiem chleba; miksuję po to by nie było grudek w chlebie
nigdy nie dodaję mąki kukurydzianej - chleb się kruszy
smacznego g:D
Avatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 501
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Poprzednia strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość