przepis na chleb

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 152
Rejestracja: czw 30 gru, 2010 13:15
Lokalizacja: Zawiercie

Post autor: BeataS »

Przepraszam, że dopiero dziś, ale może zdążyłam:)

500g mieszanki mąki
2 łyżki oleju
450g ciepłej wody
1-2 łyżeczki cukru
1 opakowanie drożdży Oetker
1 łyżeczka soli

Zasad jest taka, że najpierw do formy wlewasz wodę, olej cukier mąkę, sól a na końcu drożdże, nie wiem dlaczego ale nie mogą dotykać soli.

Ten przepis stosuję jako podstawowy. Modyfikuję go dodając mąkę kukurydzianą lub ciemną. A już naprawdę uwielbiam dodawać suszki zamiast cukru. I tak szaleję z rodzynkami, wiórkami, orzechami i morelami.
Jak upiekę chleb, wystudzę kroję go na krajalnicy, pakuję do woreczków po 2 kromy i do zamrożenia. Przed śniadaniem wyjmuję i jest pyszota!!!
Smacznego :D
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

Beata robisz ten chleb w piekarniku czy w maszynie do chleba?
Awatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 152
Rejestracja: czw 30 gru, 2010 13:15
Lokalizacja: Zawiercie

Post autor: BeataS »

Chleb robię w maszynie, jeszcze nigdy nie próbowałam piec w piekarniku.
Dziś mi odbiło i do wody dodałam resztę powideł co dziś robiłam i mam chleb w lekko różowym kolorze ze świetnym aromatem, tylko jeden felef strasznie latały owocówki podczas pieczenia. Dwie wpadłu do środka i jak mój synek mówił chlebek z władką mięsną :)
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

hehe to już nie musisz nic na chleb dawać smacznego
Awatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 152
Rejestracja: czw 30 gru, 2010 13:15
Lokalizacja: Zawiercie

Post autor: BeataS »

Ja bardzo często taki chleb traktuję jak ciasto drożdżowe :) W kupnym chlebie, nie wiem jak Wam przeszkadza mi to, że okruchy są bardzo drobnitkie i bardzo łatwo się nimi zakrztusić. ?Chleb mojej produkcji tak nie ma :053:
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 520
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Post autor: Justyna1982 »

Ja czasem do takiej bazy dodaję słonecznik łuskany. Robiłam też z pokrojoną w kostkę cebulką i miałam chleb cebulowy. Ja nie mam maszyny. Wyrabiam ręcznie, przekładam do foremki, odstawiam do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję wierzch oliwą z oliwek - wtedy mam ładną rumianą skórkę
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
arczi07
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: czw 03 lis, 2011 09:40
Lokalizacja: Mielec

Post autor: arczi07 »

Ostatnio znalazlem fajny przepis i naprawde chleb jest rewelacja!! Do tego "gotowego" ze sklepu ktory smakuje jak piasek w zyciu nie wroce.

Przepis:
1. 1 jajko
2. paczka drozdzy Dr.O
3. 450ml mleka
4. 600g mixu bezglutenowego
5. 1-2 lyzki powidla lub dzemu
6. Szczypta soli
7. Łyżka oleju
8. Niekoniecznie ale moze byc: co tam chcecie (slonecznik czy dynie czy cos)

Ja bede robil chlebek mniejszy ok 600g wiec musze sobie proporcje przygotowac ale to dopiero dzisiaj

Ustawiam program bezglutenowy. Podobno mozna jakis zwykly ale nie wiem i uwazajcie bo moze nie wyjsc.


Polecam jak macie jakies pytania piszcie na priva/maila/gg.
Należę do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 277
Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: monisiak81 »

[quote="arczi07"]Ja bede robil chlebek mniejszy ok 600g wiec musze sobie proporcje przygotowac ale to dopiero dzisiaj
Arczi07 daj znać jak wyszedł Ci ten chlebek z przepisu który podałeś? czy nie kruszy się po 2, 3 dniach czy jest "zwięzły" niczy glutenowy? ja do chleba nie dadaję jaj? i może to jest powód że moje chlebki mimo że smaczne, są bardzo delikatne i kruszą się po jakimś czasie.
pozdrawiam
Monika
ODPOWIEDZ