Moulinex ow2000

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Moulinex ow2000

Postprzez Joda » So 12 gru, 2009 20:06

Witam.
Mam problem z wyżej wymienioną maszyną.
Nie posiada ona niestety programu bezglutenowego więc na jakim powinienem piec chleb?
Trzykrotnie próbowałem upiec chleb bezglutenowy w tej maszynce.
Za pierwszym razem wyszedł zakalec bo dałem za mało wody za drugim i trzecim chleb wypłynął z formy podczas pieczenia i zalał grzałkę byłem więc zmuszony wyłączyć urządzenie. Chleb piekę z mieszanki z bezglutenu, zgodnie z przepisem na odwrocie opakowania. Do pieczenia używam programu pierwszego. Gdy piekę ten chleb w piekarniku wychodzi bezbłędnie za każdym razem.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Maciej
Ostatnio edytowano So 12 gru, 2009 20:22 przez Joda, łącznie edytowano 1 raz
Joda
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn 07 gru, 2009 20:53
Lokalizacja: n.s.

Postprzez Joda » N 13 gru, 2009 12:10

Bardzo proszę o pomoc bo nie radzę sobie z tym chlebem.
Joda
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn 07 gru, 2009 20:53
Lokalizacja: n.s.

Postprzez Okalina » N 13 gru, 2009 17:39

Ja również korzystam z programu pierwszego, ustawiam na ciemną skórkę i 500 gram mąki.
Z tym, że daję połowę składników z przepisu na opakowaniu, tzn. 250 gram mąki itp.
Pół kilo mąki bezglutenowej to za dużo na tą foremkę. Odważam dokładnie składniki i wychodzi zawsze. Powodzenia :)
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 139
Dołączył(a): Pn 16 mar, 2009 17:13
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Sheep » N 13 gru, 2009 17:40

Powolutku, na forum zwykle potrzeba trochę czasu, aby odnalazł nasze pytanie ktoś, kto może na nie udzielić sensowej odpowiedzi.:)
Ja mogę powiedzieć tylko tyle, że nie miałam nigdy takiego aparatu, miałam jakiś inny, ale szybko go sprzedałam, bo robienie chleba w kształcie bryły o podstawie kwadratu było wg mnie pozbawione sensu - duże, nieporęczne i kruszące się kromki. A poza tym, albo wychodził, albo nie i to była loteria, zero powtarzalności. Nie wiem, może to kwestia automatu, wiem, że jest sporo osób, które regularnie z nich korzystają i sobie to chwalą.
Ja zdecydowanie przedkładam pieczenie w piekarniku nad automat. Jeśli tobie w piekarniku wychodzi, to może trzeba się tego trzymać?

Edit: O no właśnie, już się znalazł ktoś z takim samym automatem :D
Ostatnio edytowano N 13 gru, 2009 17:41 przez Sheep, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1433
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Joda » N 13 gru, 2009 18:36

Dziękuję za odpowiedzi.
Właśnie myślałem nad mniejsza ilością ciasta bo potwornie wyrastało.
Upiekę chleb w przyszłym tygodniu i dam znać jak poszło.
Joda
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn 07 gru, 2009 20:53
Lokalizacja: n.s.

Postprzez Joda » Pn 21 gru, 2009 22:49

Witam.
Chleb udał się. Był jednak bardzo mokry po wyjęciu z formy ( a dokładnie jego spód), i bardzo się kruszy. skórka mimo ustawienia na mocno przyrumienioną była miękka. Robiłem go z mieszanki razowej. Gdzie popełniłem błąd?
Joda
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn 07 gru, 2009 20:53
Lokalizacja: n.s.

Postprzez joana22 » N 07 lut, 2010 12:33

Hej wlasnie chce kupic ten model bo jest w dobrej cenie w mega avans 259 zł ale teraz po tych twoich doswiadczeniach mam obawy ale przeciez te maszyny maja te same funkcje niczym sie nie roznia nie rozumiem dlaczego jednemu wychodzi drugiemu nie moje pytanie kto ma ten model i wypieka piekne chlebki moze jakis przepis poprosze ?? pozdr joana
joana22
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 30
Dołączył(a): So 26 wrz, 2009 19:38
Lokalizacja: poznań


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości