Jak upiec dobry chleb z mixu Bezglutenu

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Jak upiec dobry chleb z mixu Bezglutenu

Postprzez princy-mincy » So 29 maja, 2010 20:34

Witam,
Przymierzam sie do upieczenia swojego pierwszego chleba, nie tylko chleba bg ale chleba w ogole :)
Kupilam na probe 1kg gotowego mixu ciasta chlebowego Bezglutenu, ale nie wiem, jak upiec taki chleb. Na opakowaniu sa wymienione tylko skladniki i zeby uzyc maszynki do pieczenia chleba Panasonica (ktorej nie posiadam). Na razie nie przewiduje zakupu takiego urzadzenia, chce piec w piekarniku.
Czy taki mix zastepuje tylko make czy jeszcze jakies inne skladniki?

Przeczytalam dzial o chlebie ale nic nie znalazlam na podobny temat, dlatego zakladam osobny watek.
Poprosze o pomoc, jak krowie na rowie, bo ja dosc oporna jestem ;)

Z gory dziekuje za pomoc :)
princy-mincy
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 49
Dołączył(a): So 01 maja, 2010 21:17
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Sheep » N 30 maja, 2010 10:29

Hmm, w dziale o chlebie jest sporo przepisów na chleb z piekarnika, na szybko podaję te wątki - w wypowiedziach znajdziesz co najmniej kilka przepisów:
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=3250
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=137
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=2285
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=3239
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=2903

Powodzenia :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1433
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez princy-mincy » Pn 07 cze, 2010 12:42

przeczytalam te posty zanim napisalam ten, ale nadal mam watpliwosci i pytania:

pyt.1
na opakowaniu miksu sa wymienione skladniki a nastepnie jest przygotowanie ciasta- pisza, by dodawac skladniki wg kolejnosci (JAKIEJ??) i pozniej wstawic do Panasonica
i tak sie zastanawiam- czy to kolejnosc w jakiej wymienione sa skladniki na opakowaniu czy tez w instrukcji i przepisach Panasonica jest podana ta kolejnosc
jesli 1-wszy przypadek to dziwne, bo podaja najpierw sol a pozniej drozdze a przeciez nie daje sie ich razem, bo nie wyrosna

pyt.2
chce dodac pestek dyni lub slonecznika- czy wymagaja one jakiegos specjalnego przygotowania- np sparzenia?
czy lepiej je dodac do ciasta czy posypac nimi chleb?

pyt.3
czy do takiego miksu mozna dodac odrobiny siemienia lnianego, by skleilo chleb?

pyt.4
czy mozna do wyrobu ciasta uzyc plastikowej miski od miksera czy lepiej kupic gliniana mise?

pyt.5 i chyba juz ostatnie
czy moze byc oliwa z oliwek zamiast oleju? czy to bez roznicy?

z gory dziekuje
Ostatnio edytowano Pn 07 cze, 2010 12:48 przez princy-mincy, łącznie edytowano 2 razy
princy-mincy
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 49
Dołączył(a): So 01 maja, 2010 21:17
Lokalizacja: Poznań

Postprzez princy-mincy » Pn 07 cze, 2010 12:51

jednak mam jeszcze jedno pytanie :)
czy jak dodam maslo (i ile) to wyjdzie mi chleb maslany?
princy-mincy
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 49
Dołączył(a): So 01 maja, 2010 21:17
Lokalizacja: Poznań

Postprzez gosia888 » Śr 09 cze, 2010 11:26

princy-mincy napisał(a):na opakowaniu miksu sa wymienione skladniki a nastepnie jest przygotowanie ciasta- pisza, by dodawac skladniki wg kolejnosci (JAKIEJ??) i pozniej wstawic do Panasonica
i tak sie zastanawiam- czy to kolejnosc w jakiej wymienione sa skladniki na opakowaniu czy tez w instrukcji i przepisach Panasonica jest podana ta kolejnosc
jesli 1-wszy przypadek to dziwne, bo podaja najpierw sol a pozniej drozdze a przeciez nie daje sie ich razem, bo nie wyrosna

ja dodaje tak i za każdym razem mi wychodzi ciasto w automacie panasonica

olej, woda, sól, mąka cukier i drożdże.

Taką samą kolejność robię z mieszanką schar tylko że tam cukru się nie dodaje.
Obrazek
Avatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 171
Dołączył(a): So 11 mar, 2006 15:18
Lokalizacja: Siedlce

Postprzez Ola_la » Pn 12 gru, 2011 13:48

mnie nie brakuje - dla mnie jest "za dużo" - za dużo chemii i wszechobecnej skrobi pszennej bezglutenowej.
w tej chwili nie kupuję żadnego koncentratu, piekę chleb na zakwasie, do którego sama mielę mąki. więc mogę nie mieć "świeżych" informacji na temat składu koncentratów chlebowych. ale kiedy zaczynałam z produktami bezglutenowymi, nie znalazłam niczego, co by mi odpowiadało składem - i zarzuciłam wtedy poszukiwania.

fajnie, gdyby w mieszance znalazła się mąka jaglana - jest pyszna, delikatna i bardzo mało wykorzystywana - szkoda, bo jest przecież bardzo zdrowa i chyba stosunkowo rzadko uczula.
a nie jest tak droga, jak bardziej egzotyczne kasze - jak amarantus czy quinoa.
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jeli » Pn 12 gru, 2011 16:22

Ola_la,
U nas to samo z racji nadmiaru skrobi , zbędny cukier i w ogóle nie ten smak i konsystencja, piekę z własnych mieszanek z pełnoziarnistych ziaren.
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 312
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Magdula82 » Pn 12 gru, 2011 21:31

Jeli...a mogłabyś podać jakiś twój sprawdzony przepis na chlebek?
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 229
Dołączył(a): N 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Postprzez Jeli » Pn 12 gru, 2011 23:00

Magdula82,
np taki -

KASZĘ jaglaną __400g. oraz KASZĘ gryczaną, również __400g. gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.



PRZYPRAWY TO:



Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.



UGOTOWANE OBIE KASZE (MASA RAZEM 800 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY:

Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (dwa rodzaje kasz) dodajemy suchą masę: 150 gram ryżowych choć w oryginale jest mowa o otrębach pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra przegotowanej wody.



Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. obie kasze wraz z otrębami. Z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. PIECZEMY w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-. Piekłam z polowy podanej ilości
i w foremce wyłożonej papierem do pieczenia .
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 312
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Ola_la » Wt 13 gru, 2011 11:10

Jeli, skąd bierzesz otręby ryżowe???
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jeli » Wt 13 gru, 2011 15:53

Ola_la,
pojawiły się w sklepie ze zdrowa żywnością w Krakowie na Krupniczej to kupiłam ;) , wiem że są w jakimś internetowym
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 312
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Ola_la » Wt 13 gru, 2011 18:01

to jak się już gdzieś pojawiły, to mam nadzieję, że to dobry znak. jak szukałam, to nawet w internetowych sklepach pojawiały się tylko jako składnik paszy dla zwierząt...
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jeli » Wt 13 gru, 2011 19:30

Ola_la,
dzisiaj kupiłam proso z łupinkami (nie dla zwierząt ;) ) zmieliłam pełne ziarno w młynku na trzy łyzki prosa dałam pół łyżeczki wiórków kokosowych , proszku do pieczenia , "większe pół" ;) łyżeczki zmielonego złotego lnu, ze 2 szczypty mielonych migdałów i pomoczyłam wszystko tak z godzinkę , proszek dodałam tuz przed pieczeniem wraz z łyżeczką od kawy soku z cytryny wyszedł baaaardzo fajny placuszek na patelni . Będe próbować chlebek z podanej receptury upiec z dodatkiem pełnej razowej prosowej maki ;) z pominięciem ryżowych otrębów , kiedy nie wiem ale się pochwale jak będzie dobry chlebek
Ostatnio edytowano Wt 13 gru, 2011 19:31 przez Jeli, łącznie edytowano 1 raz
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 312
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Justyna1982 » Wt 13 gru, 2011 23:09

A jaki młynek do tego wykorzystujesz? Ja kiedyś podjęłam próbę w takim drewnianym do kawy (nowy jeszcze ziarenkami kawy nie skażony) i lipa. No ale jak wrzuciłam siemię :) Teraz biorę pesteczki do woreczka i stukam tłuczkiem do mięsa - i takie z łupinkami częściowo rozdrobnione dodaję do chlebka tj. do mixu mąki chlebowej :)
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 520
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez Jeli » Wt 13 gru, 2011 23:39

Justyna1982, zakupiłam w internecie młynek do mielenia, takie dodatkowe urządzenie do maszynki do mielenia mięs Zelmera , mieli raczej na krupcztkę , pyłu to to urządzenie nie daje , niby chromowane plus plastik ale miele szybciej i więcej jednorazowo niż młynek do kawy.Cena ponad 120 zł pl Są lepsze młynki do zbóż jednak cenę maja tez lepszą;)
Ostatnio edytowano Wt 13 gru, 2011 23:39 przez Jeli, łącznie edytowano 1 raz
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 312
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Następna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości