wielki problem z chlebem
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz
-
- Nowicjusz
- Posty: 16
- Rejestracja: czw 26 maja, 2011 17:14
- Lokalizacja: warszawa
Ja piekę już 4 bochen i wiecznie coś. Piekę w PIEKARNIKU nie mam maszyny do wypieku. Robię wszystko zgodnie z przepisem a i tak jest dziura a pod dziurą zakalec, choć do momentu przekrojenia wygląda pięknie. W przepisie jest 450ml wody a konsystencja gęstej śmietany, tylko, że przy tej ilości wody konsystencja nie ma gęstej śmietany. Najpierw zrobiłam taki gęsty, to nawet wyszedł, nie było dziury ale piekł się zdecydowanie dłużej niż 40 minut bo ciągle był mokry, a w środku był "bardzo drożdżowy" i mokry, ale nawet dało się zjeść, pomyślałam, że może zbyt mało tej wody, zrobiłam taki też gęsty ale nie tak bardzo jak wcześniej to wyrosła sama skóra reszta opadła, mimo, że w misce ciasto wyrosło pięknie. No i się zastanawiam jaka naprawdę ma być ta konsystencja?! Ma przyklejać się do łyżki i ciągnąć, ma być troszkę gęściejsze od naleśnikowego? Proszę o pomoc, nie piekę tych chlebów z przyjemności a z oszczędności i jak na razie zamiast oszczędzać wywalam kasę do śmieci
sweetcandy
z jakiej mąki robisz chleb ? z jakiego przepisu? w jakiej temperaturze? ciasto drożdżowe nawet bezglutenowe nie lubi za wysokiej temperatury , to musi sobie postać w piekarniku , dobrze nagrzanym przed włożeniem ciasta , na dno piekarnika wstawić garnek z woda, chlebuś nie będzie miał zbyt spieczonej skórki .
Jeśli pieczesz według gotowej mieszanki, i tam jest krok po kroku oraz podana temperatura piekarnika i inne "szkolenia" to pozostaje sprawdzić czy waga odmierza produkty , wytarować wagę, i sprawdzić termometr. Gęstość kwaśnej śmietany - jakiej naturalnej czy tej z kubeczków sklepowych ? niby niewielka różnica a jednak ...
Opisz krok po kroku jak to wszystko wykonujesz , inni pewnie pomogą
z jakiej mąki robisz chleb ? z jakiego przepisu? w jakiej temperaturze? ciasto drożdżowe nawet bezglutenowe nie lubi za wysokiej temperatury , to musi sobie postać w piekarniku , dobrze nagrzanym przed włożeniem ciasta , na dno piekarnika wstawić garnek z woda, chlebuś nie będzie miał zbyt spieczonej skórki .
Jeśli pieczesz według gotowej mieszanki, i tam jest krok po kroku oraz podana temperatura piekarnika i inne "szkolenia" to pozostaje sprawdzić czy waga odmierza produkty , wytarować wagę, i sprawdzić termometr. Gęstość kwaśnej śmietany - jakiej naturalnej czy tej z kubeczków sklepowych ? niby niewielka różnica a jednak ...
Opisz krok po kroku jak to wszystko wykonujesz , inni pewnie pomogą
-
- Nowicjusz
- Posty: 16
- Rejestracja: czw 26 maja, 2011 17:14
- Lokalizacja: warszawa
http://www.kuchniabezglutenowa.pl/recipe/chleb z tego przepisu
robię tak jak tam napisane wszystko.
robię tak jak tam napisane wszystko.
-
- Nowicjusz
- Posty: 16
- Rejestracja: czw 26 maja, 2011 17:14
- Lokalizacja: warszawa
sweetcandy
a możesz zmienić mieszankę na trochę droższą na bazie kukurydzy to polecam
http://bezgluten.pl/sklep/produkt,570,b ... owosc.html
to można upiec na proszku do pieczenia i dodam od razu ze tak jak Ty z mieszanka ja mam z proszkiem bezglutenowym z " Bezglutenu " i " Glutenexu " totalna klapa , kupuje BioVegan i wszystko mi na tym proszku się udaje
może na jutro znajdę ten sprawdzony przepis na chleb na bazie brązowego ryżu i mąki gryczanej.
a możesz zmienić mieszankę na trochę droższą na bazie kukurydzy to polecam
http://bezgluten.pl/sklep/produkt,570,b ... owosc.html
to można upiec na proszku do pieczenia i dodam od razu ze tak jak Ty z mieszanka ja mam z proszkiem bezglutenowym z " Bezglutenu " i " Glutenexu " totalna klapa , kupuje BioVegan i wszystko mi na tym proszku się udaje
może na jutro znajdę ten sprawdzony przepis na chleb na bazie brązowego ryżu i mąki gryczanej.
Ostatnio zmieniony pn 04 lip, 2011 22:49 przez Jeli, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Posty: 16
- Rejestracja: czw 26 maja, 2011 17:14
- Lokalizacja: warszawa
sprawdzony (również z modyfikacjami) przepis znajdziesz tu:sweetcandy pisze:A może macie jakiś super przepis sprawdzony i dokładnie opisany tak dla laika?
http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0 ... wasie.html
chleb jest świetny, a link jest o tyle przydatny, że na video widać konstystencję, jaką powinien mieć chleb.
piekę chleb wyłącznie z tego przepisu, mieszam mąki, dodaję ziarna - i chleb prawie zawsze się udaje - i jest pyszny (poza tym zdrowy - drożdże nie są zbyt zdrowe, a zakwas jak najbardziej - więc to duża przewaga dla tego chleba).
zdarzało się, że pod skórką robiła się dziura - ale faktycznie najprawdopodobniej dlatego, że za długo wyrastał w foremce. będę to jeszcze "badać".