Chleb z mąki ryżowej

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Chleb z mąki ryżowej

Postprzez domi1_23 » Śr 25 cze, 2008 18:47

Nie znalazłam takiego przepisu. Czy znacie taki, bez drożdży, jaj i kukurydzy?
Ostatnio edytowano Śr 25 cze, 2008 18:47 przez domi1_23, łącznie edytowano 1 raz
domi1_23
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz 20 gru, 2007 12:28
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Postprzez agotka_dzemik » Pt 30 sty, 2009 16:21

Tak, w poście chleb na zakwasie, podałam przepis na zakwas ryżowy i chleb na nim, piecze się bez jaj, drożdży i kukurydzy.
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 56
Dołączył(a): Wt 09 gru, 2008 10:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Chleb bez drożdży kupiony?

Postprzez domi1_23 » Pt 03 kwi, 2009 12:49

Dziękuję Ci bardzo. Pomogłaś mi. Od tego czasu trochę się zmieniło, zanim weszłam na Forum, więc spróbuję wprowadzić do diety produkty typu: jaja i może być mąka kukurydziana.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy można kupić chleb bez drożdży bezglutenowy? Czy tylko Pumpernikiel jest bez drożdży? I czy istnieją takie Pumpernikle, które są bezglutenowe?
Ostatnio edytowano Pt 03 kwi, 2009 12:51 przez domi1_23, łącznie edytowano 1 raz
domi1_23
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz 20 gru, 2007 12:28
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Postprzez Grażyna » Pn 06 kwi, 2009 23:07

Jedynie pieczywo chrupkie ryżowe i kukurydziane, nie zawiera drożdży.
Avatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 341
Dołączył(a): N 13 lut, 2005 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez dagma7 » Cz 23 kwi, 2009 16:00

nie znalazłam tematu..więc tu podpinam zapytanie o mąkę ryżową. W ramach przygotowań do diety sprawdzam grunt.
W Sparze znalazłam Mouku Ryzova z firmy Provita. Dystrubutorem jest P.P.U.H Zantex z Bielska. Dzwoniłam tam ale nikt nie odbiera. Próbnie usmażyłam sobie z tym placki ziemniaczane - pychotka! No ale czy to było danie bg? Nic tu nie ma na temat składu. O zanieczyszczeniach nie mówiąc.
aha..no i doczytałam tu coś po czesku, bo po polsku nie ma, że produkowana we FrydekMystek, i jest Prirozenebezlekovy. bezlepkovy = bezglutenowy to wiem na bank. ale te priro-coś-tam to nie wiem. Co myślicie?
Ostatnio edytowano Cz 23 kwi, 2009 16:14 przez dagma7, łącznie edytowano 1 raz
dagma7
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): So 18 kwi, 2009 17:14
Lokalizacja: śląskie

Postprzez Sheep » Cz 23 kwi, 2009 17:48

Prirozene bezlepkowy - naturalnie bezglutenowy, tak na językowe wyczucie :) I ze słownikiem się zgadza.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1433
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez dagma7 » Cz 23 kwi, 2009 18:28

Dzięki. Jeszcze zadzwonię i zapytam czy tam obok mąka pszenna się nie robi, czy to byłaby przesada? <mmm>
dagma7
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): So 18 kwi, 2009 17:14
Lokalizacja: śląskie

Postprzez PUMA » So 26 lut, 2011 17:44

Może do końca nie w temacie chleba z maki ryżowej, ale dotyczy mąki ryżowej. Piekłam chleb z mąki gryczanej na zakwasie z mąki ryżowej. Robiłam:

I zakwas: użyłam maki ryżowej Glutenex-u. Dodoałam tak jak w przepisie wode gazowaną, sok z cytryny, odstawiłam w ciepłe miejsce na 4 dni. Już trzeciego dnia urósł, że hoo... Upiekłam chleb, był taki sobie, bo za ostry w smaku - uzyałam mąki gryczanej z kaszy palonej.

II zakwas - tym razem uzyłam mąki ryzowej irlandzkiej "Brown Rice Flour" i niestety nie ukisł, a 4 dnia pojawiła sie pleśń...
Chyba w tej irlandzkiej zabrakło glutenu :P Może warto by bylo takie mąki jak ryżowa, kukurydziana też przebadać...
Wpłacę 1 % podatku na Stowarzyszenie, by była kasa na te badania produktów...
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość