Chleb kukurydziany-bardzo łatwy

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jn_milo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: wt 16 lut, 2010 12:48
Lokalizacja: Warszawa

Chleb kukurydziany-bardzo łatwy

Post autor: jn_milo »

Składniki:
350 g mąki kukurydzianej
4 szt jajek
300 ml maślanki
2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki miodu

Wszystkie składniki wymieszać . Nie trzeba używać miksera.Wymieszane ciasto
przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy
keksowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 35 minut

Można dodać więcej miodu lub cukru wtedy wyjdzie słodki chlebek. Robi sie bardzo szybko.
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 187
Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
Lokalizacja: łódź

Post autor: Anna Mama Szymona »

A można mleko zamiast maślanki??
Francak
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: pt 29 paź, 2010 14:36
Lokalizacja: Nieznane

Post autor: Francak »

Niby proste, ale mi kompletnie nie wyszło :D

Nie nadaje sie na piekarza :P
jn_milo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: wt 16 lut, 2010 12:48
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: jn_milo »

Zamiast maslanki dałam jogurt naturalny bo nie miałam maślanki i super wyszło! Chce wypróbować z mlekiem sojowym zmieszanym z kokosowym.Jak zrobię to napiszę.
Co do mleka trudno mi powiedzieć trzeba spróbować ja nie moge mleka więc nie będe sprawdzać
Ostatnio zmieniony ndz 31 paź, 2010 22:18 przez jn_milo, łącznie zmieniany 2 razy.
jn_milo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: wt 16 lut, 2010 12:48
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: jn_milo »

Wczoraj zrobiłam wersje słodką zamiast miodu szklankia cukru można mniej i rodzynki + skórka pomarańczowa zamiast maślanki 150gmleka kokosowego i 150g mleka sojowego.
Najpierw łączę jaja cukier olej mleka i dobrze rozmieszm nawet łyżką a potem sypię mąkę i 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego i bakalie.Wszystko wtedy łatwo się miesza i do nagrzanego pieca. Wyszło pyszne!
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 187
Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
Lokalizacja: łódź

Post autor: Anna Mama Szymona »

Bardzo dobry i łatwy do zrobienia chlebek.Ciekawe czy wyjdzie z mąk pół na pół czyli kukurydzianej i np.mix B Schar???Jak spróbuję to napiszę.
Francak
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: pt 29 paź, 2010 14:36
Lokalizacja: Nieznane

Post autor: Francak »

Do trzech razy sztuka, w końću sie udał :)

I rzeczywiście jak już sie naumie go robić, to prosty :)
Shiion
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: pn 19 lis, 2012 10:12
Lokalizacja: Krk

Post autor: Shiion »

Moja pierwsza próba zakończyła się wyjęciem z piekarnika kukurydzianego kamienia. Jak zrobić, żeby ten wypiek chociaż odrobinę udawał puszystość?
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 340
Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Nie miksować ciasta za długo (tak jak muffiny - tylko do połączenia składników). I od razu do pieca. Piekarnik nie za gorący nie za zimny - temp. ma być taka, żeby proszek do pieczenia już zaczął działać, ale żeby wierzch za szybko się nie spiekł, bo nie pozwoli wyrosnąć surowemu ciastu będącemu w środku zapieczonej "skorupki". Ja bym piekła w 180*C
tareczka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: śr 27 mar, 2013 20:04
Lokalizacja: Ruda Śląska

Post autor: tareczka »

Ja się chyba powieszę,boję się już cokolwiek piec.W piątek zrobiłam podejście do pizzy,no ok wyszła...
w sobotę próbowałam z chlebem gryczanym i lipa, dwa razy próbowałam wg różnych przepisów,ilości co do grama były identyczne jak w przepisie i nie wyszło...nie wiem czy trzeba mieć talent czy coś,ale totalna klapa u mnie :D
Ostatnio zmieniony pn 01 kwie, 2013 23:32 przez tareczka, łącznie zmieniany 1 raz.
tareczka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: śr 27 mar, 2013 20:04
Lokalizacja: Ruda Śląska

Post autor: tareczka »

a jaka jest różnica pomiędzy skrobią a mąką kukurydzianą,można dać np. skrobię a nie mąkę kukurydzianą ?
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

tareczka pisze:a jaka jest różnica pomiędzy skrobią a mąką kukurydzianą,można dać np. skrobię a nie mąkę kukurydzianą ?
z grubsza taka, jak między każdą mąką, a skrobią - skrobia ma właściwości "krochmalne" - jak chcesz zrobić krochmal, budyń albo kisiel, to bierzesz skrobię, a nie mąkę.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
kaska36
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: pt 19 kwie, 2013 19:17
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie

Post autor: kaska36 »

Witam . Od tygodnia próbuje upiec chlebak i bułeczki ale niewychodzi :/ nie wiem co robie żle chciała bym żeby moje dziecko miało pyszny świeży chlebek do przedszkola ale lipa . Pomocy
kaśka
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 215
Rejestracja: wt 22 lis, 2011 22:08
Lokalizacja: Lublin

Post autor: barbieri »

co ci dokładnie nie wychodzi? musisz sama napisać z czym jest problem
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
ODPOWIEDZ