dodatki do chlebka...

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
idka_7
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 197
Rejestracja: śr 30 kwie, 2008 13:02
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

dodatki do chlebka...

Post autor: idka_7 »

Nie wiem jak wam, ale mi bardzo smakuje chlebek z dodatkiem na przykład słonecznika, czy też dyni, tzn pestek mam na myśli ;) na górze mama posypuje go makiem. Zastanawiam sie jak może smakować z siemieniem (chyba tak to się pisze)...

a jakie dodatki wy najbardziej lubicie w waszych chlebkach? Pozdrawiam.

[ Dodano: Pią 09 Maj, 2008 16:42 ]
nikt nie zainteresowany moim tematem :( Trudno :(
Awatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 213
Rejestracja: czw 21 wrz, 2006 16:22
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: manu666 »

Jesli chodzi o siemie lniane, to kiedys kupilem w Szwecji make bezglutenowa ktora miala w sobie wlasnie dodatek w postaci siemia lnianego i powiem Ci, ze chleb wyszedl pyszny!!uwielbiam ta make, aczkolwiek sa problemy z jej dostaniem:(
Dlaczego widzimy tylko źdźbło w naszym oku, a nie dostrzegamy gór, pól i gaju oliwnego??

Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Możesz go sam dodawać. Jest sprzedawane w różnych formach, także zmielone.
kot_dachowiec
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: wt 09 gru, 2008 21:02
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kot_dachowiec »

Ja uwielbiam chleb z dodatkami. Czasem mam jednak problem z kupnem fajnych dodatków lub pysznej żytnej mąki. Chleb wypiekam sama, od miesiąca mam wypiekacz mulinex, także wcinam pyszności z niego różne.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

kot_dachowiec, jesteś na diecie bezglutenowej?
kot_dachowiec
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: wt 09 gru, 2008 21:02
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kot_dachowiec »

Tak:/ Mam nadzieję, że trochę się dowiem tutaj na ten temat...
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Mąka żytnia jest tak samo zabroniona na diecie jak pszenna. Nie możesz jej używać.
kot_dachowiec
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: wt 09 gru, 2008 21:02
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kot_dachowiec »

No właśnie, widać, że jestem początkująca... Najpierw wybrałam się do sklepu, a później zobaczyłam przepis na chleb bez glutenu... Wyszedł smaczny, maszyna jest fajna, ale ja jakoś nie wiem jak się odnajdę w tym nowym świecie żywieniowym:/ Masakra:((((

P.S. No i bardzo dziękuję za tego posta... Pozdr
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Gluten jest w wielu produktach. Czytaj Forum, kup jakąś książkę o celiakii. Jeśli nie miałaś nigdy do czynienia z dietą bezglutenową musisz mieć jakieś źródło wiedzy. Obawiam się, że sama nie wykryjesz wszędzie glutenu.

Przepraszam. Koniec offtopu ;) Wracamy do tematu chleba. :)
kot_dachowiec
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: wt 09 gru, 2008 21:02
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kot_dachowiec »

Dzięki! Tak też działam, zamówiłam sobie w merlinie książkę Bette Hagman "Dieta bezglutenowa". Czytam fora, rozmawiam ze znajomymi lekarzami. Mam nadzieję, że szybko się wyszkolę;)
kot_dachowiec
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: wt 09 gru, 2008 21:02
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kot_dachowiec »

Chleb wypiekłam bezglutenowy:) Smaczny wyszedł, muszę przyznać! No i tak łatwo się go robi, prawie jak w tej reklamie mulinexa:)- polecam!
Książka już dotarła, szybko:) Studiuję ją sobie namiętnie, przeglądałam inne pozycje w merlinie dotyczące kuchni bezglutenowej, ale nie wiem na co się zdecydować. Może coś poradzicie? Co warto przeczytać?
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

Warto przeczytać dokładnie to forum :D I wszystkie sprawdzone przepisy, które tu się znajdują.

A jeśli chodzi o literaturę wydaną na papierze:
ksiązki o celiakii i diecie bezglutenowej
Obrazek
ODPOWIEDZ