Jak upiec dobry chleb z mixu Bezglutenu

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

princy-mincy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: sob 01 maja, 2010 21:17
Lokalizacja: Poznań

Jak upiec dobry chleb z mixu Bezglutenu

Post autor: princy-mincy »

Witam,
Przymierzam sie do upieczenia swojego pierwszego chleba, nie tylko chleba bg ale chleba w ogole :)
Kupilam na probe 1kg gotowego mixu ciasta chlebowego Bezglutenu, ale nie wiem, jak upiec taki chleb. Na opakowaniu sa wymienione tylko skladniki i zeby uzyc maszynki do pieczenia chleba Panasonica (ktorej nie posiadam). Na razie nie przewiduje zakupu takiego urzadzenia, chce piec w piekarniku.
Czy taki mix zastepuje tylko make czy jeszcze jakies inne skladniki?

Przeczytalam dzial o chlebie ale nic nie znalazlam na podobny temat, dlatego zakladam osobny watek.
Poprosze o pomoc, jak krowie na rowie, bo ja dosc oporna jestem ;)

Z gory dziekuje za pomoc :)
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Hmm, w dziale o chlebie jest sporo przepisów na chleb z piekarnika, na szybko podaję te wątki - w wypowiedziach znajdziesz co najmniej kilka przepisów:
viewtopic.php?t=3250
viewtopic.php?t=137
viewtopic.php?t=2285
viewtopic.php?t=3239
viewtopic.php?t=2903

Powodzenia :)
Obrazek
princy-mincy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: sob 01 maja, 2010 21:17
Lokalizacja: Poznań

Post autor: princy-mincy »

przeczytalam te posty zanim napisalam ten, ale nadal mam watpliwosci i pytania:

pyt.1
na opakowaniu miksu sa wymienione skladniki a nastepnie jest przygotowanie ciasta- pisza, by dodawac skladniki wg kolejnosci (JAKIEJ??) i pozniej wstawic do Panasonica
i tak sie zastanawiam- czy to kolejnosc w jakiej wymienione sa skladniki na opakowaniu czy tez w instrukcji i przepisach Panasonica jest podana ta kolejnosc
jesli 1-wszy przypadek to dziwne, bo podaja najpierw sol a pozniej drozdze a przeciez nie daje sie ich razem, bo nie wyrosna

pyt.2
chce dodac pestek dyni lub slonecznika- czy wymagaja one jakiegos specjalnego przygotowania- np sparzenia?
czy lepiej je dodac do ciasta czy posypac nimi chleb?

pyt.3
czy do takiego miksu mozna dodac odrobiny siemienia lnianego, by skleilo chleb?

pyt.4
czy mozna do wyrobu ciasta uzyc plastikowej miski od miksera czy lepiej kupic gliniana mise?

pyt.5 i chyba juz ostatnie
czy moze byc oliwa z oliwek zamiast oleju? czy to bez roznicy?

z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony pn 07 cze, 2010 12:48 przez princy-mincy, łącznie zmieniany 2 razy.
princy-mincy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: sob 01 maja, 2010 21:17
Lokalizacja: Poznań

Post autor: princy-mincy »

jednak mam jeszcze jedno pytanie :)
czy jak dodam maslo (i ile) to wyjdzie mi chleb maslany?
Awatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 171
Rejestracja: sob 11 mar, 2006 14:18
Lokalizacja: Siedlce

Post autor: gosia888 »

princy-mincy pisze:na opakowaniu miksu sa wymienione skladniki a nastepnie jest przygotowanie ciasta- pisza, by dodawac skladniki wg kolejnosci (JAKIEJ??) i pozniej wstawic do Panasonica
i tak sie zastanawiam- czy to kolejnosc w jakiej wymienione sa skladniki na opakowaniu czy tez w instrukcji i przepisach Panasonica jest podana ta kolejnosc
jesli 1-wszy przypadek to dziwne, bo podaja najpierw sol a pozniej drozdze a przeciez nie daje sie ich razem, bo nie wyrosna
ja dodaje tak i za każdym razem mi wychodzi ciasto w automacie panasonica

olej, woda, sól, mąka cukier i drożdże.

