Chleb owsiany Provena

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Chleb owsiany Provena

Postprzez herbatnick » Śr 28 lis, 2012 11:31

Witam
Polecam wszystkim chleb owsiany w mixu chlebowego Provena - na opakowaniu nie ma przepisu, ale z Bezglutenu dostałem też małą ulotkę z przepisami.

Chleb upiekłem w poniedziałek wieczorem, a jeszcze dzisiaj zachowuje się jak "normalny"! - sprężysty, zwięzły, kruszy się nie bardziej niż normalny graham. Naprawdę polecam!

I to nie jest kryptoreklama firmy - z Proveną nie mam nic wspólnego - jestem behapowcem w firmie budowlanej :diabelek:

:568: Przepis:
50 g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki cukru (jako pożywka dla drożdży)
400 g bezglutenowej mieszanki do chleba owsianego Provena
240 ml ciepłej wody (temp. ok. 40 stopni)
1 łyżeczka soli

Ciasto wyrobić mikserem - wychodzi dosyć mocno lepiące i zwięzłe.
Przełożyć ciasto do nasmarowanej tłuszczem foremki ok. 1,5 l - tak podaje przepis, ale ciasto się nie rozlewa i podejrzewam, że można by też uformować bochenek na płaskiej blaszce. Ja piekłem jednak w foremce, tyle że wyłożonej papierem.
Następnie ciasto odstawić na 10-15 min. do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180 stopni przez 35-40 minut na dolnej półce piekarnika - ja piekłem jakieś 5-7 min. dłużej, bo wydawało mi się, że patyczek był jeszcze lekko oblepiony ciastem.

I to tyle - chleb jest naprawdę super i chyba zostanie moim ulubionym na długi czas :D
Avatar użytkownika
herbatnick
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 26
Dołączył(a): Cz 18 paź, 2007 22:28
Lokalizacja: Głogów/Wrocław/Opole

Postprzez nula » Śr 28 lis, 2012 21:07

Też go polecam, bardzo smaczny.
Przygotowuję go bez miksera, wrzucam do miski mix + inne dodatki + wodę, potem wystarczy parę razy mocniej zamieszać łyżką i już można odstawić do rośnięcia.

I nie trzeba myć miksera :)
Obrazek
Avatar użytkownika
nula
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): Pn 23 paź, 2006 21:00
Lokalizacja: Jazgarzewszczyzna

Postprzez Justyna1982 » Pt 30 lis, 2012 20:58

Ja robiłam go w maszynie też wyszedł przepis miałam taki
450 wody 2 łyżłki oleju, 500 mąki ww miksu, łyżka cukru, łyżeczka soli, paczka drożdży
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 520
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron