300 g mąki bg (u mnie 15 dag ryżowej i 15 dag koncentratu chlebowego), 300 ml ciepłego mleka - może być zamiennik lub woda, lub pół ma pół, 3 dag drożdży świeżych, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju. Wszystko razem miksuje przez 5 min i odstawiam do wyrośnięcia na kilka godzin w ciepłe miejsce lub wrzucam do maszyny do pieczenia chleba - program wyrabianie i rośnięcie.
Ciasto przekładam do wysmarowanej olejem keksówki, piekarnik nagrzewam- 220 st.C. w tym czasie chlebek jeszcze rośnie chwilę ustawiony na kuchence - można zostawić go w blaszce do rośnięcia na noc. Piec 20 min, potem kolejne 10 min w temp 160 st.C.
Można użyć mąki wieloziarnistej.
Dodatki do ciasta - dowolne.
Można zrobić na słodko - wtedy dajemy pół szkl. cukru, lub mniej, rodzynki jak lubimy, skórkę pomarańczową i 2 jajka.
chlebek bg - wg mojej receptury
Moderator: Moderatorzy