Taką samą kolejność robię z mieszanką schar tylko że tam cukru się nie dodaje.
Obrazek
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

mnie nie brakuje - dla mnie jest "za dużo" - za dużo chemii i wszechobecnej skrobi pszennej bezglutenowej.
w tej chwili nie kupuję żadnego koncentratu, piekę chleb na zakwasie, do którego sama mielę mąki. więc mogę nie mieć "świeżych" informacji na temat składu koncentratów chlebowych. ale kiedy zaczynałam z produktami bezglutenowymi, nie znalazłam niczego, co by mi odpowiadało składem - i zarzuciłam wtedy poszukiwania.

fajnie, gdyby w mieszance znalazła się mąka jaglana - jest pyszna, delikatna i bardzo mało wykorzystywana - szkoda, bo jest przecież bardzo zdrowa i chyba stosunkowo rzadko uczula.
a nie jest tak droga, jak bardziej egzotyczne kasze - jak amarantus czy quinoa.
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

Ola_la,
U nas to samo z racji nadmiaru skrobi , zbędny cukier i w ogóle nie ten smak i konsystencja, piekę z własnych mieszanek z pełnoziarnistych ziaren.
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 229
Rejestracja: ndz 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Post autor: Magdula82 »

Jeli...a mogłabyś podać jakiś twój sprawdzony przepis na chlebek?
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

Magdula82,
np taki -

KASZĘ jaglaną __400g. oraz KASZĘ gryczaną, również __400g. gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.



PRZYPRAWY TO:



Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.



UGOTOWANE OBIE KASZE (MASA RAZEM 800 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY:

Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (dwa rodzaje kasz) dodajemy suchą masę: 150 gram ryżowych choć w oryginale jest mowa o otrębach pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra przegotowanej wody.



Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. obie kasze wraz z otrębami. Z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. PIECZEMY w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-. Piekłam z polowy podanej ilości
i w foremce wyłożonej papierem do pieczenia .
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

Jeli, skąd bierzesz otręby ryżowe???
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

Ola_la,
pojawiły się w sklepie ze zdrowa żywnością w Krakowie na Krupniczej to kupiłam ;) , wiem że są w jakimś internetowym
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

to jak się już gdzieś pojawiły, to mam nadzieję, że to dobry znak. jak szukałam, to nawet w internetowych sklepach pojawiały się tylko jako składnik paszy dla zwierząt...
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

Ola_la,
dzisiaj kupiłam proso z łupinkami (nie dla zwierząt ;) ) zmieliłam pełne ziarno w młynku na trzy łyzki prosa dałam pół łyżeczki wiórków kokosowych , proszku do pieczenia , "większe pół" ;) łyżeczki zmielonego złotego lnu, ze 2 szczypty mielonych migdałów i pomoczyłam wszystko tak z godzinkę , proszek dodałam tuz przed pieczeniem wraz z łyżeczką od kawy soku z cytryny wyszedł baaaardzo fajny placuszek na patelni . Będe próbować chlebek z podanej receptury upiec z dodatkiem pełnej razowej prosowej maki ;) z pominięciem ryżowych otrębów , kiedy nie wiem ale się pochwale jak będzie dobry chlebek
Ostatnio zmieniony wt 13 gru, 2011 18:31 przez Jeli, łącznie zmieniany 1 raz.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 520
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Post autor: Justyna1982 »

A jaki młynek do tego wykorzystujesz? Ja kiedyś podjęłam próbę w takim drewnianym do kawy (nowy jeszcze ziarenkami kawy nie skażony) i lipa. No ale jak wrzuciłam siemię :) Teraz biorę pesteczki do woreczka i stukam tłuczkiem do mięsa - i takie z łupinkami częściowo rozdrobnione dodaję do chlebka tj. do mixu mąki chlebowej :)
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

Justyna1982, zakupiłam w internecie młynek do mielenia, takie dodatkowe urządzenie do maszynki do mielenia mięs Zelmera , mieli raczej na krupcztkę , pyłu to to urządzenie nie daje , niby chromowane plus plastik ale miele szybciej i więcej jednorazowo niż młynek do kawy.Cena ponad 120 zł pl Są lepsze młynki do zbóż jednak cenę maja tez lepszą;)
Ostatnio zmieniony wt 13 gru, 2011 22:39 przez Jeli, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