kłopoty z pieczeniem chleba

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Re: kłopoty z pieczeniem chleba

Postprzez uniaczek » Śr 09 kwi, 2014 12:00

Proszę odpowiedzcie mi na ten post..
Chleb piekę bardzo smaczny z mąki gryczanej 60-70% + ryżowej, kukurydzianej, chlebowej lub z dodatkiem wieloziarnistej. dodaję pestki dyni, słonecznika i siemię lniane, drożdże, sól, cukier, woda lekko ciepła. Jedyny mankament to to,że zawsze zapada się podczas pieczenia.
Nikt nie narzeka i nie byłoby pytania, gdyby nie to że na święta chcę podać również nasz chleb. Całe święta będą bg i dodatkowo zasiądzie z nami 6 osób.
Jaki może być błąd, co robię nie tak? Może uda mi się wyeliminować błąd.
P.S. Piekę w piekarniku bez termoobiegu. Np. biszkopty wychodzą mi śliczne
Avatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 501
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: kłopoty z pieczeniem chleba

Postprzez Anula80 » Śr 09 kwi, 2014 12:20

Mam w domu przepis na chleb gryczany z moich pierwszych warsztatów bezglutenowych. Jeżeli chcesz, mogę później go tu przepisać, żebyś sobie mogła porównać. Może znajdziesz to, czego szukasz. Dodam, że chleb był pyszny :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3652
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: kłopoty z pieczeniem chleba

Postprzez uniaczek » So 12 kwi, 2014 17:45

Anula80 bardzo proszę: chętnie porównam. Czekam :okulary2:
Avatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 501
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: kłopoty z pieczeniem chleba

Postprzez Anula80 » N 13 kwi, 2014 18:24

Przepraszam, nie ogarniam ostatnio :/

Chleb gryczany:
150 g mąki gryczanej
150 g mąki extra uniwersalny koncentrat bezgluten (tak jest w oryginalnym przepisie z warsztatów)
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
4 łyżki sezamu
1 jajko - do posmarowania

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozpuścić w letnim mleku, poczekać aż napęcznieją.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, aby się rozpuściła.
Siemię zalać niepełną szklanką gorącej wody i poczekać do ostudzenia.
Do miksera wsypać obie mąki, sól i 2 łyżki sezamu, dodać siemię, żelatynę i drożdże. Wymieszać na jednolitą masę.
Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (nie dać mu za dużo wyrosnąć - do foremki).
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać resztą sezamu.
Do piekarnika wstawić naczynie z wodą, aby powietrze było wilgotne.
Piec w temperaturze 180C ok. 40 minut (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, wyjąć z foremki i odstawić do ostygnięcia.

Uwaga: jeżeli chce się dodać jakieś inne ziarna np dynię, słonecznik, to na łyżkę dodatku 50 ml wody więcej
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3652
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: kłopoty z pieczeniem chleba

Postprzez basiag » N 13 kwi, 2014 20:13

tez pieke z tego przepisu tylko bez zelatyny, jak dla mnie o wiele lepszy ;)
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 379
Dołączył(a): Śr 22 sty, 2014 19:59
Lokalizacja: Polkowice

Re: kłopoty z pieczeniem chleba

Postprzez Anula80 » N 13 kwi, 2014 20:37

Czyli wszystko jak w przepisie, ale bez żelatyny? A co z mlekiem? Też pominąć, skoro było do żelatyny potrzebne? I faktycznie wstawiasz naczynie z wodą, żeby piekarnik zaparował? Ja piekę na termoobiegu. Raz spróbowałam z tą wodą i grzanie góra-dół i była lipa
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3652
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: kłopoty z pieczeniem chleba

Postprzez basiag » Pn 14 kwi, 2014 09:23

Anula80 napisał(a):Czyli wszystko jak w przepisie, ale bez żelatyny? A co z mlekiem? Też pominąć, skoro było do żelatyny potrzebne? I faktycznie wstawiasz naczynie z wodą, żeby piekarnik zaparował? Ja piekę na termoobiegu. Raz spróbowałam z tą wodą i grzanie góra-dół i była lipa


Nie no mleko do zelatyny nie jest potrzebne, zelatyne w zimnej wodzie sie namacza a pozniej podgrzewa troszke w celu rozpuszczenia i wlewa do reszty skaldnikow, mleko zamiast wody, bo w wiekszosci przepisow jest woda a tutaj jest mleko. Tak wstawiam naczynie z woda i ustawiam jeszcze termoobieg i foremka z chlebem prawie na samym dole piekarnika, najwyzej jak po wyjeciu z formy spod chlebka jest jasniejszy niz gora to wkladam jeszcze do piekarnika w celu zrumienienia.
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 379
Dołączył(a): Śr 22 sty, 2014 19:59
Lokalizacja: Polkowice

Re: kłopoty z pieczeniem chleba

Postprzez uniaczek » Wt 15 kwi, 2014 12:13

Anula80 i basiag dzięki bardzo za przepis i uwagi. Na pewno upiekę wg tej receptury. Od razu widzę różnicę: jest mniej mąki gryczanej i do tego jeszcze mix - pewnie dobra będzie też chlebowa... Jedynie sezamu mi nie wolno to chętnie zastąpię słonecznikiem
Kopiuję i daję do archiwum. Może ten mój chlebek miał jeszcze za dużo nasionek: po 3 łychy siemienia, słonecznika i pestek dyni. Treściwy był i smaczny ale zawsze po upieczeniu litera U wychodziła ;(
Pochwalę jeszcze przepis Wiosenki zaczerpnięty z forum "chleb nie zapadnięty" i faktycznie kształt bez zarzutu, jednak 0,5 kg mąki gryczanej przełamane tylko 1 szkl. amarantusowej daję wyrazisty smak gryczany
Avatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 501
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Poprzednia strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości