Czy da się zrobić chleb bezglutenowy na zakwasie?

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Barbara M » Śr 10 cze, 2009 10:41

Mam nadzieje, że mi wyjdzie i zakwas i chleb. Dziś biorę się za robienie zakwasu :)
O efektach napiszę na pewno :D
Pa
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 100
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Postprzez julia.m » N 14 cze, 2009 06:18

A jak długo ogólnie można trzymać zakwasy w lodówce? Bo jak się zrobi jeden chleb to zostanie po połowie każdego z zakwasów.
julia.m
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Cz 19 cze, 2008 14:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez agotka_dzemik » N 14 cze, 2009 12:43

W lodówce trzymasz, nie dokarmiasz niczym i możesz trzymać dopóki zjesz chleb, mój obecnie chyba już z miesiąc leżakuje, bo chleb po wystudzeniu kroje na kromki i do zamrażalnika i zanim go zjem to czasem trochę zejdzie. O zakwas nie musisz się martwić. I zazwyczaj zostanie tego zakwasu ok 2-3 łyżek więc nie jest go za dużo.
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 56
Dołączył(a): Wt 09 gru, 2008 10:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Postprzez julia.m » Pn 15 cze, 2009 06:13

Uwaga mam b wazne pytanie:czy zakwasy od razu daja o sobie znac? chodzi mi o to, ze wczoraj ok 11 zrobilam te zakwasy, a potem przez czay dzien i dzis rano tez, w ogole sie "nie ruszaja". Jest taka zawiesina z mąka osadzona na dnie. Robie ryzowy i gryczany. To normalne
i zaczynaja dzialac pozniej, czy coś, za przeproszeniem, spieprzyłam;)?prosze o odpowiedz bo sie niepokoję:P
julia.m
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Cz 19 cze, 2008 14:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez julia.m » Wt 16 cze, 2009 16:24

Halooo, czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć, bo się martwię już o ten zakwas:P?
Obrazek
julia.m
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Cz 19 cze, 2008 14:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez agotka_dzemik » Wt 16 cze, 2009 21:05

Spokojnie one muszą zacząć działać, od razu z dnia na dzień nie zaczną działać, nie ma takiej możliwości. Bądź cierpliwa, tylko mieszaj rano i wieczorem i postępuje dalej jak wcześniej piałam, gryczany jak zaczyna fermentować to tworzy się na nim taka pierzynka i delikatne wybrzuszenie i będzie go czuć tak jak ocet balsamiczny, musi być taki gęsty budyń. Z ryżowym jest inaczej, u niego będziesz widziała dokładnie jak będzie rósł, będą bąbelki i podwoi swoją objętość. Gryczany trochę wolniej rośnie i nie aż tak bardzo ryżowy bardziej.
Bądź cierpliwa i mieszaj zawsze rano i wieczorem i za dwa dni ich dokarm woda i mąką, a jak zobaczysz ze jest za gęsty to dolewaj wody i codziennie ale prawidłowo to wody co 2 dzień a mąki co 3 , tylko po dwóch razach dodania mąki już nie dodawaj bo za dużo zakwasu Ci wyjdzie, jedynie wody 100 ml. W razie czego pisz o szczegóły, będę tłumaczyc bardziej. Życzę powodzenia i trzymam kciuki.
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 56
Dołączył(a): Wt 09 gru, 2008 10:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Postprzez julia.m » Wt 16 cze, 2009 21:15

Dziekuje agotko! Chyba w ogole troche za malo maki dalam na poczatku. I dokarmiam codziennie, zeby to nadrobic.A zaczelam w niedziele po poludniu. Dzis chyba ryzowy mi "ruszyl":)
Obrazek
julia.m
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Cz 19 cze, 2008 14:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez gienka » Śr 17 cze, 2009 09:28

Mam pytanie-hoduję zakwasy około 4 dni -wyglądają zakwasowo :D ,ale chleb z nich to kompletna porażka-z wierzchu cegła w środku totalny zakalec. W czym tkwi błąd? Pomóżcie!
Ostatnio edytowano Śr 17 cze, 2009 11:00 przez gienka, łącznie edytowano 1 raz
gienka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 19
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 13:08
Lokalizacja: lublin

Postprzez agotka_dzemik » Śr 17 cze, 2009 22:50

Jeśli to twoje pierwsze zakwasy, nie z lodówki, to wydaje misie że stanowczo za krótko się zakwaszał. Moje to nad tydzień stały jak nie dłużej aby zrobił się prawdziwy zakwas a nie tylko lekko zakwaszony rozczyn mąki i wody. Mój ryżowy zakwas to zużyłam dopiero wtedy kiedy zaczął "wychodzić" ze słoika, wiedziałam wtedy że jest dobry, zresztą gryczany również. A czy robiłaś tak jak pisałam? Mnie nigdy zakalec nie wyszedł. Jest zupełnie inny niż taki sklepowy ale smak rewelacyjny. A czy dokładnie robiłaś tak jak pisałam? I w jakich temperaturach piekłaś? Ja żebym miała chrupiącą skórkę to 10 min przed wyjęciem czasem skrapiam go wodą, a jeśli tak nie zrobię to jest miękka. Hmm Może to te zakwasy nie do końca wyszły.

Julio nie musisz dokarmiać codziennie, wystarczy że następnym razem wrzucisz więcej mąki, wydaje misie że wtedy zakwas nie zdąży nawet trochę ruszyć a już ma porcje nowej mąki. Zaczekaj troche niech zacznie działać i dopiero za 3 -4 dni daj nowa porcje.
Ostatnio edytowano Śr 17 cze, 2009 22:52 przez agotka_dzemik, łącznie edytowano 1 raz
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 56
Dołączył(a): Wt 09 gru, 2008 10:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Postprzez julia.m » Cz 18 cze, 2009 06:15

Ok, to w takim razie mu troche odpuszcze:) Ryżowy coś tam robi, ale ten gryczany nie za bardzo:(
julia.m
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Cz 19 cze, 2008 14:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez agotka_dzemik » Cz 18 cze, 2009 11:07

Cierpliwości :) On jest oporniejszy
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 56
Dołączył(a): Wt 09 gru, 2008 10:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Postprzez gienka » Cz 18 cze, 2009 13:09

Agotko- z tego co piszesz to chyba problem w tych moich zakwasach-Zaden z nich nie wychodził ze słoika, nawet nie za bardzo się podniósł. Owszem nie popsuły się ale i nie urosły. Zacznę więc od nowa i zobaczę wtedy. Mam też pytanie -była mowa o mące własnej roboty-czy to kasza zmielona w młynku bez żadnych dodatków? I jaką konsystencję ma mieć ciasto po wyrobieniu chleba?
Temp.w jakich piekłam -do rośnięcia 50 stopni na 2 godz( nie urósł),potem 10min 250 stopni i 40min 190 stopni. Kropiłam wodą w międzyczasie.No i wynik taki jak pisałam wcześniej :/
Ostatnio edytowano Cz 18 cze, 2009 13:12 przez gienka, łącznie edytowano 1 raz
gienka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 19
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 13:08
Lokalizacja: lublin

Postprzez agotka_dzemik » Cz 18 cze, 2009 20:49

Jeśli masz te zakwasy nadal to je trzymaj w cieple i daj im się zakwasić. Na początku to je zakwaszałam chyba ponad tydzień dopiero piekłam. Ja używam tylko mąki własnej roboty czyli zmielona kasza i nic poza tym. Ciasto po dodaniu zakwasów , siemienia i reszty składników to ma konsystencję bardzo gęstego ciasta że trudno jest dokładnie wymieszać, wszystko się musi trzymać razem. Nie można dolewać wody. Niestety co do proporcji trzeba trzymać się dokładnie przepisu, jedynie ziarna możesz sobie zmieniać, dodawać. Ja ostatnio robiła z suszoną śliwką i łyżką miodu. Rewelacja wyszedł. Myślę że za jakieś dwa tygodnie będę piekła to wstawię fotki zakwasów, ja robię tylko z gryczanego ( najbardziej mi smakuje) i tylko mieszam mąki, raz z ryżowej i gryczanej, czasem z jaglanej i gryczanej, a jak misie nie chce bawić to z samej gryczanej ale wtedy to jest bardzo ciężki, najlepiej mieszać. I fotki ciasta wymieszanego i już upieczonego chleba.
Ja zostawiać do wyrośnięcia na piekarniku wyłączonym( akurat mam osobny na prąd) a i nie wyrośnie tak jak np. ciasto drożdżowe glutenowe, jedynie niewiele. Mnie raz wyrósł super ale wtedy zostawiłam go na kaloryferze na całą noc i nie powiem wyszedł wtedy super i wyrośnięty i upiekł się super.
Trzymam kciuki.
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 56
Dołączył(a): Wt 09 gru, 2008 10:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Postprzez Barbara M » Pt 19 cze, 2009 14:40

Wydaje mi się, że pieczenie z zakwasem jest bardzo trudne :okulary2:
Mam zamiar zrobić zakwas ale ciągle nie mogę się za to zabrać. Mój mąż pieszcze mi chleb bg ale na drożdżach. W weekend zabiorę się za zakwas :053:
Pozdraiwam
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 100
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Postprzez agotka_dzemik » So 20 cze, 2009 10:04

Najtrudniejsze z tego wszystkiego to zrobienie zakwasu. A reszta to już drobnostka. Trzeba go pilnować codziennie rano wieczorem mieszać pilnować aby był w cieple dokarmiać i dużo cierpliwości. I nic poza tym.
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 56
Dołączył(a): Wt 09 gru, 2008 10:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość