Chleb ryżowy

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez brylant » Pn 02 wrz, 2013 15:19

Tych przepisów nie znałam, ale chyba wypróbuje, bo już wszystko powoli mi się nudne robi, a jeść trzeba.
brylant
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): Pt 08 lut, 2013 15:24
Lokalizacja: Kowary

Postprzez bezglutenowy45 » Cz 12 wrz, 2013 13:23

I ja wypróbuję ten przepis:)
Wczasy Kazimierz Dolny - http://www.lipowadolina.pl/
bezglutenowy45
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz 12 wrz, 2013 10:03
Lokalizacja: Białystok

Postprzez roko » Śr 18 wrz, 2013 11:27

Raz próbowałem ale mi kompletnie nie wysżło ^^ Chociaż sie pośmialiśmy z żoną ;)
roko
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr 18 wrz, 2013 10:57
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez warkoczyk » Cz 19 wrz, 2013 14:03

Ja piekę taki chlebek w domu i wychodzi naprawdę dobry :)
Treningi narciarskie przygotowywane przez profesjonalistów oraz wyjazdy na tyczki: http://www.grupaszafranski.pl/
warkoczyk
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013 10:33
Lokalizacja: Racibórz

Postprzez hanulinka » Cz 19 wrz, 2013 17:21

Pierwszy raz robiłam w ostatnich dniach chleb na zakwasie i pierwszy raz bezglutenowy, właśnie wg przepisu z Atelier Smaku :)
Z moich spostrzeżeń: mąka ryżowa bezglutenu daje cudowny zakwas, który wbrew temu, co widać na filmiku, bardzo ładnie "bąbelkuje" już trzeciego dnia po wymieszaniu. Jako zakwaszacz dałam łyżkę soku cytrynowego Limmi. Przy mieszaniu mąki gryczanej (niejakiego Radix-Mix, nieoznaczona jako bezglutenowa, więc nie wiem, czy warta polecenia celiakom) z wodą i solą w takiej proporcji, jak podano w przepisie otrzymałam kamień. Dodałam jeszcze 100ml wody, potem zakwas, z którego odłożyłam 2 łyżeczki na następny raz, i zostawiłam na noc w misce przykrytej ściereczką bawełnianą. Ciasto, ponownie wbrew filmikowi, bardzo ładnie wyrosło - masa była puszysta.
Zastanawiam się, czy to w porządku, że zakwas i ciasto tak się zachowywały, czy też ma to jakiś związek z zanieczyszczeniami.
IBS+Hashimoto
hanulinka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013 16:45
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość