CHLEBEK KUKURYDZIANY Z SEREM I DYMKĄ

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agadenver
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 161
Rejestracja: pn 19 maja, 2008 19:47
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

CHLEBEK KUKURYDZIANY Z SEREM I DYMKĄ

Post autor: agadenver »

CHLEBEK KUKURYDZIANY Z SEREM I DYMKĄ
ilość osób: 6
trudność: łatwe



Składniki
2 łyżki niesolonego masła
3 ½ szklanki mleka
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 ½ szklanki drobno posiekanej dymki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
½ łyżeczki ostrego sosu
5 jajek
1 ¼ szklanki grubo startego sera Cheddar

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Formę do sufletu wysmarować 2 łyżkami masła i odstawić. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia mleko z resztką masła. Powoli dodawać mąkę kukurydzianą i mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Doprowadzić do zagotowania składników i zmniejszyć gaz. Pozostawić częściowo przykryty rondel na małym ogniu i gotować przez 4-5 minut. Mleko z mąką i masłem przelać do dużej miski. Dodać dymkę, pikantny sos, sól i pieprz. Przykryć folią i odstawić na 10-15 minut.

W oddzielnej misce rozbić jajka. Delikatnie wymieszać. Dodać jajka do kukurydzianej masy. Następnie dodać 1 szklankę startego sera i porządnie wymieszać. Przelać masę do natłuszczonej formy i posypać resztką sera. Piec 35-40 minut aż chlebek urośnie i się zarumieni. Podawać od razu.
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 56
Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Post autor: agotka_dzemik »

Jaki ten ostry sos? Np z czego? I czy może być inny ser żółty?
ODPOWIEDZ