wielki problem z chlebem

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez wieczorynka » Pn 23 maja, 2011 12:48

w sobotę upiekłam pierwszy raz chleb maślany z książki "120 przepisów bezglutenowych" i niestety zakalec... tylko dużo zapachu narobiłam i zmarnowałam produkty :)
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 432
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez Monisiaczka » Śr 29 cze, 2011 19:24

Ja upiekłam chleb ze słonecznikiem też z książki "120 przepisów bezglutenowych"trochę za dużo cukru mi się sypnęło ale smakowo jest całkiem całkiem w porównaniu do tych kupnych gotowców
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): N 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postprzez sweetcandy » N 03 lip, 2011 13:47

Ja piekę już 4 bochen i wiecznie coś. Piekę w PIEKARNIKU nie mam maszyny do wypieku. Robię wszystko zgodnie z przepisem a i tak jest dziura a pod dziurą zakalec, choć do momentu przekrojenia wygląda pięknie. W przepisie jest 450ml wody a konsystencja gęstej śmietany, tylko, że przy tej ilości wody konsystencja nie ma gęstej śmietany. Najpierw zrobiłam taki gęsty, to nawet wyszedł, nie było dziury ale piekł się zdecydowanie dłużej niż 40 minut bo ciągle był mokry, a w środku był "bardzo drożdżowy" i mokry, ale nawet dało się zjeść, pomyślałam, że może zbyt mało tej wody, zrobiłam taki też gęsty ale nie tak bardzo jak wcześniej to wyrosła sama skóra reszta opadła, mimo, że w misce ciasto wyrosło pięknie. No i się zastanawiam jaka naprawdę ma być ta konsystencja?! Ma przyklejać się do łyżki i ciągnąć, ma być troszkę gęściejsze od naleśnikowego? Proszę o pomoc, nie piekę tych chlebów z przyjemności a z oszczędności i jak na razie zamiast oszczędzać wywalam kasę do śmieci :(
sweetcandy
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 26 maja, 2011 17:14
Lokalizacja: warszawa

Postprzez sunshine » N 03 lip, 2011 14:59

Mnie się kiedyś zrobiła taka dziura w chlebie jak za długo wyrastał, ale robiłam chleb na samych zakwasach.
A nieudane wypieki warto wysuszyć i przerobić na bułkę tartą ;)
sunshine
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 54
Dołączył(a): Cz 24 lut, 2011 22:56
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Jeli » N 03 lip, 2011 21:26

sweetcandy

z jakiej mąki robisz chleb ? z jakiego przepisu? w jakiej temperaturze? ciasto drożdżowe nawet bezglutenowe nie lubi za wysokiej temperatury , to musi sobie postać w piekarniku , dobrze nagrzanym przed włożeniem ciasta , na dno piekarnika wstawić garnek z woda, chlebuś nie będzie miał zbyt spieczonej skórki .
Jeśli pieczesz według gotowej mieszanki, i tam jest krok po kroku oraz podana temperatura piekarnika i inne "szkolenia" to pozostaje sprawdzić czy waga odmierza produkty , wytarować wagę, i sprawdzić termometr. Gęstość kwaśnej śmietany - jakiej naturalnej czy tej z kubeczków sklepowych ? niby niewielka różnica a jednak ...

Opisz krok po kroku jak to wszystko wykonujesz , inni pewnie pomogą :)
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 312
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez sweetcandy » Pn 04 lip, 2011 10:02

http://www.kuchniabezglutenowa.pl/recipe/chleb z tego przepisu
robię tak jak tam napisane wszystko.
sweetcandy
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 26 maja, 2011 17:14
Lokalizacja: warszawa

Postprzez sunshine » Pn 04 lip, 2011 13:18

Może za dużo wody? Różne mieszanki potrzebują różną ilość wody. Najlepiej sprawdzić na opakowaniu. Osobiście daję tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję takiej "pasty", ewentualnie lekko się może rozlewać na boki.
sunshine
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 54
Dołączył(a): Cz 24 lut, 2011 22:56
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Jeli » Pn 04 lip, 2011 14:48

gdybym robiła chleb z maki gryczanej i ciemnego ryżu to 2 łyżki + 2 łyzki wody mąki i ryżu dąły mi oczekiwana strukturę na lekki chleb.
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 312
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Jeli » Pn 04 lip, 2011 14:50

o dopdajesz jakiegos utrwalacza ; gumy guar , agaru , lnu
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 312
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez sweetcandy » Pn 04 lip, 2011 20:25

Nic nie daję. Robiłam tylko jak w przepisie cukier, sól, mąka bezgluten mieszanka chlebowa.. A może macie jakiś super przepis sprawdzony i dokładnie opisany tak dla laika? To poproszę na PW.
sweetcandy
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 26 maja, 2011 17:14
Lokalizacja: warszawa

Postprzez Jeli » Pn 04 lip, 2011 22:46

sweetcandy
a możesz zmienić mieszankę na trochę droższą na bazie kukurydzy to polecam
http://bezgluten.pl/sklep/produkt,570,b ... owosc.html

to można upiec na proszku do pieczenia i dodam od razu ze tak jak Ty z mieszanka ja mam z proszkiem bezglutenowym z " Bezglutenu " i " Glutenexu " totalna klapa , kupuje BioVegan i wszystko mi na tym proszku się udaje
może na jutro znajdę ten sprawdzony przepis na chleb na bazie brązowego ryżu i mąki gryczanej.
Ostatnio edytowano Pn 04 lip, 2011 22:49 przez Jeli, łącznie edytowano 1 raz
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 312
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez sweetcandy » Pn 04 lip, 2011 22:56

Będę wdzięczna. mam w ogóle zamiar kupić tę książkę 120 przepisów na dania bezglutenowe. No i faktycznie może spróbuje tę mieszankę kukurydzianą... choć chciałam upiec chleb najbardziej zbliżony smakiem do zwykłego takiego co kupowałam przed diagnozą :)
sweetcandy
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 26 maja, 2011 17:14
Lokalizacja: warszawa

Postprzez Ola_la » Wt 05 lip, 2011 10:46

sweetcandy napisał(a):A może macie jakiś super przepis sprawdzony i dokładnie opisany tak dla laika?


sprawdzony (również z modyfikacjami) przepis znajdziesz tu:
http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0 ... wasie.html

chleb jest świetny, a link jest o tyle przydatny, że na video widać konstystencję, jaką powinien mieć chleb.

piekę chleb wyłącznie z tego przepisu, mieszam mąki, dodaję ziarna - i chleb prawie zawsze się udaje - i jest pyszny (poza tym zdrowy - drożdże nie są zbyt zdrowe, a zakwas jak najbardziej - więc to duża przewaga dla tego chleba).
zdarzało się, że pod skórką robiła się dziura - ale faktycznie najprawdopodobniej dlatego, że za długo wyrastał w foremce. będę to jeszcze "badać".
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez BeataS » Wt 05 lip, 2011 11:53

A może ktos ma sposób jak chleb przechować tydzień czasu? Jadę na urlop, a kupny chleb mi nie smakuje. Próbował może ktoś zapakować chleb próżniowo? Ciekawa jestem czy wytrzyma w temp. pokojowej?
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Avatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2010 14:15
Lokalizacja: Zawiercie

Postprzez Ola_la » Wt 05 lip, 2011 12:05

mój chleb spokojnie wytrzymuje tydzień - zawijam go w lnianą ścierkę i nie ma problemu. przeważnie piekę chleb raz na tydzień i nic mu się nigdy nie stało, tzn. nie zapleśniał, najwyżej podsechł.
a przy obecnej wilgotności... nawet nie wysycha :)
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości