rozmrażanie i odświeżanie

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
JoannaW
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 116
Rejestracja: ndz 18 sty, 2004 18:40
Lokalizacja: Bydgoszcz

rozmrażanie i odświeżanie

Post autor: JoannaW »

jak do tej pory odświeżałam chlebek nad parą, ale przybył mi nowy sprzęt w domu :D Wiem ,że można rozmrażać chlebek w mikrofalówce, tylko nie wiem w jaki sposób :?: ? :?: ? :?: ? :?: ? :?: ? :?: Proszę pomóżcie! :mrgreen:
Pozdrawiamy
Joanna i Natasza

Obrazek
credo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 39
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 14:45
Lokalizacja: warszawka

Re: rozmrażanie i odświeżanie

Post autor: credo »

poprostu wstawiasz na rozmarażanie (chyba każda mikrofala ma taki tryb) na kilka minut - w zależności od tego ile chlebka jest w środku. Ja rozmrażam często po dwie kanapki i po prostu co chwilkę sprawdzam, bo ja przesadzisz to będzie twrdy lub gumowaty.
Nie tylko rozmrażam w mikrofali - odgrzewam też żeby był smaczniejszy.

credka
Awatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 132
Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Kasia-mama »

A ja prosto z zamrażalnika wkładam do tostera. Jeśli da się na krótko, to tylko się rozmrozi i będzie chrupiący, a jak na dłużej, wychodzi tost. SUPER!
Awatar użytkownika
JoannaW
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 116
Rejestracja: ndz 18 sty, 2004 18:40
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: JoannaW »

ten, który próbowałam rozmrozić w mikrofali był nie tyle twardy, co przeraźliwie suchy.... ble... jednak nad parą jest smaczniejszy... albo po prostu nie umiem... :oops:
Pozdrawiamy
Joanna i Natasza

Obrazek
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

Może za długo trzymasz go w mikrofali? Każda mikrofala jest trochę inna, więc musisz poeksperymentować, ale ja w swojej robię tak, że wyjęte z zamrażalnika kromki chleba rozkładam na talerzu, wkładam do mikrofali, włączam max. grzanie (u mnie 750 W) na 15-20 sekund, potem obracam kromki na druga strone, znow 15-20 sekund i gotowe. Jak potrzymam dłużej, robią się sucharki ;)
Powodzenia!
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

Próbowałam i mikrofalą i tosterem - toster jest nie do pobicia :cheesy:
chleb jest chrupki, niewysuszony i szybko się nadaje do spożycia :D
pozdrawiam Patka
strikah
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: czw 06 sty, 2005 21:42
Lokalizacja: Torun

rozmrazanie w mikrofalówce

Post autor: strikah »

.d
Ostatnio zmieniony ndz 09 sty, 2005 16:11 przez strikah, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JoannaW
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 116
Rejestracja: ndz 18 sty, 2004 18:40
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: JoannaW »

dziękuję Ci strikah! chlebek przygotowany w mgnieniu oka wilgotny i pyszny! zaoszczędzi mi to wieeeeeeeeeeeeeeele czasu..... :D
Pozdrawiamy
Joanna i Natasza

Obrazek
strikah
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: czw 06 sty, 2005 21:42
Lokalizacja: Torun

Post autor: strikah »

no problem;)
Piotr Kowalski
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: śr 28 kwie, 2004 10:46
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Piotr Kowalski »

A ja po prostu wkładam do mikrofali pokrojone kanapki, i na maxa power na 30 sek. Wyciągam lekko ciepłe i zawsze rozmrozone. Nic prostrzego :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

e TAM JA NADAL POLECAM TOSTER :cheesy:
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: elola »

Na stronie http://www.glutenfrei-supermarkt.de/lsh ... tiges,.htm są torebki do tostera, które izolują chleb od okruchów pieczonych tam glutenowych tostów. Jest tego w sieci dużo, w różnych krajach. Na pierwszy rzut oka - drogo, ale jeśli rzeczywiście każdą z nich można użyć do 300 razy (akurat te z podanej wyżej strony, bo znalazłam też inne), a w opakowaniu są 2 sztuki, to nie jest źle. Mogą ułatwić życie, szczególnie na wyjazdach - 1 toster dla całej rodziny albo same torebki, jeśli w miejscu wypoczynku jest jakikolwiek toster. Dobrze by było znaleźć coś takiego w normalnym sklepie, najlepiej w Polsce :D
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

ja mam swój prywatny toster :)
^^ Olenia ^^
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: pt 29 cze, 2007 13:05
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: ^^ Olenia ^^ »

:043: ja uważam że nad parą jest najsmaczniejszy,mięki i świeży.Gorzej jak dostanie się troche wody bo robi się taka bezsmakowa niedobra papka ble
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: GosiaM »

^^ Olenia ^^ pisze:Gorzej jak dostanie się troche wody
Olenia, kładź na sitko kawałek gazy, wtedy gaza wodę wsiąknie i nie chlapie się na chlebek.
ODPOWIEDZ