Chleb ryżowy

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Chleb ryżowy

Postprzez ada04 » Śr 09 lut, 2011 21:26

Mam takie pytanie.Chcę sobie zamówić tą gotową mieszanke na chleb ryzowy CHLEB RYŻOWY BEZGLUTENOWY 200g CELIKO (CHLEB RYŻOWY 200G) czy ktoś może już to próbował robić??? Z jakim rezultatem czy jest to zjadliwe??Można mrozić??

Jadłam zawsze chleb kukurydziany ale juz mi go nie robią i musze nad czymś pomyśleć. A ja bez chleba nie umie żyć :P

I druga pytanie czy mozna zrobic chleb z maki ryżowej i kukurydzianej tylko???
ada04
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 50
Dołączył(a): Śr 19 sty, 2011 18:36
Lokalizacja: sochaczew

Postprzez BeataS » Cz 10 lut, 2011 08:57

Jak już ktoś będzie szperał w chlebie ryżowym, to może przy okazji wyszpera jak zrobić makaron ryżowy?
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Avatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2010 14:15
Lokalizacja: Zawiercie

Postprzez Basiar » Cz 10 lut, 2011 09:58

Makaron- proszę bardzo :) 1 szklanka maki ryżowej, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka oleju, gorąca woda w ilości żeby ciasto się zlepiło w kulkę i było sprężyste :). Rozwałkować, pokroić, ugotować. Smacznego :D
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 240
Dołączył(a): Wt 27 paź, 2009 16:19
Lokalizacja: gdynia

Re: Chleb ryżowy

Postprzez Ola_la » Cz 10 lut, 2011 11:04

ada04 napisał(a):I druga pytanie czy mozna zrobic chleb z maki ryżowej i kukurydzianej tylko???


wydaje mi się, że tak. ja na razie eksperymentuję z przepisem na chleb gryczany na zakwasie ryżowym:
http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0 ... wasie.html

ale zawsze dokładam jakąś część mąki kukurydzianej, ostatnio dałam też jaglaną i mielone siemię lniane. chleb jest przepyszny, pachnie, nie kruszy się - dla laika nie odróżnienia od "zwykłego".
nie próbowałam robić z samej mąki kukurydzianej, ale myślę, że warto się pokusić. poza tym, co ważne - to jest chleb bez żadnych sztucznych dodatków i świństw - zero chemii, co dla mnie jest sprawą pierwszorzędną (zaraz po bezglutenowości i bezpszenności).
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez ada04 » Cz 10 lut, 2011 11:21

Ola-la a mogłabys podać przepis na chleb gryczany na zawasie ryżowym.Może i ja się skuszę choć jestem wygodna :P i wole mieszanka się bawić :P Ale a nóz mi wyjdzie.
ada04
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 50
Dołączył(a): Śr 19 sty, 2011 18:36
Lokalizacja: sochaczew

Postprzez Ola_la » Cz 10 lut, 2011 12:21

przepis jest właśnie w linku, który podałam, tam jest też filmik, jak go zrobić.
ja też jestem wygodna i najpierw się wystraszyłam, że najpierw trzeba robić zakwas, potem czekać, a potem dopiero piec - ale okazało się potem, że zajmuję się tym jakieś 10 minut W SUMIE, a potem samo się piecze przez godzinę. i tyle to roboty, za to efekt - nie do porównania z kupnym chlebem.
z mieszanek nigdy nie korzystałam, tablica Mendelejewa w liście składników skutecznie mnie zniechęca. nie tylko teoretycznie - po prostu taki chleb mi szkodzi, a przecież chodzi o chleb, który nie będzie szkodził!
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez ada04 » Cz 10 lut, 2011 12:40

Dlatego nie jestem przekonana do mieszanek znając moją nietolernację. Ale ta mieszanka ryżowa nie wygląda tragicznie i licze,że bede się po niej dobrze czuć.

Faktycznie nie zauważyłam linku :D taki zamot ze mnie ostatnio :D Zakwas w sumie nie wydaję się aż taki trudny jak poprzednio myślałam. Muszę koniecznie spróbować.
ada04
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 50
Dołączył(a): Śr 19 sty, 2011 18:36
Lokalizacja: sochaczew

Postprzez PUMA » Cz 10 lut, 2011 12:49

Ola_la: dzięki za linka, wszystko wyjaśnione, jak tylko zjem chlebek, który upiekłam, wypróbuje ten przepis. Trochę odmiany warto mieć w swoim menu...
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez BeataS » Cz 10 lut, 2011 22:03

Dziękuję Basiar za przepis na makaron w niedzielę robię i oczywiści pochwalę się wynikami:)
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Avatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2010 14:15
Lokalizacja: Zawiercie

Postprzez Ola_la » Pn 07 mar, 2011 16:29

ada04 napisał(a):przepis na chleb gryczany na zawasie ryżowym


ostatnie doświadczenie z zakwasem - na weekend zostawiłam świeżo nastawiony zakwas sam w domu z nadzieją, że ładnie wyrośnie w cieple, jak nikt mu nie będzie przeszkadzał.
okazało się jednak, że pańskie oko konia tuczy, bo po powrocie (ok. 1,5 dnia) mój zakwas znalazłam.... zapleśniały!
nigdy przedtem mi się to nie zdarzyło, ale zawsze do tej pory mieszałam zakwas przynajmniej dwa razy dziennie, zaglądałam do niego i cieszyłam się, że tak ładnie rośnie :)

w przepisie, który linkuję, nie piszą o mieszaniu, ale znalazłam gdzieś informację, że warto przemieszać, nie wiedziałam wprawdzie, czy nie przesadzam (bo robiłam to głównie dla przyjemności - miło patrzeć, jak coś tak ładnie rośnie i bąbelkuje :)), okazało się, że nie. więc podrzucam tę uwagę dla zainteresowanych, tym bardziej, że jak się zakwas zmarnuje, to o te kolejne kilka dni później ma się świeży chleb - a to bywa przykre...;)
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Basiar » Wt 08 mar, 2011 09:01

jak już się zrobi zakwas, to nie należy całego używać, tylko zostawia się część, można trzymać w lodówce, nawet kilka tygodni, ale 1x w tygodniu, należy wyjąć i " podkarmić" czyli potrzymać w cieple, dodać trochę mąki i wody i poczekać ,aż zacznie pracować :)
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 240
Dołączył(a): Wt 27 paź, 2009 16:19
Lokalizacja: gdynia

Postprzez Magdula82 » Cz 22 mar, 2012 23:22

czy już ktoś ma doświadczenie z tą mieszanką na chleb ryżowy z Celiko?
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 229
Dołączył(a): N 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Postprzez Mazona » Cz 13 wrz, 2012 19:05

Jest taka cudowna strona, która ma wiele przepisów na chleby. Ostatnio Pani dodała tam także przepisy na bezglutenowce na zakwasie - trwalsze, choć dłużej się na nie czeka. Polecam:
http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-re ... leb-ryzowy
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.
Avatar użytkownika
Mazona
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 99
Dołączył(a): Śr 05 wrz, 2012 21:17
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Borówka » Śr 01 maja, 2013 11:42

Cześć,

czy znacie może jeszcze jakiś przepis na chleb ryżowy? Może zawierać jajka, mleko, soję.

Mam mąkę ryżową firmy SCHNEEKOPPE, niestety na opakowaniu nie ma żadnych przepisów na chleb, a chętnie bym taki upiekła.

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki :)

Dziękuję i pozdrawiam
Ostatnio edytowano Śr 01 maja, 2013 11:57 przez Borówka, łącznie edytowano 1 raz
Borówka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 41
Dołączył(a): Śr 01 maja, 2013 11:25
Lokalizacja: Poznań

Postprzez mpiotrowsk » Pt 30 sie, 2013 10:46

Chyba spróbuje zrobić taki chlebek
mpiotrowsk
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pt 30 sie, 2013 10:39
Lokalizacja: Poznań

Następna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości