Chleb bezglutenowy bez kukurydzy

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Basiar » N 29 maja, 2011 19:32

Jeżeli chleb jest suchy, to warto dodać do ciasta 2-3 łyżki oleju :)
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 240
Dołączył(a): Wt 27 paź, 2009 16:19
Lokalizacja: gdynia

Postprzez Ola_la » Wt 31 maja, 2011 13:23

Co do mąki ryżowej na zakwas - zauważyłam, że z różnej mąki różnie się kwasi. Najlepiej rośnie i bąbelkuje z certyfikowanej mąki bezglutenowej (Gluteneksu), która jest trochę ciemniejsza i chyba trochę grubsza.
Teraz robię z dostępnej w niektórych zwykłych sklepach mąki tajlandzkiej - białej i miałkiej jak cukier puder - i w ogóle nie bąbelkuje, i gdyby nie zapach, to pomyślałabym, że nic z tego nie będzie.
Na szczęście po dołożeniu wody i reszty mąk chleb dalej rośnie i potem się udaje, ale jednak na zakwas ta mąka nie jest najlepsza.
Teraz będę robić mąkę ryżową sama w młynku - zobaczymy, jak z nią pójdzie.
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Agasik » Pn 06 cze, 2011 20:13

Co do mąki ryżowej to jakoś do tej pory używałam tej z Glutenexu, nawet nie wiedziałam że może to mieć znaczenie - więc szczęśliwie trafiłam :)
Co do oleju to faktycznie będę próbować. Na razie mamy przerwę w chlebie bo znowu wysypało go i chyba po powidle no i chwilowo nie mam z czym mu dawać tego chleba :(
A co do margaryny to większość Delmy ma masło, a te które nie mają to mają kwasek cytrynowy, na który mały też jest niestety uczulony, więc margaryny póki co odpadają :(
Agasik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 14 kwi, 2011 21:49
Lokalizacja: kraków

Poprzednia strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości