Mini chlebek - bagietka

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MaGa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: ndz 22 lut, 2009 15:47
Lokalizacja: małopolska

Mini chlebek - bagietka

Post autor: MaGa »

Z 1/2 kg mąki chlebowej bezglutenowej, 2.5 (1/4 kostki drożdży), 1 łyżeczka płaska cukru, 1/3 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 2 szklanki letniej wody.

Rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, 1/2 szklanki wody + trochę mąki - rozmieszać na gęstość śmietany - odstawić do wyrośnięcia. Potem dodać resztę składników, wyrobić.

Przygotować 6 niedużych foremek aluminiowych (wymiar spodu ok 17x5 cm), posmarować olejem, wysypać mąką kukurydzianą. Do każdej nałożyć ok 2 duże łyżki ciasta, odstawić do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku 180-190 st. C.

Po wyjęciu nakryć ściereczką i folią by nawilgły. Są świetne, nie kruszą się.
ODPOWIEDZ