Z 1/2 kg mąki chlebowej bezglutenowej, 2.5 (1/4 kostki drożdży), 1 łyżeczka płaska cukru, 1/3 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 2 szklanki letniej wody.
Rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, 1/2 szklanki wody + trochę mąki - rozmieszać na gęstość śmietany - odstawić do wyrośnięcia. Potem dodać resztę składników, wyrobić.
Przygotować 6 niedużych foremek aluminiowych (wymiar spodu ok 17x5 cm), posmarować olejem, wysypać mąką kukurydzianą. Do każdej nałożyć ok 2 duże łyżki ciasta, odstawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku 180-190 st. C.
Po wyjęciu nakryć ściereczką i folią by nawilgły. Są świetne, nie kruszą się.
Mini chlebek - bagietka
Moderator: Moderatorzy