wielki problem z chlebem

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

wielki problem z chlebem

Postprzez monisiak81 » Śr 04 maja, 2011 15:37

witam, mój mąż od 2 m-cy (wie o chorobie) celiakia. Od tego czasu próbuję zrobić jakiś fajny chlebek bezglutenowy. Zamówiłam kilka rodzajów mąk i.... próbuję. Wczoraj próbowałam robić chleb z przepisu Ani ..- wieloziarnisty- ale niestety chleb pięknie urósł, po czym jak go wyjęłam z piekarnika opadł jak kapeć w środku zrobił się obrzydliwy zakalec, a skórka cała odeszła :(
proszę o pomoc? gdzie mogę robić błąd? wszystko zgodnie z przepisem, produkty o temeparturze pokojowej, woda letnio ciepla :( nie wiem już co mam mu piec czy gotować?żeby było to zjadliwe?
proszę jak macie doświadczenie z celiakią i początkiem diety z nią związaną pomóźcie :(
z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich wytrwałych :)
monika
Ostatnio edytowano Pt 03 cze, 2016 12:03 przez monisiak81, łącznie edytowano 1 raz
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 277
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

i jeszcze jedno

Postprzez monisiak81 » Śr 04 maja, 2011 15:45

Jak ma ktoś doświadczenie co chorzy na celiakię mogą jeść z "normalnych" rzeczy które można kupić w zwykłym sklepie spożywczym czy hipermarkecie (lub też np. dodatki typu majonez? ketchup? ... albo inne takie), albo jakieś fajne przepisy na codzienne jedzenie (śniadanie, obiad, kolacja) bez wielkiego modzenia, lub ew. przepisy na jakieś sałatki?, to również proszę o podpowiedź :) będę bardzo wdzięczna za wszelkie podpowiedzi dot. dań codziennych, sałatek, i o zmoro moja ... jakiegoś dobrego chleba. bo już mi się pomysły na sałatki pokończyły ;/ a chleb jak nie wychodzil tak nie wychodzi ;( jeszcze raz wielkie dzięki, pozdrawiam MK
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 277
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez krystna » Śr 04 maja, 2011 16:34

Firma bezgluten rozprowadza książki '120 przepisów bezglutenowych".
Atrakcyjność tej książki polega na tym, że autorzy osobiście wypróbowali wszystkie przepisy. Warto zaznaczyć iż na końcu książki można znaleźć wyjaśnienia jak wygląda np. chleb do którego dodano za dużo wody itd.
Jak na razie upiekłam chleb ze słonecznikiem, lazanie i ciastka kruche.Wszystkie potrawy udały się i były pyszne.Książkę można zamówić przez internet wchodząc na stronę firmy.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 449
Dołączył(a): So 09 kwi, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Postprzez Rafal_tata » Śr 04 maja, 2011 17:01

Wszystko jest na Forum w odpowiednich działach...
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Justyna1982 » Śr 04 maja, 2011 21:30

Tak jak napisał moderator wszystko na forum tylko sporo czytania przed Tobą ;) W normalnych sklepach można kupić wiele bezpiecznych produktów tylko trzeba czytać skład i forum. Najgorszy początek później już łatwiej. Co do książki ja też z niej piekłam tylko akurat u mnie chlebek ziemniaczany był porażką a normalnie piekę chleby z innych przepisów i wychodzą piękne.
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 520
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez dorota6d » So 07 maja, 2011 19:32

Witam, potrzebuję przepis na chlebek, dla mojej 6letniej córeczki, od tygodnia wiemy o celiaki, i dopiero wszystko przed nami, pozdarwiam
dorota6d
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 41
Dołączył(a): Wt 03 maja, 2011 15:54
Lokalizacja: Nisko

Re: wielki problem z chlebem

Postprzez Grażyna » Wt 10 maja, 2011 13:10

mrygielska napisał(a): niestety chleb pięknie urósł, po czym jak go wyjęłam z piekarnika opadł jak kapeć w środku zrobił się obrzydliwy zakalec, a skórka cała odeszła :(
proszę o pomoc? gdzie mogę robić błąd? wszystko zgodnie z przepisem, produkty o temeparturze pokojowej, woda letnio ciepla :( nie wiem już co mam mu piec czy gotować?żeby było to zjadliwe?


Wygląda na to, że za wcześnie wyjęłaś z piekarnika. Chleb nie był jeszcze całkiem upieczony, więc opadł. Ja piekąc, nie patrzę na czas podany w przepisie, lecz zawsze każdy wypiek nakłuwam drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Gdy jest całkiem suchy, można wyjmować. Nie załamuj się już po pierwszym nieudanym wypieku. Każdy z nas ma ich wiele na swoim koncie. Ale zobaczysz, praktyka czyni mistrza. Wkrótce i tobie zaczną wychodzić pachnące chlebki.
A może drożdże miałaś stare, nieaktywne?
Avatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 341
Dołączył(a): N 13 lut, 2005 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez BeataS » Śr 11 maja, 2011 14:25

Ja do podstawowego chleba pieczonego w maszynie dodaję albo rodzynki, albo śliwki suszone, po upieczeniu i ostygnięciu kroję i mrożę porcjami. Polecam chlebek pyszny z tymi dodatkami, delikatnie słodki, pasuje i do serka i do szyneczki mniam!
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Avatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2010 14:15
Lokalizacja: Zawiercie

Postprzez rainbowka » Śr 18 maja, 2011 20:41

ja ostatnio w ogóle nie wiem o co chodzi. Od początku zawsze wychodził mi piękny, smaczny chlebek, a ostatnie 5 bochenków do luftu:/ Albo zakalec, albo rozsypujący się, albo z dziurą wzdłuż pod skórką, że 3 palce można wsadzić:/ Myślałam o dodaniu jajka, może to pomoże - co o tym myślicie??
Obrazek
Avatar użytkownika
rainbowka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 68
Dołączył(a): Śr 06 kwi, 2011 22:19
Lokalizacja: Olsztyn

Postprzez doron125 » Cz 19 maja, 2011 13:24

ja chlebek dla synka piekę od ok 6-ciu miesięcy i wydaje mi się, że jak za długo czekam aż ciasto wyrośnie (po wyrobieniu wykładam od razu do formy), to robi się właśnie taka dziura pod skórką.
doron125
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 38
Dołączył(a): So 19 lut, 2011 17:24
Lokalizacja: Rzeszów

Postprzez Ola_la » Cz 19 maja, 2011 16:10

rainbowka napisał(a):Albo zakalec, albo rozsypujący się, albo z dziurą wzdłuż pod skórką, że 3 palce można wsadzić:/


ja myślę, że to może jakieś promieniowanie elektromagetyczne ;)
tak właśnie myślę, bo mnie ostatnie chleby też w ogóle się nie chcą udawać, a wczorajszy to już przeszedł szczyty wszystkiego - i zakalec, i rozsypuje się, a dziura pod skórką jak malowana :/

może wzrosła aktywność słońca? a może to przed zbliżającym się końcem świata? ;)

a na serio - też nie wiem i już mnie to wkurza, bo jak robię chleb na zakwasie, to nie upiekę zaraz nowego, jak mi się jeden nie uda, bo muszę czekać, aż mi zakwas urośnie.
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez rainbowka » Cz 19 maja, 2011 19:27

no właśnie zupełnie nie wiem, co z tym fantem zrobić. Zezłościłam się i póki co przerzuciłam na wafle ryżowe ;) i w sumie smakują o niebo lepiej;)
Obrazek
Avatar użytkownika
rainbowka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 68
Dołączył(a): Śr 06 kwi, 2011 22:19
Lokalizacja: Olsztyn

Postprzez Ola_la » Cz 19 maja, 2011 20:34

rainbowka napisał(a):no właśnie zupełnie nie wiem, co z tym fantem zrobić.


cierpliwie przeczekać robiąc swoje - taki mam plan :)
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Basiar » Pt 20 maja, 2011 17:17

Może trafiłyście jaką felerną porcję mąki?
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 240
Dołączył(a): Wt 27 paź, 2009 16:19
Lokalizacja: gdynia

Postprzez Ola_la » Pn 23 maja, 2011 11:22

Basiar napisał(a):Może trafiłyście jaką felerną porcję mąki?


to nie mąka. ja mieszam różne mąki (nie używam gotowych miksów) - więc zawsze wychodzi trochę inaczej - ale teraz nie wychodzi wcale :/

no nic. nie odpuszczam, tym bardziej, że właśnie stałam się szczęśliwą posiadaczką młynka żarnowego, więc zapału do pieczenia mam jeszcze więcej - coraz więcej mąk do wyboru :)
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Następna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości