problem z chlebem, czy to normalne?

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

problem z chlebem, czy to normalne?

Postprzez fox » Cz 06 sie, 2009 22:04

Przepraszam, nie mam teraz mozliwosci przeszukania forum, bo moje "coś" jest juz gotowe i niebardzo wiem, czy moge to jeść.
Mam bardzo podraznione jelita, 4stopień zaniku, jem tylko 3-4 produkty spożywcze i boje sie zrobić sobie jeszcze kuku tym wypiekiem.

Robiony w moulinexie, tym dwumieszadlowym, nastawy: 750g, ciemna skorka, program 6, bezglutenowy. Z mieszanki bezglutenu ekstra uniwersalny koncentrat maki bezglutenowej, według przepisu z opakowania.

Chleb jest ladnie wyrosniety, ale bialy tak jak biale bylo ciasto po wyrobieniu. Czy ten kolor jest normalny? Bo mam pewne obiekcje, czy tak właśnie powinien wygladać chleb.. po bokach leciutko się żólci, bo napisanie rumieni byłoby nadużyciem, ale z wierzchu jest biały jak mąka.
To mój pierwszy chleb z maszyny. Czy "ten typ tak ma?", czy to po prostu nieudany wypiek?

Wydobylam go z foremki, boki i dol maja kolor zwyklej pszennej bulki. Gora jest twarda, ale ten bialy kolor..
jeszcze nie rozkroilam, czekam az wystygnie.
Ostatnio edytowano Cz 06 sie, 2009 22:12 przez fox, łącznie edytowano 1 raz
fox
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 17
Dołączył(a): Śr 26 lis, 2008 17:08
Lokalizacja: Łódź

Postprzez misia81 » Pt 07 sie, 2009 01:49

Nie znam sie, ale aurat trafilam na wypowiedź


"Maszynka Clatronic BBA 2787 vs. Chleb razowy firmy Bezgluten

Chleb należy piec na programie ‘NORMAL’ (3 godziny), stopień przyrumienienia ‘H’ (1H)."
w "Moje doświadczenie" wiec może trzeba w normalnym programie?
albo dopiecz w piekarniku
misia81
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt 21 lip, 2009 21:42
Lokalizacja: lubuskie

Postprzez Cecylia » Pt 07 sie, 2009 07:39

Chleb pieczony w automacie wierzch ma biały boki owszem są przyrumienione jednak smak takiego chleba jest dużo lepszy od kupnego.
Obrazek
Avatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 368
Dołączył(a): Cz 05 cze, 2008 10:12
Lokalizacja: Wschowa

Postprzez fox » Pt 07 sie, 2009 09:28

dzikuje wam bardzo, jednak sie upiekl i jest cudowny.
wyszedl za pierwszym razem :)
jest o niebo lepszy niż swinstwo, ktore kiedys kupilam w sklepie, notabene tez Bezglutenu
wlasciwie w smaku jest pomiedzy chałka, a pieczywem tostowym, a tak sie bałam, ze bezglutenowe zawsze bedzie smakowało jak gazeta
fox
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 17
Dołączył(a): Śr 26 lis, 2008 17:08
Lokalizacja: Łódź

Postprzez dorota krypa » Pt 07 sie, 2009 11:33

Zawsze chleb jest jaśniejszy na wierzchu. Ja piekę w piekarniku.
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 227
Dołączył(a): Wt 04 paź, 2005 12:15

Postprzez ruda52 » Pn 17 sie, 2009 12:58

Cecylia napisał(a):Chleb pieczony w automacie wierzch ma biały boki owszem są przyrumienione jednak smak takiego chleba jest dużo lepszy od kupnego.

A nawet potrafi mieć chrupiącą skórkę :P
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 274
Dołączył(a): So 14 lip, 2007 10:48
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez dorciap1975 » N 28 mar, 2010 15:54

chciałam zapytac dlaczego chcep po upieczeniu jest taki spieczony mimo że kolor ma jasny brąz?
co robię żle że taka skórka na wierzchu jest twarda?
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Avatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): So 20 mar, 2010 15:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Postprzez Mazia » N 28 mar, 2010 18:32

Ja też mam pytanie - chciałam zrobić zaczyn ze świeżych drożdży na wodzie lub mleku ryżowym bo krowiego nie mogę ale drożdże nie chcą rosnąć !! Woda, mleko ryżowe było podgrzane ale nie gorące podobnie drożdże były temp. pokojowej no i oczywiście dodałam cukier i nic się nie ruszyło tylko "spieniło" więc co ja robię źle ?
Mazia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 139
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 11:12
Lokalizacja: Rabka-Zdrój

Postprzez janusz2264 » N 28 mar, 2010 21:22

Mazia, nic nie robisz żle. Kiedyś stosowałem wyłącznie drożdże Dr. Oetkera. Kupowałem je po 1,40 zł. Doszedłem jednak do wniosku, że lepiej kupić jedną kostkę za zlotówke świerzych drozdży i mieć na siedem razy. I tak rozrabiam je z mlekiem , owszem, ale kiedyś rozrobiłem je z samym cukrem i nic a nic nie urosły. Chleb i tak się udał. Gdy je rozrabiam z mlekiem i cukrem nie zwracam uwagi na to czy urosną czy nie. Chleb zawsze wychodzi. To nie ma znaczenia.
janusz2264
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz 21 sty, 2010 14:17
Lokalizacja: kołaczkowo

Postprzez Basiar » Pn 29 mar, 2010 09:42

Do zaczynu drożdżowego daję: drożdże, ciepłą (ok 37 stopni) wodę bo mleka nie mogę, cukier i mąkę. Konsystencja musi być gęstej śmietany, pozostawić na 10- 15 minut w ciepłym miejscu i musi wyrosnąć :)
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 240
Dołączył(a): Wt 27 paź, 2009 16:19
Lokalizacja: gdynia

Postprzez Mazia » Pn 29 mar, 2010 12:22

Dziękuję w takim razie będę próbowała walczyć z tym chlebem a raczej z drożdżami ;)
Mazia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 139
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 11:12
Lokalizacja: Rabka-Zdrój

Postprzez Grażyna » Cz 27 maja, 2010 14:48

Mazia napisał(a): nic się nie ruszyło tylko "spieniło"


To że się spieniło oznacza, że drożdże są żywe - więc można piec.
Avatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 341
Dołączył(a): N 13 lut, 2005 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez mery2010 » Pn 21 cze, 2010 19:36

Dzisiaj upiekłam swój pierwszy chleb bezglutenowy na mieszance Bezgluten . Miałam problem , bo porobiły się grudki , które musiałam rozetrzeć ręcznie . Do półkilogramowej porcji mieszanki musiałam dać więcej wody niż w przepisie . Pod koniec wyrabiania ciasta dodałam jeszcze mąki ryżowej ,
z amatantusa i nasiona sezamu oraz słonecznika i odrobinę siemienia lnianego zaparzonego wrzątkiem , łyżkę żelatyny oraz pieprz i bazylię. Na tę ilość foremka okazała się trochę za mała . Ale żaden problem , mam większą i następnym razem wykorzystam zdobyte doświadczenie . Chleb piekłam w piekarniku . Jest pyszny . Teraz zastanawiam się jaki będzie jutro.
mery2010
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): N 23 maja, 2010 22:17
Lokalizacja: Toruń


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość