Czy da się zrobić chleb bezglutenowy na zakwasie?

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tresa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: pn 11 lut, 2008 10:31
Lokalizacja: ciechanów

Czy da się zrobić chleb bezglutenowy na zakwasie?

Post autor: tresa »

szukam przepisu na chleb bezglutenowy bez drożdzy najlepiej na zakwasie jezeli ktoś piecze prosze o przepis lub o pomoc gdzie można taki kupić . chleb musi być bez cukru i mleka . Syn ma nawracającą candidioze i musi być na potrójnej diecie , jest autystykiem .
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 340
Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Ale o ile się nie mylę, zakwas to też są jakieś drożdże...
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Post autor: thh-polka »

Moja przyjaciolka piecze chleby (glutenowe) na zakwasie. Mowila mi, ze nie uzywa drozdzy, a zakwas robi z maki zytniej.
Jezel chodzi o make bg nie wiem z jakiej mozna by zrobic zakwas. Moze warto sprobowac z gryczanej.
tresa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: pn 11 lut, 2008 10:31
Lokalizacja: ciechanów

Post autor: tresa »

bardzo dziękuje dziewczyny przydał by mi się jakiś dokladny przepis bo już próbowałam robić zakwas na mące kukurydzianej , ale chyba coś żle robię bo porósl pleśnią a nie zakisł
Awatar użytkownika
Gaga
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: śr 09 sie, 2006 00:11
Lokalizacja: Bielsko Biała

Post autor: Gaga »

Proponowałabym spróbowac zrobić zakwas na mące razowej z Bezglutenu . Ja na niej właśnie kiszę żurek na barszczyk biały czy zalewajkę - jak kto woli . Żurek wychodzi super ale ja dodaję sporo czosnku bo on zabija bakterie podczas kiszenia . Stawiam w ciepłym miejscu na kilka dni w kamionkowym garnuszku z pokrywką . Zaglądam 2 razy na dobę . Czasem na kilka godzin stawiam na lekko ciepłym kaloryferze. To pomaga w procesie kiszenia jeśłi idzie opornie.

Gaga
Gaga
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Post autor: Margot »

Pewnie ,że sie da :D
piekłam taki dłuższy czas dla córeczki przyjaciółki (teraz mama piecze sama)
Zakwas
ok 10 dag mąki (ryżowej ,gryczanej z niepalonej gryki,kukurydzianej,jaglanej,amarantusowj)
trochę soku z cytryny-ok 1 łyżeczki(moze być sok domowy z kwaśnych jabłek ,ale z 2 łyżki)-bardzo ważny dodatek
woda gazowana-obowiązkowo i dużo ciepła ok 30 stopni
( zimą stoją na kaloryferze) ,mieszam 2 razy dziennie ,dolewam tej wody gazowanej i dosypuję co 2-3 dni trochę mąki ,a jak piekę zostawiam 1 czubatą łyżeczkę zakwasu ,a resztę to świeża mąka i gazowana woda
Tu uwaga do mąki
lepsze mąki są domowe np mielone w młynku do kawy,są smaczniejsze chleby
Chleb
CHLEB BEZGLUTENOWY
1 szklanka zakwasu(myślę ,że każdy bezglutenowy może być,choć gryczany najmniej babelkuje ,choć najładniej wygląda i pachnie)a najlepiej dwa mieszane tu był kukurydziany i ryżowy
1 szklanka mąki z ryżu(zmielony pełny ryż)
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki z qwinoa
1/2 szklanki mąki jaglanej lub z amarantusa(ale chyba każda bezglutenowa może być )
ew .2-3 łyżki mąki(skrobi) ziemniaczanej
trochę soli
2-3 łyżki oleju na zimno
4 łyżki (czubate) siemienia lnianego ,zmielić i wymieszać z
1 szklanką wrzątku,wystudzić ,ubić
zagnieść ciasto chlebowe dolewając wody lub wody gazowanej(wtedy trochę lepiej rośnie ,chyba)
przełożyć do malutkiej keksówki ( natluszczonej ,posypanej kukurydzianką)
tak 2-3 niżej od krawędzi,rosło w kuchence z czteroma świeczkami ,po 3 -4 godzinach ,wyjelam świeczki ,a właczylam kuchenkę na 220 stopni ,piekło się ok 40 minut,a potem zmiejszyłam do 190 stopni
Pod koniec ,kilka razy spryskałam chleb,skórka zrobiła się błyszcząca
Wyjełam ,wystudziłam na kratce

Chleb wychodzi smaczny nie kruszy się dobrze kroi ,ten ,,glut ”z siemienia fanie trzyma całość w kupie


Robiłam takie wersje tego chleba
-sama maka gryczana - z nie palonej kaszy gryczanej
-po połowie czyli po 1,5 szklanki mąki gryczanej i kukurydzianej(a zakwasy wtedy kukurydziany i gryczany)
- po połowie gryczana i jaglana
-po połowie gryczana i z ryżu ciemnego
-po połowie ryżowa i kukurydziana
Ważne
1 szklanka zakwasu bezglutenowego(najlepiej z dwa rodzaje)
3 szklanki maki bezglutenowej(mieszam różne)
ten glut z siemienia lnianego(4 łyżki +szklanka wrzątku ,wystudzić)
sól
trochę oleju i....
musi się udać
a tu zdjęcie takiego chleba

Obrazek
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Margot, Gratuluje... piękny chlebek. Jakbym miała więcej czasu to z pewnością skorzystałabym z podanego przepisu :)
Obrazek
tresa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: pn 11 lut, 2008 10:31
Lokalizacja: ciechanów

Post autor: tresa »

W najblższym czasie postaram się zrobić. A Tobie Morgot bardzo dziękuje jestem pewna że będzie pyszny.Kiedy wyjdzie odezwę się.Już jestem wdzięczna.

[ Dodano: Nie 09 Mar, 2008 09:34 ]
Margot mama do Ciebie jeszcze pytanie , co to jest za mąka qwinoa. Skąd masz następnynm razem szklankę zakwasu skoro zostawiasz tylko łyżkę , czy znowu trzeba hodować.Proszę odpowiedz.
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Quinoa nazywana także komosą ryżową, pszenicą Inków należy do rodziny komosowatych i podobnie jak amarantus zaliczana jest do zbóż rzekomych, czyli jest bezglutenowa. Zawiera dużą wartość odżywczą. Jest źródłem białka zawierającego wszystkie 8 aminokwasów, przewyższa wartość biologiczną białka pszenicy, a nawet mleka. Bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy,żelazo,wapń,magnez,witaminy A i E,oraz witaminy z grupy B.
Brzmi zachęcająco.Można ją kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Można dodawać ją do zup,
dań głównych,sałatek, a nawet deserów, także do chleba.W smaku po ugotowaniu przypomina kuskus.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

Zabieram się za pieczenie chleba:) Jeszcze pytania do Margot - ile dni robi się zakwas? Te 10 dag mąki na zakwas, to od razu miesza się z łyżeczką soku z cytryny, czy najpierw wymieszać mniej niż 10 dag mąki i dodawać stopniowo, aż do wyczerpania tych 10 dag? Slyszalam, że pieczenie chleba (zjadliwego;)), to nie jest taka prosta sprawa, stąd moje pytania :)
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Post autor: Margot »

na początek biorę te 10 dag ,a w trakcie dodaje się nowa mąkę,zakwas robi sie w ciągu ok 5 dni.Musi miec ciepło
Jak sie piecze to się bierze ok 1 szklanki tak zrobionego zakwasu ,a do pojemnika (gdzie zostawiamy ok 1 łyżeczki zakwasu znowu dolewamy gazowaną wodę ,mozna dodać troche soku z cytryny i ) wsypujemy trochę mąki ,na drugi dzień znowu trochę i jak pieczemy nowy chleb mamy nowy zakwas.Tak ten zakwas trzeba ciągle hodować
Ja piekłam co drugi dzień ,więc do tej łyżki zakwasu dawałam tak ok poł szklanki mąki ,a
na drugi dzień znowu tak ,żeby było ok 1 szklanki ,potem zostawiałam 1 łyżkę ,co hodowałam ,a na reszcie piekłam chleb
Łatwiej jest tym co choć z raz piekli chleb glutenowy na zakwasie ,albo widzieli jak to sie odbywa
Ja w małym młynku do kawy sama robię mąki z kasz ,ziaren
Ważne ta gryczana musi być nie palona ,trudno ją kupić ,o wiele łatwiej jest kupić taką kaszę i mielić w domu
np mąka z kaszy jaglanej w domu jest bardzo smaczna ,a ta kupna jest gorzkawa

[ Dodano: Wto 11 Mar, 2008 08:17 ]
raz piszę łyżeczka ,raz łyżka zakwasu ,ale nie ma to znaczenia dla wypieku
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

Dzięki Margot :) Już 2 zakwasy na kaloryferze się produkują :D Gryczany i kukurydziany. Na weekend będę miała pierwszy chleb własnego wypieku :D Zjadliwy, mam nadzieję ;)
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Aniu konieczne napisz czy chlebek wyszedł dobry i o swoich praktycznych już uwagach związanych z jego wypiekaniem. :pacman:: :043:
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

Oczywiście, że napiszę:) Mam nadzieję, że wstydu nie będzie;) Dodatkowo jeszcze edukuję się na http://www.chleb.info.pl/ :) Żeby tylko nie przedobrzyć ;) :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Post autor: Margot »

-ania- pisze:Oczywiście, że napiszę:) Mam nadzieję, że wstydu nie będzie;) Dodatkowo jeszcze edukuję się na http://www.chleb.info.pl/ :) Żeby tylko nie przedobrzyć ;) :D
Aniu trzymam kciuki
Ja pierwszy zakwas wylałam bo mi spleśniał (była za mała temperatura),pierwszy chleb wyszedł okropny bo zrobiłam z mąki gryczanej ale takiej z gryki palonej i był niesmaczny
A ten zakwas tzn jak go zrobić znalazła mi własnie włascicielka strony www.chleb.info.pl
A to ,żeby dodawać siemnie pomogły mi strony wegetariańskie ,on ma fajne właściwości lepiące
Na wegedzieciak.pl pare dziewczyn też piecze taki chleb ,część dziewczyn tak modyfikuje ten przepis ,że aż im zazdroszczę :D
Ważne
nie zniechęcać się ,ja juz długo pieke inne chleby na zakwasie(na pszennym ,żytnim) a nie było tak prosto upiec zjadliwy bezglutenowy
każdy się nauczy co chce -przykład moja przyjaciółka co nic w życiu nie upiekła ,pierwszy był taki chleb ;) Pół roku piekłam ja ,a potem przyszła na szkolenie i sama piecze gdzieś od roku czyli praktyka czyni mistrza
Cała rodzina podjada Julce chleb :sylwester:
ODPOWIEDZ