Chleb kukurydziany-bardzo łatwy

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Chleb kukurydziany-bardzo łatwy

Postprzez jn_milo » N 31 paź, 2010 12:49

Składniki:
350 g mąki kukurydzianej
4 szt jajek
300 ml maślanki
2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki miodu

Wszystkie składniki wymieszać . Nie trzeba używać miksera.Wymieszane ciasto
przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy
keksowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 35 minut

Można dodać więcej miodu lub cukru wtedy wyjdzie słodki chlebek. Robi sie bardzo szybko.
jn_milo
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): Wt 16 lut, 2010 13:48
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Anna Mama Szymona » N 31 paź, 2010 13:50

A można mleko zamiast maślanki??
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 187
Dołączył(a): Pt 13 lis, 2009 13:19
Lokalizacja: łódź

Postprzez Francak » N 31 paź, 2010 15:28

Niby proste, ale mi kompletnie nie wyszło :D

Nie nadaje sie na piekarza :P
Francak
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 26
Dołączył(a): Pt 29 paź, 2010 14:36
Lokalizacja: Nieznane

Postprzez jn_milo » N 31 paź, 2010 23:11

Zamiast maslanki dałam jogurt naturalny bo nie miałam maślanki i super wyszło! Chce wypróbować z mlekiem sojowym zmieszanym z kokosowym.Jak zrobię to napiszę.
Co do mleka trudno mi powiedzieć trzeba spróbować ja nie moge mleka więc nie będe sprawdzać
Ostatnio edytowano N 31 paź, 2010 23:18 przez jn_milo, łącznie edytowano 2 razy
jn_milo
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): Wt 16 lut, 2010 13:48
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez jn_milo » Wt 02 lis, 2010 13:47

Wczoraj zrobiłam wersje słodką zamiast miodu szklankia cukru można mniej i rodzynki + skórka pomarańczowa zamiast maślanki 150gmleka kokosowego i 150g mleka sojowego.
Najpierw łączę jaja cukier olej mleka i dobrze rozmieszm nawet łyżką a potem sypię mąkę i 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego i bakalie.Wszystko wtedy łatwo się miesza i do nagrzanego pieca. Wyszło pyszne!
jn_milo
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): Wt 16 lut, 2010 13:48
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Anna Mama Szymona » Wt 02 lis, 2010 21:47

Bardzo dobry i łatwy do zrobienia chlebek.Ciekawe czy wyjdzie z mąk pół na pół czyli kukurydzianej i np.mix B Schar???Jak spróbuję to napiszę.
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 187
Dołączył(a): Pt 13 lis, 2009 13:19
Lokalizacja: łódź

Postprzez Francak » Śr 03 lis, 2010 14:18

Do trzech razy sztuka, w końću sie udał :)

I rzeczywiście jak już sie naumie go robić, to prosty :)
Francak
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 26
Dołączył(a): Pt 29 paź, 2010 14:36
Lokalizacja: Nieznane

Postprzez Shiion » Pn 19 lis, 2012 11:14

Moja pierwsza próba zakończyła się wyjęciem z piekarnika kukurydzianego kamienia. Jak zrobić, żeby ten wypiek chociaż odrobinę udawał puszystość?
Shiion
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn 19 lis, 2012 11:12
Lokalizacja: Krk

Postprzez Grażyna » Pn 19 lis, 2012 12:10

Nie miksować ciasta za długo (tak jak muffiny - tylko do połączenia składników). I od razu do pieca. Piekarnik nie za gorący nie za zimny - temp. ma być taka, żeby proszek do pieczenia już zaczął działać, ale żeby wierzch za szybko się nie spiekł, bo nie pozwoli wyrosnąć surowemu ciastu będącemu w środku zapieczonej "skorupki". Ja bym piekła w 180*C
Avatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 341
Dołączył(a): N 13 lut, 2005 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez tareczka » Pn 01 kwi, 2013 23:31

Ja się chyba powieszę,boję się już cokolwiek piec.W piątek zrobiłam podejście do pizzy,no ok wyszła...
w sobotę próbowałam z chlebem gryczanym i lipa, dwa razy próbowałam wg różnych przepisów,ilości co do grama były identyczne jak w przepisie i nie wyszło...nie wiem czy trzeba mieć talent czy coś,ale totalna klapa u mnie :D
Ostatnio edytowano Pn 01 kwi, 2013 23:32 przez tareczka, łącznie edytowano 1 raz
tareczka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Śr 27 mar, 2013 21:04
Lokalizacja: Ruda Śląska

Postprzez tareczka » Śr 03 kwi, 2013 21:24

a jaka jest różnica pomiędzy skrobią a mąką kukurydzianą,można dać np. skrobię a nie mąkę kukurydzianą ?
tareczka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Śr 27 mar, 2013 21:04
Lokalizacja: Ruda Śląska

Postprzez Ola_la » Cz 04 kwi, 2013 09:39

tareczka napisał(a):a jaka jest różnica pomiędzy skrobią a mąką kukurydzianą,można dać np. skrobię a nie mąkę kukurydzianą ?


z grubsza taka, jak między każdą mąką, a skrobią - skrobia ma właściwości "krochmalne" - jak chcesz zrobić krochmal, budyń albo kisiel, to bierzesz skrobię, a nie mąkę.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez kaska36 » Wt 23 kwi, 2013 19:29

Witam . Od tygodnia próbuje upiec chlebak i bułeczki ale niewychodzi :/ nie wiem co robie żle chciała bym żeby moje dziecko miało pyszny świeży chlebek do przedszkola ale lipa . Pomocy
kaśka
kaska36
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt 19 kwi, 2013 19:17
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie

Postprzez barbieri » Śr 24 kwi, 2013 10:25

co ci dokładnie nie wychodzi? musisz sama napisać z czym jest problem
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Wt 22 lis, 2011 23:08
Lokalizacja: Lublin


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron