pomoc z chlebem

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

pomoc z chlebem

Postprzez iron_girl88 » Cz 14 paź, 2010 13:40

mam diete bezglutenowa i bezmleczna, zaczne piec sama chleb, ale nie mam zadnego sprawdzonego przepisu.. niech ktos wspomoze jakims sprawdzonym przepisem na chleb albo bulki albo cos, z gory dziekuje
iron_girl88
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 14 paź, 2010 11:02
Lokalizacja: Gdańśk

Postprzez Cecylia » Cz 14 paź, 2010 15:52

Mogę polecić przepis, z którego korzystam:
500 g mąki (używam krakowskiej z domieszką z owsa)
2 łyżki oliwy
420-450 ml ciepłej wody
łyżeczka soli i cukru
saszetka drożdży suszonych
łyżeczka sparzonego siemienia lnianego (w niewielkiej ilości wody)
do ciasta dodaję ( 2 łyżeczki nasion amarantusa, słoneczniku, zmielonych orzechów i kaszy gryczanej ). Jeśli masz jakieś pytania pisz na pw.
Obrazek
Avatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 368
Dołączył(a): Cz 05 cze, 2008 10:12
Lokalizacja: Wschowa

Postprzez iron_girl88 » Cz 14 paź, 2010 16:13

a owies tez jest zbozem.... i to tak mozna?
iron_girl88
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 14 paź, 2010 11:02
Lokalizacja: Gdańśk

Postprzez Cecylia » Cz 14 paź, 2010 18:35

iron_girl88 przeczytaj ten wątek a rozwiejesz swoje wątpliwości...
http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &catid=3:p
Obrazek
Avatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 368
Dołączył(a): Cz 05 cze, 2008 10:12
Lokalizacja: Wschowa

Postprzez iron_girl88 » Cz 14 paź, 2010 22:23

to nie moge jej, poniewaz u mnie maja zregenerowac sie kosmki jelitowe...
iron_girl88
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 14 paź, 2010 11:02
Lokalizacja: Gdańśk

Postprzez Rafal_tata » Pt 15 paź, 2010 08:46

Mąka krakowska nie ma w sobie domieszki owsa - skąd go dodajesz???
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez iron_girl88 » Pt 15 paź, 2010 11:00

a jakis przepis z maki kukurydzianej?
iron_girl88
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 14 paź, 2010 11:02
Lokalizacja: Gdańśk

Postprzez Tomkus » Pt 15 paź, 2010 11:27

Rozglądnij się po tym dziale. Na pewno coś znajdziesz...
Tu jest zawarta problematyka i kwestie o bezglutenowym pieczywie. :)
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 615
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez Rafal_tata » Pt 15 paź, 2010 11:40

Kliknij pod ostatnim postem na link >> Chleb >> Ukaże Ci się lista tematów związanych z pieczeniem chleba. Wątek był często poruszany na forum. Działa także wyszukiwarka forumowa :)
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Cecylia » Pt 15 paź, 2010 20:24

Przepraszam, faktycznie napisałam niezbyt precyzyjnie na 500 g mąki daję 350-370 g mąki krakowskiej i 130-150 g mąki owsianej firmy Provena.
Obrazek
Avatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 368
Dołączył(a): Cz 05 cze, 2008 10:12
Lokalizacja: Wschowa


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości