Czy da się zrobić chleb bezglutenowy na zakwasie?

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez -ania- » Śr 12 mar, 2008 18:26

Margot napisał(a):Aniu trzymam kciuki
Dzięki! Przyda się :D
Margot, dobrze, że wspomniałaś o siemieniu, bo ja właśnie chcę z niego zrezygnować. Zamiast siemienia - 2 jajka. Jak myślisz, tak się uda? Wolałabym bez siemiena, bo kiedyś próbowałam je jeść i bardzo kiespko się czułam :(

A z "Dziennika z pieczenia chleba - dzień 2 i pół" ;) - zakwasy stoją sobie na kaloryferze, więc chyba zimno im nie jest ;) :D Zapachem mocno dają znać, że żyją :D Zwłaszcza kukurydziany :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 430
Dołączył(a): Pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Postprzez Margot » Śr 12 mar, 2008 21:58

Aniu nie wiem ,ten miał być bez jajek
Może jakby dodać żółtka ,a białko ubić ,nie wiem :D
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 33
Dołączył(a): Śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Postprzez thh-polka » Śr 12 mar, 2008 22:38

Ania, pieke chleb bezglutenowy ( co prawda na drozdzach ) z jajkami. Chociaz w przepisie nie bylo jajek. Jajka nie zaszkodza. Trzeba tylko odpowiednio zmniejszyc ilosc wody (lub mleka).
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Postprzez tresa » Pt 14 mar, 2008 20:33

Poczyniłam pierwsze kroki mój zakwas nie wyszedł ,dostałam żytni i chcialam przerobić go na wlasne potrzeby Kiedy dołożylam mąki kukukydzianej już tak nie rośnie czy wasz chleb zwiększal dużo swoją obiętość podczas rośnięcia .
Chciałabym się dowiedzieć czy kasza gryczana palona to ,tosamo co prażona bo na wszystkich kaszach jest prażona.
Margo jesteś NIEOCENIONA dzięki .
tresa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn 11 lut, 2008 11:31
Lokalizacja: ciechanów

Postprzez Margot » So 15 mar, 2008 00:23

tak prażona i palona to samo
jutro napisze jakiej była firmy ta kasza
Ja te bezglutenowe piekłam tylko na bezglutenowych zakwasach ,rosły niedużo ,tylko tak z 2-3 centymetry ,piekłam w bardzo małych foremkach i nakładłam tak z 3 cm poniżej wierzchu
A dlaczego nie wyszedł zakwas?One tak nie bąblują jak te glutenowe,pachna też inaczej
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 33
Dołączył(a): Śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Postprzez kfiatek » So 15 mar, 2008 08:50

tresa napisał(a):mój zakwas nie wyszedł ,dostałam żytni i chcialam przerobić go na wlasne potrzeby Kiedy dołożylam mąki kukukydzianej

Ale przecież mąka żytnia zawiera gluten! Wobec tego zakwas żytni też go zawiera i dołożenie mąki kukurydzianej niczego tu nie zmieni - taki zakwas nie będzie bezglutenowy.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 824
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez -ania- » N 16 mar, 2008 21:54

Wrażenia z wypieku pierwszego bezglutenowego chleba:
a więc, "średnio na jeża";). Chleb wyglądał rewelacyjnie (trochę wyrósł, przypieczony, ziarenka sezamu i słonecznika, kroił się dobrze), ale... Smak, niestety. Wydaje mi się, że za dużo mąki kukrydzianej (1 szklanka + 1/2 zakwasu kukurydzianego). Dla mnie niezjadliwy. :( Poza tym jeszcze bardzo szybko twardniał (może przez jajka?) Nie o takie pieczywko mi chodziło. :039: Ale cóż, chciałam - mam :D Póki co, z pieczywem na zakwasie się żegnam, ale sprópuję wypiekać pieczywo drożdżowe wg przepisów ze strony www.chleb.info.pl/ . :D Już mi chodzi po głowie wieniec orzechowy na święta :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 430
Dołączył(a): Pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Postprzez anet » Śr 02 kwi, 2008 15:38

Margot wielkie dzięki! chlebek wyszedł super:) upiekłam juz dwa:) pierwszy troche gnieciuch ale drugi rewelacja. Zrobiłam kombinacje mą: 1szkl gryczana, 1 szklanka jaglana, 1/2 szkl ryzowa i 1/2 z amarantusa. Oczywiście z tym glutem z siemienia. Przepis rewelacja!
mogę wkleić fotki:)

[ Dodano: Sro 02 Kwi, 2008 15:41 ]
a co tam wklejam:)
Obrazek
Obrazek
anet
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): N 18 gru, 2005 12:36

Postprzez tresa » Śr 02 kwi, 2008 21:50

Mój chleb po kolejnej próbie jest lepszy ale nie wygląda tak ładnie jak chlebek anet .Nie wyrósł ,podniósł się na blaszce ok 1-2cm ale podczas pieczenia opadł do wysokości wkładanego ciasta .Wyglądał jak pasztet , może za krótko wygniatałam.

[ Dodano: Sro 02 Kwi, 2008 21:59 ]
może z amarantusem będzie pulchniejszy , muszę spróbować.
tresa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn 11 lut, 2008 11:31
Lokalizacja: ciechanów

Postprzez anet » Śr 02 kwi, 2008 23:28

kolejny tzn. 3 zakwas szaleje..... chyba zaraz wyjdzie z tego glinianego garczka;)

jedną rzecz zapomniałam napisać. nie wiedziałam o co chodzi z tymi świeczkami w piekarniku więc włożyłam ciasto do keksówki i do piekarnika na 3h i temp 50st. po tych 3 godzinach dopiero podkręciłam na 220.
anet
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): N 18 gru, 2005 12:36

Postprzez tresa » Pt 04 kwi, 2008 20:59

Anet czy zakwas cały czas trzymasz w ciepłym miejscu , bo ja piekłam chleb raz na tydzień i ten odłożony zakwas trzymałam w lodówce . Dopieo na dwa dni wcześniej wyjmowałam go żeby rósł. Może dlatego, nie miał siły tak urosnąć chleb?
tresa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn 11 lut, 2008 11:31
Lokalizacja: ciechanów

Postprzez anet » Pt 04 kwi, 2008 21:01

jak na razie trzymam normalnie w kuchni...... zazwyczaj na lodówce, ale u mnie wszedzie w mieszkaniu ciepło okrunie jest:)
anet
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): N 18 gru, 2005 12:36

Postprzez Margot » So 05 kwi, 2008 22:00

Dziewczyny ,cieszę sie ,że chleby się udają
Prawda ,że nie jest to takie trudne?
Anet śliczny chlebek!
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 33
Dołączył(a): Śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Postprzez kinga » N 06 kwi, 2008 11:10

Margot dzięki za wspaniały przepis,
ja niestety ostatnio z braku czasu kupuje dla córci już upieczony :/
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 490
Dołączył(a): Pn 14 mar, 2005 12:30
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Danusia » Pt 21 lis, 2008 01:11

Margot, ile wody gazowanej dajesz na 3 szklanki (w sumie) różnych mąk, 1 szklankę zakwasu i 1 szklankę "gluta" z siemienia?
Danusia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 13:32
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość